150 jaar Transcontinental Railroad & Union Pacific Big Boy

Presentatie door Frans van Sabben

Ruim 150 jaar geleden werd op 10 mei 1869 de laatste spijker geslagen en was de eerste Transcontinental Railroad in Amerika een feit. Het was done.

Twee maatschappijen, CP Central Pacific en UP Union Pacific, hebben jaren gestreden om elke mijl. Wat er in de jaren voor de laatste spijker gebeurde en wat de betekenis van deze spoorlijn was en nog steeds is, wordt in vogelvlucht verteld. 150 jaar Transcontinental Railroad was voor de Union Pacific ook de reden om de grootste stoomloc ter wereld – de UP 4014 ‘Big Boy’ – na ruim 60 jaar stilstand weer op de baan te brengen. Met de ‘Legend’ en de ‘Big Boy’ werd een groots spektakel opgezet tussen Cheyenne in Wyoming en Ogden in Utah.

Samen met Wil Meulenbelt, Frits Liebregs en Rien Berg hebben we deze twee locs zien rijden door de Rockey Mountains en over de weidse prairies. Het ontstaan van de Transcontinental Railroad gevolgd door een live verslag van de viering van 150 jaar Transcontinental RR in Promontory en de rit met UP 4041 & 844 van Cheyenne – Ogden v.v. over meer dan 2 x 800 km zijn onderdeel van deze presentatie. Unieke beelden maken deze avond weer een waar spektakel.

150 jaar Transcontinental Railroad-ceremonie bij NP Golden Spike Promontory, 11 mei 2019. De CPRR ‘Jupiter’ ontmoet de UPRR 119. Foto: Frans van Sabben.

UP Big Boy bij vertrek uit Evanston, 13 mei 2019. Foto: Frans van Sabben.