150 jaar tram in België (online bijeenkomst)

Presentatie door Luc Koenot

Op 1 mei 2019 vierde de tram in Brussel en België zijn 150-jarig bestaan. Vanavond vertelt mede-organisator Luc Koenot over de ins en outs van het jubileum, waarbij 69 trams betrokken waren, inclusief tien smalspoortrams van de NMVB. In Brussel is elf kilometer bovenleiding verbouwd voor trolley-gebruik, zodat ook in de toekomst museumtrams door de binnenstad kunnen rijden.

Verwacht verder unieke beelden van de voorbereidingen en tijdens het feest vanaf bijzondere standpunten, waarbij ook de grote belangstelling van railliefhebbers en publiek in beeld komt. In het verhaal is een toelichting op de organisatie verweven, waarbij Luc Koenot vertelt waarom er diverse verrassende elementen waren ingebouwd en hoe de opzet van het feest tot stand kwam.

Dit is een digitale bijeenkomst!

Op 14 mei heeft de afdeling Rotterdam als proef een ‘digitale bijeenkomst’ gehouden met het computerprogramma Microsoft-Teams. Een verslag van deze proef is te lezen in NVBS Actueel. We hebben geconstateerd dat dit weliswaar geen vervanging voor een ‘echte’ afdelingsbijeenkomst in Miniworld is, maar gegeven de huidige omstandigheden is het een zeer goed alternatief. De proefavond was succesvol – mede door de discipline van de deelnemers – en we zijn blij dat we weer een aantal van jullie digitaal konden ontmoeten.

Aanmelden noodzakelijk

Deelnemers aan de digitale bijeenkomst van donderdag 11 juni 2020 dienen zich vooraf aan te melden. Dat kan door uiterlijk op zondag 7 juni een email te zenden aan nvbs.afdelingrotterdam@gmail.com met vermelding van je naam en – indien je niet valt onder de Rotterdamse NVBS-afdeling – tevens je NVBS-lidmaatschapsnummer.

Bij te veel aanmeldingen krijgen Rotterdamse NVBS-leden voorrang.

Wat heb je nodig om aan deze digitale bijeenkomst deel te nemen?

Het enige dat je nodig hebt om deel te nemen is een computer met een internetaansluiting en luidsprekers of koptelefoon. Indien je computer is uitgerust met een microfoon en camera (webcam) dan kan je ook meepraten en in beeld komen, maar dit hoeft niet.

Een paar dagen voor de bijeenkomst krijg je vanaf het emailadres nvbs.afdelingrotterdam@gmail.com een uitnodiging in de vorm van een link, door simpel op die link te klikken kan je naar de bijeenkomst gaan. We zullen wederom gebruik maken van het programma Microsoft Teams. Als je dit programma niet op je eigen computer hebt staan kan je gebruik maken van de internet-versie, je hoeft daarvoor niets te downloaden of te installeren.

Bij de toezending van de link geven we tevens een korte instructie over hoe je in de bijeenkomst kan komen, de gedragsregels tijdens de bijeenkomst etc. Kortom, er is geen grote kennis van computer en internet nodig om de bijeenkomst bij te wonen.

Hoe ziet de digitale afdelingsavond op 11 juni er uit?

We stellen de bijeenkomst open vanaf 19:45 uur en laten vanaf dat moment deelnemers toe. Rond 20:00 uur start Luc Koenot zijn presentatie ‘150 jaar tram in België’ in twee delen. Elk deel zal ongeveer 30-45 minuten duren en tussendoor houden we een pauze van ongeveer 10 minuten.

De proef in mei was geslaagd. En hoe smaakte de koffie tijdens deze bijeenkomst? Wel, zoals thuis!