100 jaar Bernina Bahn in beeld en geluid

Filmprogramma door René Platjouw

De presentator schotelt u een selectie voor van opnamen van de Bernina Bahn, de spoorlijn van St.Moritz naar Tirano, die dit jaar zijn eeuwfeest viert en sinds 2008 met de aansluitende Albula Bahn op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt. Bijzonder is ook dat de oorspronkelijke motorwagens nog steeds hun ritten maken, voorwaar een pluim voor hun constructie en het onderhoud van de Bernina Bahn en zijn latere -huidige- eigenaar de Rhätische Bahn.
We maken een zgn. Führerstand-Fahrt over een deel van de lijn en beleven ook een rit over dit majestueuze bergtraject vanuit een open Vagun Panoramic, zoals een panoramawagen in goed Reto-romaans heet. Natuurlijk komt het beroemde keerlusviaduct bij Brusio ook aan bod. Speciaal zijn ook de beelden van een excursie met de X-rot Dampfschneeschleuder. We zien de sneeuwploeg in actie met daar achteraan de "sneeuwslingeraar", om de tussen de sporen getrokken sneeuw met het machtige schoepenrad een flink eind weg te slingeren.
De Rhätische Bahn kent geen tandradspoor, dus het belooft een avond te worden met gejank van elektrische motoren wanneer een trein moeizaam een berg beklimt of juist veelvuldig remmend tijdens een lange afdaling de boel in toom houdt. Wellicht zijn alle beelden voor u een aanmoediging om dit jaar (weer) een keer die richting op te gaan met vakantie.