Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Eemland

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging
Activiteiten

AlgemeenAgenda

Programma

donderdag 11 mei 2017

Amsterdam in het interbellum

Rail Theater Amsterdam RTA

Basis van dit digitale diaklankbeeld over de Hoofdstad in de jaren tussen de beide wereldoorlogen is het wel en wee van het Amsterdamse trambedrijf, met volop aandacht voor het lijnennet en het materieel van de Gemeente Tram, dat in die periode grotendeels uit Union-motorrijtuigen bestond, aangevuld met onder meer de blauwe wagens en tweedehands trams uit Utrecht. Met de Eenmanwagens trachtte men de kosten te drukken.
Ook de autobus en het vervoer over het water komen aan bod, alsmede de Gooische Tram en de N.Z.H.
De spoorwegen vierden in 1939 hun eeuwfeest. De spoorwegwerken in Amsterdam-Oost brachten grote veranderingen.
De luchtvaart maakte snel vervoer naar o.a. Nederlandsch-Indië mogelijk. In 1934 won de ′Uiver′ de luchtrace Londen - Melbourne.
Maar ook het dagelijkse leven in de stad neemt een ruime plaats in. Wij gaan in op zaken als huisvesting, politiek, handel & nijverheid, gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis en sport. In 1928 vonden de 9e Olympische zomerspelen in Amsterdam plaats. In 1929 legde een grote brand het Paleis voor Volksvlijt in de as.
De crisisjaren werden gekenmerkt door woningnood, oproer en de uitvoering van het Boschplan. De Duitse bezetting luidde een duister tijdperk in.
Dit programma, waarin ook geluidsopnamen van artiesten als Lou Bandy en Louis Davids ten gehore worden gebracht, biedt voor elk wat wils en is daarom zeer geschikt om ook bekeken te worden door hen die niet speciaal in het openbaar vervoer geïnteresseerd zijn. Neemt u dus gerust uw vrouw, vriend(in) of buren mee.
Dit programma, naar een idee van Aad de Wolf samengesteld door René van Lier en Tom Tand, wordt gepresenteerd door het Railtheater Amsterdam.

Gemeente Tram 230 op het Rokin, april 1930.Weesperpoort Station.

donderdag 14 september 2017

Australië: de grote steden per trein

Paul Muré

In 2016 maakte een klein groepje NVBS-leden een reis langs de grote steden in het zuidoosten van Australië.
Voor allen was het een ‘nieuwe’ reisbestemming en een kennismaking met de grote variatie aan railvervoer die
hier te vinden is.
We beginnen in Brisbane, aan de oostkust, waar voorstadstreinen en het nieuwe trambedrijf in Goldcoast de
aandacht trekken. Met een op de Britse HST gebaseerde trein reizen we naar Sydney, een stad die ooit het
grootste tramnet van het zuidelijk halfrond bezat, en waar nu weer één nieuwe tramlijn is aangelegd. Een
indrukwekkend voorstadsnet brengt de reiziger tot in de verre omtrek. We bezoeken ook het trammuseum in
Loftus en zien uiteraard de Harbor Bridge en het Operahouse.
Op weg naar Adelaide komen we langs de ‘12 Apostelen’, een aantal bijzondere rotsformaties in zee. En we
ontmoeten het symbool bij uitstek van Australië: de kangoeroe. Verder bezoeken we op weg naar Adelaide de
unieke paardentram van Victor Harbor, een museumlijn met stoomtractie en we zien iets van het spoorwegverkeer
op de lange afstand. In Adelaide zelf rijdt – naast de Duitse ‘spoorbus’ - ook weer een nieuwe tram en kijken
we rond in het spoorwegmuseum.
Tot slot komen we dan in Melbourne, dat op dit moment het grootste tramnet ter wereld bezit. Maar ook is er
een uitgestrekt voorstadsnet met elektrische en dieseltreinen en nemen we een kijkje in Ballarat, waar een
museumtram rijdt op de sporen van het oorspronkelijke trambedrijf.
Zowel spoor, tram en railmusea komen in dit programma uitgebreid aan bod, waarbij ook de omgeving niet
wordt vergeten. Het wordt een kennismaking met een andere, maar heel prettige wereld!

Intercitytrein uit Sydney na aankomst in Katoomba; 24 april 2016.Melbourne: motorwagen 262 op lijn 12; Victoria Street/Clarendon Street; 14 april 2016. Foto’s: Paul Muré.

donderdag 12 oktober 2017

De bouw van de Betuweroute van Angeren tot de grens

Huig van der Marel

De bouw van dit laatste deel van de Betuweroute heeft Huig gevolgd vanaf 2000 t/m 2005 en per locatie via de foto’s te zien. Daarna moesten de afwerking en het testen gedaan worden en dat was tot juni 2007.
De Betuweroute 10 jaar later.
Nadat de lijn in juni 2007 in gebruik was genomen kwam al gauw de wens de 1500V gelijkspanning op de bovenleiding vanaf Zevenaar West tot Emmerich te wijzigen in 25KV 50Hz of de voor Duitsland gebruikelijke 15KV 16 2/3Hz.
Op verzoek van de Duitse spoorbeheerder is besloten de spanning van de Betuweroute (25 KV 50 Hz) voort te zetten tot de grens met Duitsland. Daar is de spanningssluis 25KV aangebracht, zodat vanaf dat punt tot Emmerich de 15KV 16 2,3Hz kwam te vervallen. Voor Emmerich is een nieuwe scheiding gemaakt, waardoor het station de omschakelinstallatie verloor. Alle voorzieningen voor de Nederlandse spanning zijn in het emplacement dan ook verwijderd. In twee jaar tijd zijn sporen, wissels en bovenleiding verlegd of vernieuwd. Een aantal keren is de lijn voor korte en een voor langere duur buiten dienst gesteld om het vele werk te doen uitvoeren. Aan de hand van de foto’s is te zien wat er tussen Duiven, Zevenaar West en Emmerich moest gebeuren om de spanningswijziging met alle beveiligingen tot stand te brengen.

Verwijderen van de bovenleiding voor gelijkstroom ter hoogte van de voormalige BAT tabakfabriek in Zevenaar. 15 augustus 2005.Kalktrein richting Emmerich op verkeerd
spoor rijdend na het verlaten van de tunnel bij Zevenaar. 2 mei 2016.
Foto’s Huig van der Marel

donderdag 9 november 2017

Berliner Metamorphosen (deel 1)

John Krijgsman

John Krijgsman vertoont beelden bij een verhaal over de stad met vier sektoren, twee politieke systemen en twee metro- en trambedrijven, over een halve hoofdstad en een ommuurde vrije stad, over een gesplitste SBahn, over spookstations en twee Hauptbahnhöfe, over de Deutsche Reichsbahn die alle grenzen overschreed en over hoe alles na 1989 weer samensmolt.
Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog vond stapsgewijs een deling van Duitsland en Berlijn plaats, die werd voltooid met de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961. Het openbaar vervoer moest zich aan deze omstandigheden aanpassen, wat leidde tot bijzondere en soms bizarre situaties. Aan het railnet werd heel wat vertimmerd en dat ging door tot eind 1989 de Koude Oorlog afliep. Toen werd het tijd om de rails in en om de stad aan te passen aan de nieuwe tijd. Tegenwoordig staat de hoofdstad op de eerste plaats in Duitsland met de omvang van de netwerken van tram-, U-Bahn- en S-Bahn. Het nieuwe Hauptbahnhof behoort tot de meest imposante van Europa. Steeds minder herinnert aan het gesplitste verleden van de stad, maar een kwart eeuw na de val van De Muur rijden er nog altijd railvoertuigen van DDR-fabrikaat in de dagelijkse dienst.
De presentator bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo’n 12.000 dia’s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. In de afgelopen decennia ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Vanavond deel 1 van een tweeluik over de metamorfosen die zich in ruim vier decennia overal in Berlijn hebben voltrokken.

Van 1956 tot 1990 maakten de treinen van Berlin, Hauptstadt der DDR naar Potsdam v.v. een enorme omweg via de Berliner Aussenring om West-Berlijns
gebied te mijden. Op 26 juni 1987 stopte zo′n trein in het 3 kilometer buiten de stad aan de Aussenring gelegen Potsdam Hauptbahnhof.Niet alleen deze trams van DDR-fabrikaat zijn al lang van de Berlijnse rails verdwenen, ook de straatnamen bestaan niet meer: op 5 oktober 1983 passeert
een Grossraumtramestel een REKO-motorwagen met twee bijwagens op de kruising Dimitroffstraße-Leninallee. Foto’s: John Krijgsman.
2017 POost-West-contrast bij het S-Bahnhof
Bornholmer Straße op 26 september 1991. Op de voorgrond een treinstel van de
Deutsche Reichsbahn in het kleurenschema
van de hoofdstad van de DDR, links achter een treinstel van de West-Berlijnse BVG. De stad is al weer
herenigd, maar de SBahn-netwerken zijn
hier nog niet met elkaar verbonden. De
Muur - die hier tussen de sporen stond - is al wel afgebroken.

donderdag 14 december 2017

Tour de France

Sjoerd Bekhof

Voor de een ligt Frankrijk ver weg, een ander heeft moeite met de taal en sommigen vinden het spoor met de TGV zo langzamerhand eentonig. Maar diezelfde TGV hebben hun nut om snel naar de uithoeken van het grote land te kunnen reizen. Vergeet niet dat alles draait om Parijs met z’n naar de diverse richtingen gesitueerde stations.
Vergeet ook niet dat Frankrijk de geboortegrond is van de NS 1100, 1300 en 2400 locomotieven.
Onmiskenbaar is dat buiten de grotere bevolkingscentra de trein een geringe rol speelt. Men hecht aan de eigen woonomgeving en vooral aan de eigen voiture. Niet voor niets was de deux chevaux een succes. Wij vonden het maar een lelijke eend.
Maar dankzij de verre nazaat van de 2CV in de vorm van een C4 heb ik een aantal reizen door ‘la douce France’ kunnen maken.
Veel spoorlijnen liggen er in de dunbevolkte gebieden verlaten bij. Veelal rijden per dag enkele treinen, vooral dieseltreinstellen, zelfs op lijnen waar nog bovenleiding hangt. De lignes de grande vitesse zijn het domein van de TGV’s die intussen in verschillende kleuren rondrijden.
De Corail-nachttreinen hebben veel terrein verloren. Het betekent ook het einde van de al jaren oude Corail-rijtuigen en bijbehorende locomotieven. De Sybic loopt aan het einde, getuige het gesloopte aantal. De diesellocomotieven verdwijnen in rap tempo. Ook de grote dieselloc CC72000 die nog tussen Paris Est en Troyes rijdt, gaat binnenkort aan de kant. Opvolgers, zijn de Bombardier treinstellen. Diesel en hybride, die herkenbaar zijn door de aanwezigheid van een stroomafnemer en diverse extra kabels.
Frankrijk kent grote verscheidenheid van het landschap. Kustgebied op zeeniveau en bergtoppen met eeuwige sneeuw en daartussen laag en hoog vlak land. Vooral de grote en hoge viaducten in de hogere gebieden zijn bijzonder.
Kortom, voldoende aanleiding voor een Tour de France.

Frankrijk is rijk aan indrukwekkende
viaducten. Een TGV Lyria rijdt in Cize
Boloron richting Genève. 27 juli 2014.De dagelijkse sneltrein van Beziers naar
Neussargues onder het hoge viaduct van de
péage bij Millau. 29 mei 2014.Begin van de terugreis: 6418 haalt een lege trein uit een van de gebouwen van Pon in Leusden. In de gesloten wagens zijn onderdelen en soms dure auto’s gebracht.De tijdelijk met een bloemenmotief versierde Railion 189 065 met een lege PON-trein bij Voorthuizen onderweg naar Wolfsburg.

Contact

E-mail

Eemland@nvbs.com

Bijeenkomsten

Vrijwel alle bijeenkomsten worden gehouden op de tweede donderdag van de maand in het Verenigingsgebouw "Railzicht",
Stationsplein 299,
3818 LE Amersfoort
Railzicht ligt direct naast het P&R parkeerterrein.
Alle bijeenkomsten beginnen om 19.45 uur (zaal vanaf 19.30 uur open) en eindigen om ongeveer 22.30 uur.
Aan bezoekers wordt een bijdrage van € 2, - gevraagd.
Wij hopen u allen op de bijeenkomsten te kunnen begroeten.

Uw team Eemland

Bereikbaarheid

Railzicht is alleen buitenom bereikbaar via het P&R-parkeerterrein.

Treinreizigers komen via uitgang BW-laan.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/eemland)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Eemland