Bibliotheek-collecties

De NVBS bibliotheek collecties.

versie 12 juli 2019

De leden van de NVBS hebben in ruim 85 jaar een grote bibliotheekverzameling opgebouwd. Deze verzameling bestaat uit verschillende collecties:

➤ Boeken.

De boekenverzameling bestaat nu (2019) uit ruim 26 duizend boeken en DVD’s op spoor- en tramweggebied. Het grote merendeel daarvan worden aan leden uitgeleend. De oudste boeken in de collectie zijn uitgegeven rond 1830. Er zijn boeken in circa 40 talen waarvan bijna 10.000 in het Engels, ruim 9400 in het Duits en meer dan 4.800 in het Nederlands. Van de collectie hebben ruim 17.000 spoorwegen als onderwerp en ongeveer 4.000 tramwegen. Zo’n 11.500 hebben de spoor- en tramwegen in het algemeen als onderwerp en zo’n 5.500 het spoor- en tramwegmaterieel..

➤Tijdschriften.

Er staan nu ongeveer 4100 tijdschriftenbanden van 270 tijdschriften in onze bibliotheek. Daarbovenop zijn er van plus/minus 280 tijdschriften een of meerdere losse nummers.
De tijdschriftenbanden worden uitgeleend en de losse nummers kunnen in de bibliotheek geraadpleegd worden.
Op een aantal tijdschriften heeft de bibliotheek een abonnement. Deze kunt U in onze leeskamer raadplegen.

➤ Dvd’s en Cd’s.

De bibliotheek heeft ruim 2.00 Dvd’s en Cd’s op spoor- en tramweggebied. Deze worden uitgeleend en kunnen ook in de bibliotheek bekeken worden.

➤ Buitenlandse Dienstregelingen.

De buitenlandse dienstregelingen verzameling van de bibliotheek bevat nu ruim 2.000 dienstregelingen van spoor- en tramwegen op 5 continenten vanaf 1850 tot 2018. Dienstregelingen van Nederlandse spoor- en tramwegen worden verzameld door de Stichting NVBS Railverzamelingen. De dienstregelingen kunnen in de bibliotheek geraadpleegd worden maar worden in de regel niet uitgeleend.

Om dit alles te ontsluiten staan er op de Bibliotheek pagina’s van de NVBS website (www.nvbs.com) een aantal digitale collecties:

➤ Catalogus.

De bibliotheek catalogus geeft informatie over in de NVBS bibliotheek aanwezige boeken, Dvd’s, Cd’s, tijdschriften en dienstvoorschriften, de meeste met een afbeelding. Er kan gezocht worden op Titel, Auteur, Trefwoorden, Reeksen en Plaatsnummers. Aan de hand van het Plaatsnummer kunnen de boeken etc. in de bibliotheek gevonden worden. De catalogus wordt 1x per maand aangevuld. Als U in de catalogus zoekt op ‘Nieuw in catalogus’ vindt U de nieuwe aanwinsten..

➤ Dienstregelingen.

In de bibliotheek dienstregelingen collectie vindt U informatie over de buitenlandse dienstregelingen verzameling. U kunt zoeken op maatschappijen, trefwoorden, uitgevers en plaatsnummers.

➤ HOV/Railnieuws.

In de HOV/Railnieuws collectie kunt U op woordniveau in alle jaargangen van Het Openbaar Vervoer en HOV/Railnieuws zoeken en het tijdschrift nummer lezen waarin deze woorden voorkomen.

➤ Naslagwerken.

De Naslagwerken collectie bevat een Lijst van Verkortingen en een woordenboek Nederlands-Engels van spoorwegtermen.

➤ Op de Rails digitaal.

Op de Rails digitaal is een digitale versie van alle (minus de laatste 2) jaargangen van ons tijdschrift “Op de Rails”. Via diverse ingangen kan er op woordniveau in gezocht worden en de betreffende artikelen kunnen door leden ook online gelezen worden. Niet-leden krijgen alleen het resultaat van de zoekactie te zien.

➤ Tijdschriften Indexen.

In de Tijdschriftenindex collectie kan op woordniveau gezocht worden in de indexen van een aantal tijdschriften waaronder Lok Magazin, Spoor- en Tramwegen en Der Stadtverkehr. Deze collectie is alleen beschikbaar voor leden.

➤ Tijdschriften op lokale server in NVBS Centraal.

Op de locale Greenstone server in Amersfoort kunt u op woordniveau in jaargangen van een aantal tijdschriften zoeken en de betreffende artikelen lezen. Het betreft de volgende tijdschriften:
◇ Indisch Tijdschrift voor Spoor- en Tramwegen
◇ Spoor- en Tramwegen
◇ Tramnieuws / Streek en Stadsvervoer
◇ Der Stadtverkehr

Lokaal Greenstone server.  (Alleen te bereiken op het netwerk van NVBS Centraal!)