De collecties van de bibliotheek

De leden van de NVBS hebben sinds 1931 een grote bibliotheekverzameling opgebouwd. Iedere belang­stellende is welkom in onze bibliotheek om de verzameling te raadplegen.

Deze verzameling bestaat uit verschillende collecties:

Boeken

De boekenverzameling bestaat uit ruim 26.000 boeken op spoor- en tramweggebied. De oudste boeken in de collectie zijn uitgegeven rond 1830. Er zijn boeken in circa 40 talen waarvan ongeveer 11.000 in het Engels, ongeveer 10.000 in het Duits en meer dan 5.000 in het Nederlands. Van de collectie hebben ruim 19.000 spoorwegen als onderwerp en ruim 4.000 tram­wegen. Zo’n 12.000 hebben de spoor- en tramwegen in het algemeen als onderwerp en zo’n 5.900 het spoor- en tramwegmaterieel.

Tijdschriften

Er staan nu ongeveer 4.200 tijdschriftbanden van 275 tijdschriften in onze bibliotheek. Daarboven zijn er van ongeveer 280 tijdschriften een of meerdere losse nummers die je kunt raadplegen.
De tijdschriftbanden worden uitgeleend en de losse nummers kunnen in de bibliotheek geraadpleegd worden. Op een aantal tijdschriften heeft de bibliotheek een abonnement. De lopende jaargangen kun je in onze leeskamer raadplegen.

Dvd’s en cd’s

De bibliotheek heeft ruim 2.800 dvd’s en cd’s op spoor- en tramweggebied. Deze worden uitgeleend en kunnen ook in de bibliotheek bekeken worden.

Buitenlandse dienstregelingen (Spoorboekjes)

De verzameling buitenlandse dienstregelingen bevat nu ruim 2.200 dienstregelingen van spoor- en tramwegen op vijf continenten vanaf 1850 tot heden. De dienstregelingen kunnen in de bibliotheek geraadpleegd worden, maar worden in de regel niet uitgeleend.
Opmerking: dienstregelingen van Nederlandse spoor- en tramwegen worden beheerd door de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR).

Digitale collecties

Om dit alles te ontsluiten staan er op de bibliotheekpagina’s van deze website een aantal digitale collecties:

Catalogus

De bibliotheekcatalogus geeft informatie over de in de NVBS-bibliotheek aanwezige boeken, dvd’s, cd’s en tijdschriften, de meeste met een afbeelding. Er kan gezocht worden op titel, auteur, trefwoorden, reeksen en plaatsnummers. Aan de hand van het plaatsnummer kun je het gewenste object in de bibliotheek vinden.
De catalogus wordt een keer per maand aangevuld. Als je in de catalogus zoekt op nieuw in catalogus vind je de nieuwe aanwinsten.

Dienstregelingen Buitenland (Spoorboekjes)

In de collectie dienstregelingen vind je informatie over onze verzameling buitenlandse dienstregelingen. Je kunt zoeken op maatschappijen, trefwoorden, uitgevers en plaatsnummers.

Op de Rails (digitaal)

Op deze website staat een digitale versie van ons tijdschrift Op de Rails en de voorgangers daarvan. Je kunt zoeken op titel, auteur, trefwoorden, kaarten, referentie (paginanummer) en jaar-nummer. Door het vakje “Uitgebreid zoeken” aan te klikken kan er op woordniveau gezocht worden. De gevonden artikelen kunnen door leden ook online gelezen worden. Niet-leden krijgen alleen het resultaat van de zoekactie te zien.
Je kunt alle pagina’s van een bepaald nummer vinden door te zoeken op de combinatie jaar-nummer, bijvoorbeeld 2005-02 om het februarinummer van 2005 te vinden. Meer zoektips

HOV/Railnieuws

In de collectie HOV/Railnieuws kun jezoeken in alle jaargangen van Het Openbaar Vervoer, Railnieuws, Spoor- en Tramnieuws en HOV/Railnieuws. De collectie is ook toegankelijk voor niet-leden. Je kunt de nummers van een bepaalde jaargang vinden door als zoekopdracht het jaartal in te vullen. Kies voor “Uitgebreid zoeken” als je op woordniveau wilt zoeken. Meer zoektips.

Tijdschriften-indexen

In de tijdschriften-indexen kun je de indexen van een aantal tijdschriften raadplegen, waaronder Lok Magazin, Spoor- en Tramwegen en Der Stadtverkehr. Kies voor “Uitgebreid zoeken” als je op woordniveau wilt zoeken.

Tijdschriften op de lokale server

Op de lokale server in Amersfoort kun je op woordniveau in jaargangen van een aantal tijdschriften zoeken en de betreffende artikelen lezen. Het betreft de volgende tijdschriften:

 • De Locomotief
 • Der Spurkrants
 • De Trambode
 • Der Stadtverkehr
 • Eisenbahn Kurier
 • HaRakevet
 • Het publiek en zijn HTM
 • Indisch Tijdschrift voor Spoor- en Tramwegen
 • Lok Report
 • Spoor- en Tramwegen
 • Strassenbahn Magazin
 • Technisch Maandblad
 • Tramnieuws / Streek en Stadsvervoer

Bezoek de Greenlocal server (alleen te bereiken op het netwerk van NVBS Centraal).

Naslagwerken

De collectie naslagwerken, op onze hoofdpagina, bevat een Lijst van Verkortingen en een woordenboek Nederlands-Engels van spoorwegtermen.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 27 dec. 2023.