Op de Rails

Twaalf keer per jaar krijgen de NVBS-leden het tijdschrift Op de Rails. Elke maand gevuld met nieuws en achtergronden over spoor- en tramwegen in Nederland en daarbuiten. Alle nummers sinds 1931 zijn ook digitaal beschikbaar voor onze leden.

Leestafel

Schuif aan bij de leestafel van Op de Rails. Hier kun je bladeren door de nummers van de lopende en vorige jaargangen. De leestafel is alleen toegankelijk als je bent ingelogd als lid, maar je kunt wel een voorbeeld bekijken.

Artikelen zoeken

Met de zoekfunctie van Op de Rails kun je door de tekst van alle sinds 1931 verschenen nummers zoeken. Om gevonden artikelen te kunnen lezen moet je zijn ingelogd als lid.

Kies “Zoek ook door PDF” als je op woordniveau wilt zoeken: artikelen worden dan volledig doorzocht in plaats van alleen op onderwerp of auteur. Ben je op zoek naar een bepaald nummer, gebruik dan de combinatie jaartal-nummer: bijvoorbeeld 1951-04 voor het aprilnummer van 1951. Lees meer tips voor het zoeken door Op de Rails.

Het jongste nummer

Bekijk de inhoud van het jongste nummer.

Voor de inhoud van oudere nummers zie het archief met inhoudsopgaven.

Op de Rails Extra

Soms verschijnt er een digitale bijlage of een filmpje bij Op de Rails. Klik hier voor een overzicht (alleen voor leden).

Abonneren

Wil je Op de Rails iedere maand lezen? Word dan lid van de NVBS.

Wil je je collectie aanvullen met oudere nummers? Die kun je, indien voorradig, kopen of bestellen in de NVBS-winkel.

Cadeautip: je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails en profiteert ook van de andere voordelen van het lidmaat­schap. Lees hier meer over.

Van N.V.B.S. Maandblad tot Op de Rails

Sinds de oprichting in 1931 geeft de NVBS een maandblad uit, aanvankelijk onder de toepasse­lijke titel N.V.B.S. Maandblad. In 1947 kreeg het de naam Op de Rails en zo heet het nog steeds. Het blad is wel steeds dikker en kleurrijker geworden.

Twaalf keer per jaar verschijnt tegenwoordig een nummer van 52 bladzijden, met veel foto’s. Op de Rails brengt veel spoornieuws en artikelen, onder andere over de geschiedenis en de techniek van spoor- en tramwegen in binnen- en buitenland. Bij het verenigingsnieuws kondigen wij reizen en excursies aan. Ook besteedt Op de Rails aandacht aan interessante in de winkel van de NVBS verkrijgbare boeken.

Opmerking: van oktober 1942 t/m september 1944 verschenen 24 nummers Mededeelingen voor de leden in plaats van het maandblad. Het eerste na-oorlogse nummer verscheen in juli 1945, daarmee begon de dertiende jaargang.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 12 juli 2024.