Op de Rails

Twaalf keer per jaar ontvangen de NVBS-leden het tijdschrift Op de Rails. Elke maand gevuld met nieuws en achtergronden over spoor- en tramwegen in Nederland en daarbuiten. Alle nummers sinds 1931 zijn ook digitaal beschikbaar voor onze leden.

Lezen

Bekijk het laatste nummer van Op de Rails. Hier vind je ook de pdf-versie (in lage resolutie) van het blad. Deze is alleen te lezen als je bent ingelogd als lid.

Van eerder verschenen nummers bestaat een archief met samenvattingen van artikelen. Met ingang van 2021 zijn hierin ook de pdf-versies (in lage resolutie) van het blad te vinden. Deze zijn alleen te lezen als je bent ingelogd als lid.

Je kunt eerder verschenen nummers en jaargangen ook kopen of bestellen, uiteraard voor zover ze op voorraad zijn.

Zoeken

Met de zoekfunctie van Op de Rails kun je door de tekst van alle sinds 1931 verschenen nummers zoeken. Om gevonden artikelen te kunnen lezen moet je zijn ingelogd als lid.

Vink het vakje “Uitgebreid zoeken” aan als je op woordniveau wilt zoeken: artikelen worden dan volledig doorzocht in plaats van alleen op onderwerp of auteur. Ben je op zoek naar een bepaald nummer, gebruik dan de combinatie jaartal-nummer: bijvoorbeeld 1951-04 voor het aprilnummer van 1951.

Lees meer tips voor het zoeken door Op de Rails.

Op de Rails – Extra

Soms verschijnt er een digitale bijlage of een filmpje bij Op de Rails. Klik hier voor een overzicht.

Contact

Heb je een vraag of opmerking over de inhoud van het blad, mail dan naar de redactie: opderails@nvbs.com.

Heb je foto’s die misschien geschikt zijn om in Op de Rails te publiceren, lees dan hier verder.

Is er onverhoopt iets misgegaan met de verzending, mail dan naar ledenadministratie@nvbs.com.

Abonneren?

Wil je Op de Rails iedere maand thuis ontvangen? Word dan lid van de NVBS.

Wil je een gratis proefnummer van Op de Rails ontvangen? Stuur dan een mail met je adresgegevens naar info@nvbs.com.

Van N.V.B.S. Maandblad tot Op de Rails

Sinds de oprichting in 1931 geeft de NVBS een maandblad uit, aanvankelijk onder de toepasse­lijke titel N.V.B.S. Maandblad. In 1947 kreeg het de naam Op de Rails en zo heet het nog steeds.

Twaalf keer per jaar verschijnt tegenwoordig een nummer van 52 bladzijden, met veel foto’s. Op de Rails brengt veel spoornieuws en artikelen, onder andere over de geschiedenis en de techniek van spoor- en tramwegen in binnen- en buitenland. Bij het verenigingsnieuws kondigen wij reizen en excursies aan. Ook besteedt Op de Rails aandacht aan interessante in de winkel van de NVBS verkrijgbare boeken.

Opmerking: van oktober 1942 t/m september 1944 verschenen 24 nummers Mededeelingen voor de leden in plaats van het maandblad. Het eerste na-oorlogse nummer verscheen in juli 1945, daarmee begon de dertiende jaargang.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 9 juni 2023.