Spoorse curiosa

door Gerrit Nieuwenhuis

Als je hobbyist bent, dan heb je de neiging veel te gaan verzamelen. Veel NVBS’ers zullen dat herkennen. Kasten zijn al gauw gevuld met boeken en foto’s. Heb je ook nog een modelbaan, dan heb je al gauw een extra kamer nodig.
Ben je niet alleen hobbyist, maar ook beroepsmatig met het spoor bezig, dan krijg je vaak de kans om allerlei zaken te verzamelen. Vul dat aan met zaken die je meeneemt van de mooiste reizen die je maakt en je krijgt een collectie, zoals in deze wisselexpositie wordt getoond.
Tijdens mijn werkzaamheden voor NS en Railion heb ik veel internationale contacten gehad, die mij allerlei geschenkjes opgeleverd hebben. Mijn eerste reis naar Amerika leverde ook weer wat op. In deze wisselcollectie breng ik een klein deel van mijn verzameling Spoorse Curiosa in beeld.
Gerrit Nieuwenhuis

Hebt u ook een verzameling die u aan andere NVBS′ers wilt tonen? Neem dan eens contact op de redactie: wisselexpo@nvbs.com

1 Veel kinderen beginnen hun hobby met een conducteursuitrusting. Rode pet, spiegelei, kniptang en nepkaartjes.

kinderspullen: Rode pet, spiegelei, kniptang en nepkaartjes

2 Toen NS Cargo zich ging verzelfstandigen, was er ook een behoefte aan allerlei snuisterijen en relatiegeschenkjes, zoals een pet, een liniaal, een sleutelhanger en modelwagentjes.

Toen NS Cargo zich ging verzelfstandigen, was er ook een behoefte aan allerlei snuisterijen en relatiegeschenkjes.

3 Ook de Zwitsers bedachten veel relatiegeschenken, zoals een toilettas met onder meer een zeepdoos, scheerkwast en scheermes. Ook was er nog een kaartspel en uiteraard een modelwagen.

Ook de Zwitsers bedachten veel relatiegeschenken.

4 Een reis naar de Verenigde Staten in 1995 leverde mij ook weer allerlei curiosa op. Het bord van Amtrak en de folders van de Southwest Chief, waarmee we reisden van Chicago naar Los Angeles. Verder een model van de kabeltram in San Francisco met een All Day Pass voor deze stad. Tot slot een kaartje van de Yosemite Mount Sugar Pine Railroad.

Een reis naar de Verenigde Staten in 1995 leverde ook weer allerlei curiosa op.

5 Nogmaals de kaartjes uit 1995.

Nogmaals de kaartjes uit 1995.

6 Ook de ticket van de reis door Amerika is bewaard gebleven. Zelfs de naam is goed gespeld.

Ook de ticket van de reis door Amerika is bewaard gebleven.

7 Een inleiding in Rotterdam voor een groep ambtenaren van het Russische ministerie van Spoorwegen leverde een fraai theeglas en een grote munt op.

Voor een lezing gekregen van het Russische ministerie van Spoorwegen

8 Diverse snuisterijen van NS. Linksboven de speldjes, die Roger van Boxtel ons gaf tijdens de ALV van 2018. De bovenste is een speldje ter gelegenheid van de start van de Benelux via de HSL en Breda. Daaronder een speldje ter gelegenheid van de eerste rit van de Eurostar van Londen naar Amsterdam. Rechts een doosje lucifers en een theelepeltje ter gelegenheid van 125 jaar spoorwegen in 1964. Daarnaast een munt voor het 150-jarig bestaan in 1989. De overige speldjes tonen het oude embleem van NS, een stoomlocomotief en 175 jaar spoorwegen.

Diverse snuisterijen van NS.

9 De treinenshow “Treinen door de Tijd” in 1989 werd met enkele kaarten in een mapje getoond.