Film en geluidsarchief

Ahrtal Expres 15 oktober 2011

Het Filmarchief is opgericht in 1976 op voorstel van Ton Pruissen, die toen al een ruim aantal jaren zelf films maakte en die veertig jaar, tot eind 2016 beheerder van het archief was.In 2000 is gestart met het stap voor stap scannen van het filmmateriaal, aanvankelijk analoog, sinds 2012 digitaal. Hier wordt de komende jaren gestaag mee doorgegaan. Een aantal films is in de periode 2005 – 2015 uitgebracht op DVD; deze kunnen worden geleend bij de NVBS-bibliotheek.

In 2016 heeft Ton Pruissen met materiaal uit het filmarchief een dertigtal films samengesteld, in lengte variërend van 2,5 tot 35 minuten. Deze vind je op deze website onder Verzamelingen >> Digitale Collecties.

Hoewel de kans op uitbreiding niet heel groot is, blijven we hopen op mooie ontdekkingen, bijvoorbeeld een kleurenfilm over NS-stoomtractie, of een film over De Twentsche Electrische Tramweg Maatschappij. Maar ook hebben we belangstelling voor recenter en hedendaags, digitaal materiaal.

Beschik je over interessante film- of geluidsfragmenten op het gebied van spoor- en tram, neem dan contact met de beheerder Nico Spilt, filmarchief@nvbs.com. Ook als u informatie wilt hebben over het Filmarchief, of iets wilt zien bent u bij hem welkom