Verslag Winterreis 2024

23 februari 2024

door Paul Wiggenraad

Laat ik beginnen met het slechte nieuws: er was geen sneeuw tijdens deze winterreis en de beloofde excursierit met de tram van Zwickau ging niet door vanwege een staking bij het plaatselijke trambedrijf.

Maar voor het overige was dit een zeer geslaagde reis, onder het motto ‘In de sporen van het Habsburgse Rijk’. 48 deelnemers genoten van 23 februari tot 2 maart van trein- en tramritten in Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland. Daaronder waren drie excursies: in Oostenrijk een rit met een oud smalspoortramstel op de Atterseebahn van Stern & Hafferl van Vöcklamarkt naar Attersee en terug, met een lunch aan het meer, en een rit met een smalspoortrein met stoomlocomotief Mh4 van Gmünd naar Groß Gerungs en terug (voor onderweg was er een lunchpakket verstrekt) en in Tsjechië een rondrit van Beroun naar Plzeň met een motorwagen type 831 van de KŽC. Onderweg was er in Lužna u Rakovnika een bezoek aan het spoorwegmuseum, waar men beschikt over een fraaie verzameling Tsjechische stoomlocomotieven. Ter plaatse werd in de trein een warme lunch geserveerd. In Plzeň was er een rondleiding door de Škoda-fabriek van treinstellen en trams (fotograferen was verboden!). Enkele deelnemers namen een kijkje in de bierfabriek van Pilsner Urquell, natuurlijk inclusief het in de bierkelders proeven van natuurzuiver bier. In Salzburg was een vrije dag, waar de deelnemers de kans grepen de Hohensalzburg te beklimmen, een rit te maken met de Salzburger Lokalbahn of een bezoek te brengen aan de Königssee (daar lag wel een beetje sneeuw!). Ook in Plzeň was een dag zonder programma. De veelheid aan tramtypes daar en fraai stedenschoon in de binnenstad boden volop fotomotieven. Met een klein groepje maakte ikzelf met een Regiokaart een rondrit met de trein in de omgeving van de stad, met een lunchpauze in het plaatsje Blatna (Tsjechisch voor Modder…). Door het vervallen van de tramexcursie in Zwickau kozen een tiental deelnemers ervoor het August Horch-automuseum te bezoeken, met schitterende bolides uit het begin van de twintigste eeuw en een verzameling Trabanten, die tussen 1956 en 1990 door de VEB Sachsenring Automobilwerke in Zwickau in driemiljoenvoud zijn vervaardigd.

Tijdens de verplaatsingen per trein en de gezamenlijke lunches en diners waren er geanimeerde gesprekken. De sfeer was gedurende de gehele reis uitstekend. Reisleider Han Duijve had alles tot in de puntjes geregeld. Hij verdient alle lof. Tot ons geluk waren er geen noemenswaardige treinvertragingen!


Königssee bij Berchtesgaden, 24 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Maquette van de Hohensalzburg in het museum op de Hohensalzburg, 24 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Motorwagen ET 20 104 (ex-Pressburger Bahn) en bijwagen B 20 220 (ex-motorwagen GM2 van de Elektrische Lokalbahn Unterach – See) in St. Georgen im Attergau, 25 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Het Markgraaf Ottokar II-plein in České Budějovice, waar het hotel Zvon staat, verblijfplaats van de excursiegangers. Foto: Paul Wiggenraad.


D-stoomloc Mh.4 (Krauss, 1906) van de NÖVOG (Niederösterreichische Verkehrsorganisationsgesellschaft) met excursietrein nabij St. Maertin bei Weitra, 26 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.

Op dezelfde locatie heeft Erik van Lunteren een fraai filmpje gemaakt:


Reclame op de muur van de Škoda-fabriek van trams en treinstellen, 27 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Draaischijf en ronde locloods in het spoorwegmuseum van Lužná, 28 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Dieselmotorrijtuig M 262.1163 van de KŽC langs de hopvelden bij Mutějovice-zastávka, 28 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Bierwagen op de terreinen van de Pilsner Urquell-bierfabriek, 28 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Biervaten in de kelders van de Pilsner Urquell-bierfabriek, 28 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Tatra KT8D5-tram op lijn 4 op de Sady Pětatřicatniků (Straat van het 35e Infanterieregiment) in Plzeń, 29 februari 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Audi voor een Berlijns straattafereel in het August Horch-automuseum in Zwickau, 1 maart 2024. Foto: Paul Wiggenraad.


Trabant met kampeertent op het dak in het August Horch-automuseum in Zwickau, 1 maart 2024. Foto: Paul Wiggenraad.