Verslag Oliebollenrit met Jaap

30 december 2023

door Ronald Bokhove

Op de voorlaatste dag van 2023 trokken we er met ‘Jaap’ op uit. Deze motorwagen mC 9002 is in mei 2024 een eeuw oud en daarmee het oudste rijvaardige materieel dat op het Nederlandse spoor rondrijdt. De motorwagen dankt zijn bijnaam aan Jaap Mol, zo’n 50 jaar geleden groepschef bij NS en warm pleitbezorger voor het behoud van deze ‘Blokkendoos’, nadat het in 1981 overbodig was geworden voor wegleerritten. Via de Hobbyclub van de Hoofdwerkplaats Haarlem is het stel bij de Stichting 2454CREW beland, waar het gehuurd kan worden. Dat deden we dus.

Een gros deelnemers kwam op de Oliebollenrit af, 71 voor de ochtend- en 73 voor de middagrit. Vanuit Amsterdam Centraal werd naar Woerden Molenvliet gereden voor een kering. Ook in Driebergen-Zeist, Hilversum en Den Dolder werd kop gemaakt. Door het personeelstekort bij NS kon over de Stichtse Lijn via Soest worden gereden. Hier wordt de laatste jaren op zaterdag slechts een uurdienst geboden waardoor er op het enkelspoor een extra trein doorheen kan. In Amersfoort Centraal werd van deelnemers gewisseld om dezelfde route nog eens gespiegeld te rijden. Het stationstoilet in Utrecht Centraal deed goede zaken, hier was een toiletstop ingelegd omdat Jaap niet over sanitaire voorzieningen beschikt. Bij toeval waren beide groepen getuige van het overbrengen van materieel van de SSN naar de VSM, waarvoor de VSM-diesellocs 2530 en 2459 op de baan verschenen. En wie denkt dat fotograferen na zonsondergang geen zin meer heeft, kon op 30 december van het tegendeel worden overtuigd: een laatste stop in Breukelen leverde met de warme gloed van de plafondlampen heel wat sfeervolle plaatjes op.

De Stichting 2454CREW bediende tijdens de rit alle deelnemers van warme dranken en oliebollen en omdat ook de dienstregeling volledig kon worden aangehouden viel geen onvertogen woord. Wel werden op de houten banken geanimeerde gesprekken gevoerd, waarbij de inzittenden zich op de stations jaloerse blikken moesten laten welgevallen van hen die geen kaartje hadden bemachtigd. Het is leuk geweest, op naar het volgende excursiejaar!


Jaap mC9002 beschenen door de eerste zonnestralen in Amsterdam Bijlmer Arena. Alle foto’s: Ronald Bokhove.


Aan het perron in Utrecht Centraal. Links de SNG-driewagenstellen 3033 en 2326 op weg naar Breukelen.


Aan belangstelling geen gebrek in Driebergen-Zeist.


Passage van het VSM-konvooi met ‘Bisschop’ 2530 aan kop.

Filmpje van de passage door Erik van Lunteren.


Aan het perron in Hilversum.


Soest waar een kruising moet worden afgewacht.


Het karakteristieke stationsgebouw van Den Dolder uit 1914 met de 10 jaar jongere mC 9002.


Middagschemering aan het perron in Breukelen.