Verslag Maxi-weekend Westfalica

25 augustus 2023

door Lukas Boomers

Onder de titel ‘Maxi-weekend Westfalica’ organiseerde de SNE van vrijdag 25 t/m zondag 27 augustus 2023 voor 39 liefhebbers een excursie naar het grensgebied van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. Een korte reis en ook nog eens in mijn schoolvakantie. Dus toen mijn opa mij vroeg of ik mee wilde, hoefde ik niet lang na te denken!

Vanuit Bielefeld werden er museumlijnen, met een grote variatie aan materieel, bezocht. Hoogtepunt was op zaterdag een rit met de bijna 100-jarige TWE-Triebwagen VT 03, met daarachter een Donnerbüchse van de Teuto-Express op de lijn van Lengerich naar Gütersloh. Deze lijn was in verval geraakt maar is weer opgeknapt. Pas de week ervoor werd ze door het Eisenbahn-Bundesamt goedgekeurd. Wij waren de eersten die dit baanvak weer bereden! Vele omwonenden hebben onze rit met tablets, smartphones maar ook enkel met hun eigen ogen bewonderd.


Fotostop met TWE-Triebwagen VT 03 tussen Lengerich en Gütersloh, 26 augustus 2023. Foto: Lukas Boomers.

 Maar de eerste rit van het weekend was al direct op vrijdagmiddag met de Museumseisenbahn Minden. De trein werd getrokken door hun dieselloc MaK 240 met aan de haak een goederenwagon en twee Donnerbüchsen. Deze rit ging over het traject van Bohmte naar Bad Holzhausen. Hier hebben we, behalve van goed uitgezochte fotostops, ook van heerlijke Kaffee und Kuchen kunnen genieten. Aan het begin van de middag regende het nu en dan, maar later kwam de zon door. We konden de trein dus onder alle weersomstandigheden fotograferen. Dit weekend werd niet alleen voor Kaffee und Kuchen gezorgd, maar natuurlijk ook voor stoom. Hiervoor bezochten wij het Westfälisches Kleinbahn- und Dampflokmuseum bij Gütersloh. Hier heeft de groep met de Feldbahndampflok 99 3318 een paar rondjes over hun baan gemaakt. We konden de stoomlocomotief niet alleen met hun reizigerstrein maar ook met een goederentrein fotograferen.


Dieselloc MaK 240 met goederenwagon en twee Donnerbüchsen tussen Bohmte en Bad Holzhausen, 25 augustus 2023. Foto: Lukas Boomers.


De auteur met zijn trotse grootvader, 26 augustus 2023. Foto: Lukas Boomers.

Ook niet te missen bij een excursie naar Duitsland is een rit met een Schienenbus. Hiervoor reden we zondagmorgen eerst naar Rinteln. Daar wachtte ons al direct op het DB-station een verrassing: de V60 762 stond er met een paar ketelwagens klaar voor vertrek. Natuurlijk even dat vertrek afgewacht. Dan snel naar ons eigenlijke doel, de railbus met de mooie naam Der Schaumburger. De rit ging door een afwisselend landschap naar Stadthagen. De lijn wordt incidenteel nog gebruikt voor goederenvervoer. Momenteel wordt onderzocht of ze ook voor reizigersvervoer weer kan worden gereactiveerd.


De ‘Zugabe’ in Rinteln, V60 762 met een korte goederentrein, 27 augustus 2023. Foto: Lukas Boomers.


Der Schaumburger in het fraai gerestaureerde Bad Eilsen op weg naar Stadthagen, 27 augustus 2023. Foto: Lukas Boomers.

Het was een mooi weekend en ik voelde mij meteen thuis in de groep. En natuurlijk had Geert Gorissen alles prima voorbereid, waardoor ik een heerlijke eerste reis met de SNE had.