Verslag Koningsdagrit: met de 1251 over de Bentheimer Eisenbahn

27 april 2023

door Jan Bennis

De SNE-Koningsdagrit voerde dit jaar over de Bentheimer Eisenbahn. Reisleider Rob Zoomer had Amersfoort als vertrekstation gekozen. Daarom reisden op donderdag 27 april 2023 bijna 300 treinliefhebbers, waaronder zelfs veertig deelnemers uit Duitsland en Groot-Brittannië richting Amersfoort. Tegen 10 uur kwam op spoor 4b locomotief 1251 van Railexperts met vijf rijtuigen van de Stoom Stichting Nederland met in het midden ook nog eens het Mitropa-restauratierijtuig binnen rijden. De fanatiekste fotografen stonden al klaar om die trein te fotograferen. Om 10.07 uur had iedereen zijn zitplaats in de coupés gevonden en klonk het vertreksignaal. Op station Zwolle was nog een mogelijkheid om zich bij het gezelschap aan te sluiten. Helaas ging dat bij ons erelid Roef Ankersmit uit Holten mis. De trein waarin hij zat strandde door bovenleidingsproblemen bij Olst. Zwolle werd niet op tijd bereikt. Het is hem wel gelukt later op de dag de excursietrein bij Holten mooi te fotograferen, zoals onderstaand is te zien. Na Zwolle ging het vanaf Herfte over de Vechtdallijn richting Coevorden.

Bij Coevorden Heege werd op het wachtspoor aan het Coevorden-Vechtkanaal gewacht op de D22 van de Bentheimer Eisenbahn. Na aankoppelen van deze dieselloc ging het verder over de brug van het kanaal richting Duitsland. Op het terrein van Coevorden Heege mocht iedereen die dat wilde de trein verlaten. Een wandeling terug naar de overweg en over het fietspad langs De Mars gaf een ieder de kans de inmiddels op het wachtspoor langs het kanaal teruggezette excursietrein te fotograferen of te filmen. Nadat iedereen zijn plaatjes had gemaakt en de trein weer over de brug was gereden naar Coevorden Heege konden allen weer de trein inklimmen op naar de volgende fotostop. Althans dat dachten we. In de voorbespreking met de Bentheimer Eisenbahn was aan Rob Zoomer een aantal fotostops toegezegd. Tijdens het wachten aan het kanaal werd echter duidelijk dat een veiligheidsmanager van de Bentheimer Eisenbahn er heel anders over dacht. Nergens een fotostop en direct doorrijden naar Bad Bentheim. Een domper. Iedereen teleurgesteld. Het tot in de puntjes verzorgde programmaboekje van Rob kon diep in de tas worden opgeborgen.

Na enig overleg kregen we in Bentheim Nord waar we natuurlijk veel te vroeg aankwamen toch nog gelegenheid om foto’s te maken. Om 17.13 uur verlieten we met achterlating van de D22 Bad Bentheim. Terug in Nederland moest vanzelfsprekend toch nog even geproost worden op de koning. Bijna 300 glaasjes werden gevuld met oranjebitter. Op enkele grote dienbladen werden de glaasjes in de rijdende trein en zonder morsen uitgedeeld aan de reizigers. Via Deventer en Apeldoorn werd om 18.55 uur Amersfoort weer bereikt. Hier aangekomen hadden onze machinisten inmiddels hun maximale rijtijd bereikt en moesten zij afgelost worden door een collega. Een andere locomotief van Railexperts (9901) werd voor de 1251 geplaatst en die heeft de lege excursietrein verder gereden naar Rotterdam. In Amersfoort ging ieder zijns weegs. De Winkel in NVBS Centraal deed goede zaken en dat gold ook de weinige restaurants die in de stationsbuurt op Koningsdag  geopend waren. Ondanks de domper van de gemiste fotostops hebben we een gezellige en mooie rit gehad. Met grote dank aan Rob Zoomer.

Drukte in Bad Bentheim Nord, waar dieselloc D22 en de 1251 van Railexperts naast elkaar worden gezet. Foto: Geert Gorissen.

Excursietrein met de 1251 van Railexperts nadert Holten. Foto: Roef Ankersmit.