Treinvakantiereis: de Ronde van Gallia

5 mei 2016

door Erik Meijer

Frankrijk is een land vol nieuwe tramsteden. Voor de derde keer sinds 2011 bracht de SNE een bezoek aan enkele daarvan, nu in het zuiden. Op Hemelvaartsdag 5 mei reisden 40 deelnemers per Thalys naar Lille, en via een lange pauze in Parijs naar Montpellier. Bijna werd die bestemming ’s avonds niet meer bereikt, toen een bermbrand bij Nîmes de aankondiging opleverde dat onze dubbeldeks TGV zou worden omgeleid naar Marseille. Op vrijdag kon toch iedereen Montpellier verkennen met lange nieuwe buitenlijnen en een nog niet in bedrijf gesteld tramtraject langs de westrand van de historische binnenstadsheuvel. Zaterdagmorgen reden we langs kustmeren naar de bezienswaardige oude Catalaanse stad Perpignan, voor sommigen ook startpunt voor een middagbezoek aan het Spaanse deel van Catalonië met de toeristische bestemmingen Port Bou en Girona. Perpignan was ook onze uitvalsbasis voor een zondagsrit door de Franse Pyreneeën naar Axat en het vertrek maandagmiddag naar grensplaats Latour de Carol. Een deel van dat traject komt via bochtig meterspoor met derde rail boven 1500 meter hoogte. Deze ‘Train Jaune’ was volledig buiten bedrijf tijdens SNE-excursies in 1997 en 2014, maar deze keer moest slechts een kort stuk worden afgelegd per vervangingsbus. Vanaf het grensstation met drie spoorbreedtes ging het noordwaarts naar Toulouse.

Van de dinsdag werd het eerste deel besteed aan een stoomrit op de toeristische Tarn-lijn en een maaltijd in Saint-Lieux-les-Lavaur. De middag was beschikbaar voor individuele verkenningen in de binnenstad van Toulouse en voor de twee tramlijnen die sinds hun ingebruikname vanaf 2010 door een meerderheid van de gemeenteraad nog steeds buiten het stadscentrum worden gehouden. Bordeaux was onze laatste tramstad. Hier is sinds 2003 jaar een indrukwekkend net van 3 lange lijnen dwars door de binnenstad in gebruik genomen. Er wordt nog gewerkt aan uitloper-takken en een vierde lijn is in voorbereiding. De woensdagmiddag werd meteen na aankomst door een deel van de groep gebruikt voor een treinbezoek aan Arcachon, gelegen aan een binnenzee bij de Atlantische Oceaan. Die spoorlijn geeft tevens aansluiting op twee trameindpunten, startpunt voor tramritten op deze en de volgende dag. De donderdagmiddag werd afgesloten met een vakkundige groepsrondleiding door de Nederlandse gids Janneke Dufourquet. Zij toonde ons onverwachte straatjes, pleintjes en binnenhofjes in de oude stadskern. ’s Avonds volgde de afscheidsmaaltijd nabij ons verblijf in de randgemeente Bègles. De terugrit op vrijdag bracht ons waarschijnlijk voor het laatst op de oude lijn naar Parijs. Enkele keren kruisten we de nieuwe hogesnelheidslijn ‘LGV-SEA’, die in 2017 het lange afstandsvervoer zal overnemen. Na Parijs volgde opnieuw de overstap in Lille.

Reisleider Martin Vogelaar heeft laten zien dat hij niet alleen reizen naar Duitsland en België kan leiden; ook deze rondreis door Frankrijk heeft hij goed volbracht.


De treinreis met de Train Jaune van Villefranche Vernet les Bains naar Font Romeu verliep in regenachtige omstandigheden, 9 mei 2016. Foto: Martin Vogelaar.

Een excursie met de stoomtrein op het smalspoornet van de Chemin de Fer Touristique du Tarn, 10 mei 2016. Foto: Martin Vogelaar.