Tramexcursie Brussel

12 mei 2007

door Paul Bosman

Op zaterdag 12 mei 2007 vertrokken ongeveer tachtig deelnemers met twee bussen van de ‘Koninklijke Beuk’ – zoals een van de chauffeurs zijn bedrijf introduceerde – naar Brussel voor een uitgebreide verkenning van het tramnet. Het was een regenachtige dag, maar de weergoden hadden besloten tijdens de fotostops de kraan even dicht te draaien, een geste die door allen op prijs werd gesteld.

Netjes op tijd meldden wij ons bij depot Bordet, vanwaar we met de vijfdelige 4014 via station Schaarbeek, de nieuwe route langs het kanaal (nu nog lijn 52, in de toekomst lijn 4) en de noord-zuidtunnel naar depot Koningslaan reden. Daar werd overgestapt op de 7911 – de 7900’en hebben een heel wat beter zitcomfort dan de 4000’en en 2000’en – naar het Weststation via de binnenkort te sluiten route van lijn 83. Daarna reden we naar het nieuwe eindpunt van lijn 56 Marius Renard, in een parkachtig eindpunt aan de rand van de stad gelegen, pal onder het viaduct van de autosnelweg ‘De Ring van Brussel’. De oorspronkelijke route in de nabijgelegen buurt is opgeheven en wordt nu door de metro bediend. Vervolgens werd koers gezet naar depot Elsene, waar voor de liefhebbers een rondleiding door het depot en de stelplaats was georganiseerd.

Het derde onderdeel van de marathonrit werd afgelegd met de 2029 uit de eerste serie van lagevloertrams en voerde naar het nieuwe eindpunt Hermann-Debroux aan de oostzijde van de stad. Tot grote hilariteit van de deelnemers verscheen vervolgens een Fiat-Van Hool-stadsbus uit 1973 voor het verdere transport naar het trammuseum Woluwe; het duurde even, maar uiteindelijk pasten alle deelnemers in de bus.

Het sluitstuk bestond uit een rit met museumwagens 5001 uit 1935 en de 1763 uit 1900 met een open aanhanger (in Belgisch jargon een ‘balladeuse’) naar Tervuren en terug. Het huzarenstukje met de oude stadsbus werd nog eens herhaald voor een korte transfer naar het nabijgelegen restaurant, waar ieder naar zijn smaak een driegangendiner kon bestellen. Om 20.15 uur startten de bussen voor de rit naar Nederland.

Ongelooflijk wat Luc Koenot – ons Belgische medelid en groot tramkenner – voor ons die dag heeft weten te organiseren. Dat in 2007 midden in drukke straten doodleuk fototstops werden gehouden, is nauwelijks voorstelbaar, maar het lukte allemaal, mede dankzij de medewerking van het enthousiaste personeel, allen vrijwilligers die hun tijd om niet ter beschikking stelden. Vanaf deze plaats is dan ook een woord van dank op zijn plaats aan hen, maar vooral natuurlijk aan Luc, die deze dag tot een echt tramfeest hebben gemaakt.

Dat de deelnemers van de Breda/Utrechtbus een kwartier te laat aan het station Breda arriveerden, was een foutje van uw verslaggever, die de chauffeur één afslag te vroeg liet afslaan, waardoor we hopeloos verdwaalden in Princenhage. En de Koninklijke Beuk werkt althans in deze bus nog niet met een navigatiesysteem. Het TomTommetje was in de andere bus geïnstalleerd!