Tramevenement Openluchtmuseum Arnhem

24 juli 2021

door Ronald Bokhove

Zestien maanden zonder excursie, trein- of tramevenement, hoe houdt een mens het vol? Aan die lange periode kwam op 24 juli 2021 een einde, toen liefst 230 liefhebbers de weg naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wisten te vinden. Waarschijnlijk hadden zij ook direct ingetekend op een dagje olietankers schoonmaken in de Botlekhaven, want wat is het leuk om weer eens gelijkgestemden te ontmoeten, bij te praten en te hopen dat het evenement de start is van het nieuwe normaal. Zeker: corona is de wereld nog niet uit, maar met die wetenschap valt toch een stuk beter te leven tussen de vele historische trams die slingerend door het park hun meters maken en tot meerijden noden, mét mondkapje – dat nog wel. Speciaal overgekomen uit Amsterdam was de in een blauwe livrei gestoken GVB 533 die in de middag uitsluitend voor de NVBS’ers (herkenbaar aan een bevrijdende blik en een button) zijn rondjes reed. Reguliere bezoekers moesten het doen met de aanblik of met een plaatje. Fotopunten genoeg overigens in Arnhem, zeker ook voor de evenementdeelnemers die na de passage van de drie-asser weer achter menig boom opdoken. De Haagse 274 was vanwege zijn 100-jarig bestaan voorzien van HTM-bijwagen 779 en ook de Amsterdamse railreiniger Rr3 trok veel bekijks. Een andere blikvanger bleek replica 76 van de Arnhemse tram GETA, zeker toen hierin een trouwstoet een rondje reed om bij de trouwlocatie te worden afgezet. Altijd leuk om anderen in het huwelijk te zien treden.

Emr GVBA 533 de ingang van het 0penluchtmuseum. Foto: Han Duijve.

 

HTM 274 met bijwagen 774 en een schare belangstellenden bij de halte remise. Foto: Paul Muré.

Wie per trein in Arnhem arriveerde werd met historische bussen van de SVA van het station naar het museum vervoerd – drie stuks tekenden voor een pendeldienst, heen aan het begin van de middag en terug na de avondvoorstelling. Veel bezoekers streken na aankomst eerst neer op het uitgestrekte terras voor een hapje en een drankje, met als gevolg dat je hier blijft ‘hangen’ als zich steeds weer nieuwe bekenden aandienen. Menigeen, uw verslaggever incluis, is tot de conclusie gekomen dat een spoedige terugkeer gewenst is om het fraaie park eens goed te bekijken. Er viel wat te vieren op deze dag, want zowel de Stichting NVBS-Excursies als de tramexploitatie in het Openluchtmuseum startten in 1996. Twee maal zilver dus en reden voor een feestje. Bij gelegenheid waren er op het terrein vier modeltrambanen te zien, die vergeleken met de spoorbanen toch altijd een wat zieltogend bestaan leiden.

Grote drukte bij de remise met van links naar rechts: GVBA R3, GETA 76, GVBA 533, HTM 274 en RET 535. Foto: Han Duijve.

Tot etenstijd was het vrij rondlopen in het museum. Omdat felle buien waren aangekondigd vond het diner niet plaats in een open tent maar bij de loods van Van Gend & Loos. Hier vond niet iedereen een zitplaats, maar het voor- en nagerecht in een handzaam tasje en verse pizzapunten die ter plekke werden bereid en verspreid maakten het mogelijk zelfs tijdens het eten wat rond te lopen en gepaste afstand te bewaren. Rond half zeven werden de fotosessies gestart waarvoor steeds andere trams voor de remise werden opgesteld. Hierna werden voor de fijnproevers náást de remise acht trams en twee bijwagens op rij geplaatst. Vervolgens werd de rijrichting van de trams voor één keer aangepast, rechtsom door het park voor de Rotterdamse 520 en 536 en voor de Arnhemse 76. Bij de halte Entree stonden regelmatig twee trams naast elkaar voor een duoplaatje. Zo zoetjesaan wisten de deelnemers de museumuitgang en de pendelbussen weer te vinden. De laatste tramrit telde welgeteld één deelnemer die aldus alles uit zijn aanmelding had gehaald.

GVBA 533 rijdt tegengesteld over het terrein van het museum. Foto: Wendy Kunkeler.

Het was een leuke dag. Weer eens wat anders dan een treinrit of een tramexcursie in een grote stad, hoewel ook die uitjes niet te versmaden zijn. Laten we hopen dat we er snel nog eens op uit kunnen trekken. Per slot duurt het SNE-jubileum nog tot de jaarwisseling en hopen we in de herfst ook de trein een rol te geven in de feestvreugde. En tot die tijd is het nagenieten van de tram in Arnhem.

Een muzikale noot met RET 520 en 536 op de achtergrond. Foto: Paul Muré.
GVBA 533, veel deelnemers en ‘sik’ 285 bij de loods van Van Gend & Loos. Foto: Geert Gorissen.