Siemens Prüfcenter Wegberg-Wildenrath en de Siemens-fabriek te Krefeld

17 november 2005

door Clemens Boomers

Dat er veel belangstelling zou zijn voor deze excursie, werd wel verwacht. Er waren slechts vijfentwintig plaatsen beschikbaar en er kwamen maar liefst bijna vijf maal zo veel aanmeldingen binnen! Er moest dus geloot worden.

Op 17 november 2005 vertrokken we, ruim te laat want de aansluitende Intercity uit Haarlem was uitgevallen, per bus uit Roermond naar Wildenrath. Allereerst kregen we in het ontvangstcentrum een videopresentatie te zien. Ons werd uitgelegd dat Siemens hier niet alleen eigen railvoertuigen op allerlei manieren test, maar dat men dat ook doet voor derden. Men is er trots op dat men gecertificeerd is door vele buitenlandse instanties en dat men werkt volgens internationaal erkende meetmethodes. Een goede indruk van dit testcentrum kregen we bij een grote modelbaan waar alles waarheidsgetrouw is nagebouwd.

Daarna verkenden we te voet het centrale deel van het testcentrum. Buiten stonden diverse ICE’s opgesteld. Naast deze door Siemens gebouwde treinen waren er ook enkele treinen van andere fabrikanten. Helaas was het niet mogelijk een rit per trein te maken. Fotograferen was verboden, maar onze begeleiders maakten graag een uitzondering als er geen ‘publiciteitsgevoelig’ materieel te zien was. Enkele loodsen bleven om die reden voor ons gesloten.Na een goed verzorgde lunch namen we afscheid en verplaatsten we ons naar de productiefabriek van Siemens in Krefeld. Ook hier was de ontvangst heel prettig, al werd ons al direct gevraagd alle fototoestellen in de bus te laten!

In een korte presentatie werd uitgelegd hoe Siemens probeert om zo efficiënt mogelijk treinen en trams te bouwen. Men maakt veel zelf, maar ook worden zeer veel onderdelen bij gespecialiseerde toeleveranciers ingekocht.

De rondleiding door de fabriek was zeer indrukwekkend. In grote stappen zagen we het ontstaan van een trein: van het maken van de (alles in aluminium!) wanden, daken en vloerdelen via de assemblage, de spuitafdeling tot aan de eindmontage toe. Siemens werkt tegelijkertijd aan meer opdrachten van diverse spoorwegmaatschappijen, zodat het een heel bont geheel was. Elke twee dagen is er een bak klaar voor de afnametesten. De enthousiaste rondleider werd voortdurend bestookt met vragen, zodat de bezichtiging langer duurde dan gepland maar voor iedereen toch nog te snel voorbij was!We kunnen terugzien op een geslaagde excursie.