SHM-excursie

1 mei 2008

door Paul Muré

Herhalingen van excursies zijn niet ongewoon, maar een vrijwel getrouwe kopie van een excursie van 40 jaar geleden is toch wel verrassend. Op initiatief van Frits van der Gragt organiseert de SNE een rit die in 1968 eveneens op Hemelvaartsdag met vrijwel hetzelfde materieel en over vrijwel dezelfde route heeft plaatsgevonden. Ook in 1968 werd met Blokkendoosrijtuigen achter een (toen nieuwe!) motorpost via Alkmaar naar Hoorn gereisd. Was het vertrekpunt destijds Amsterdam CS, nu hield een verzameling (voormalige) mP′s op het emplacement van Amersfoort bij de deelnemers de spanning er nog even in. Welk exemplaar de excursietrein zou trekken? Het wordt uiteindelijk de (gele) mP 3032 van Eurailscout.

Tegen negenen rolt de (bruine) loc 2530 van de VSM met drie Blokkendoosrijtuigen het station binnen, waarna de ex-motorpost voor de trein wordt geplaatst en de diesel er achter meeloopt. Helaas blijkt de aangevraagde en historisch meer verantwoorde 2200 toch niet beschikbaar. Stipt om 9.10 uur vertrekt de ongebruikelijke combinatie en na een fotostop in Naarden-Bussum gaat het via Amsterdam, waar de resterende deelnemers instappen, verder naar Alkmaar. Vanwege een seinstoring wordt niet de “historische” route van 40 jaar geleden via de Zaanlijn gereden, maar gaat het via Haarlem. In Alkmaar wordt de ex-motorpost naar achteren verplaatst en met de dieselloc voorop gaat het over het destijds nog niet geëlektrificeerde enkelspoor naar Hoorn. Daar staan de stoomlocs 18 en 30 van de Stoomtram Hoorn – Medemblik (in 1968 nog Tramweg Stichting) gereed om de trein over te nemen. Een ruime pauze biedt gelegenheid het vele gerangeer (ook met andere stoomtrams) gade te slaan en in het station van de SHM alvast koffie te halen. Want het is koud zonder treinverwarming! Na vertrek in de richting Medemblik zorgen de enthousiaste SHM-medewerkers verder voor de inwendige mens. Niet geheel historisch verantwoord, maar vanwege de dienstregeling noodzakelijk, gaat het met de twee locs in voorspan heen en met twee afzonderlijke “trams” terug. Onderweg en in Medemblik zijn fotomogelijkheden, die helaas deels begeleid worden door een felle regenbui.

Terug in Hoorn schijnt de zon echter weer en vertrekt de excursietrein na het aankoppelen van de motorpost achteraan en de dieselloc voorop terug richting Amsterdam. De rit voert nu rechtstreeks via Purmerend. Na een wat langere (foto)stop in Amsterdam wordt in één keer teruggereden naar Amersfoort, waar kan worden teruggezien op een gezellige en geslaagde excursie. Hoewel de rit van 23 mei 1968 strikt genomen geen NVBS-excursie was, maar georganiseerd werd door de Tramweg Stichting, neemt dit niet weg dat de SNE met de excursie op Hemelvaartsdag 2008 iets bijzonders heeft geboden. Jammer dat slechts 120 NVBS-leden hiervan hebben genoten. Wie er niet bij was, heeft zeker iets leuks gemist!