Schwebebahn Wuppertal en trammuseum Kohlfurther Brücke

18 september 2004

door Geert Gorissen

Terwijl op zaterdag 18 september 2004 in Arnhem de eerste veteranen aankwamen voor de herdenking van de operatie Market Garden, vertrok een bus met vijfendertig NVBS’ers naar Wuppertal. Hoewel slechts twee uur van de Nederlandse grens gelegen, was dit voor velen toch een eerste kennismaking met deze stad en in het bijzonder de Schwebebahn. Deze monorail werd in al 1901 in dienst gesteld en was toen, en is nog steeds, een bijzonder vervoermiddel.

Voor de excursie werd natuurlijk geen gebruik gemaakt van een moderne ‘dienstwagen’, maar werd de ‘Kaiserwagen’ van stal gehaald. Dit is de enige overgebleven wagen uit de beginperiode, die in oude luister is hersteld. Ook de binneninrichting heeft men hierbij niet vergeten, zodat het rode pluche van de eerste klasse toch net wat dikker is dan het groene uit de tweede. Zijn naam dankt deze wagen aan het feit dat keizer Wilhelm hem eveneens voor een excursie heeft gebruikt. Na vertrek uit Vohwinkel zweefde we allereerst over een drukke winkelstraat, waarna de tocht werd voortgezet boven de rivier de Wupper. Onderweg werd door een charmante hostess uitleg gegeven over de (industriële) bezienswaardigheden en kon de anekdote over de uit de Schwebebahn gevallen olifant natuurlijk ook niet ontbreken. Jammer genoeg was na anderhalf uur dit avontuur voorbij.

Het tweede doel van de dag was het trammuseum aan de Kohlfurter Brücke, dat inmiddels een behoorlijke collectie trams heeft verzameld. Door een medewerker werd een rondleiding door het depot gegeven, waarbij de bijzonderheden van iedere tram werden toegelicht. Het was bewonderenswaardig dat men met een zeer kleine groep vrijwilligers zoveel verschillende trams weer toonbaar en rijvaardig had gemaakt. Een rit over hun museumlijn, een deel van de voormalige lijn van Dönberg naar Elberfeld, maakte het bezoek compleet. Wagen 105 van de Bergische Kleinbahnen uit 1927 en wagen 107 van de Rheinische Bahngesellschaft uit 1936 werden hiervoor gebruikt. De lijn voert door een bosrijk gebied, waarbij tussen begin- en eindpunt ruim 150 meter in hoogte wordt gewonnen.Na deze twee ontspannen excursies was er nog de gelegenheid voor een kort stads- of Bahnhof-bezoek in Elberfeld, voordat de bus weer naar Nederland terugkeerde.