Schönes Wochenende Wuppertal

16 november 2013

Op 16 november 2013 bracht de NVBS-afdeling Jongeren weer een bezoek aan het Ruhrgebied. Dit keer werden Wuppertal en omgeving bezocht. Om 10 uur verzamelde zich een groep van 43 deelnemers op het station van Venlo die vervolgens de trein van eurobahn naar Wuppertal Barmen nam. In de trein werd het programmaboekje uitgedeeld, kwam een hulpje van Sinterklaas langs met pepernoten en was er voor de jongste deelnemers een chocoladeletter.

In Wuppertal Barmen werd overgestapt op RB 47, beter bekend als Der Müngstener. Omdat er door werkzaamheden helaas geen treinen reden over de hoogste spoorbrug van Duitsland, de Müngstener Brücke, stond het station van Remscheid-Lennep op het programma als alternatief fotopunt. Reden van het bezoek aan deze lijn was het overnemen van de treindienst door Abellio op 15 december 2013. Abellio zet hier treinstellen in van het type Lint Baureihe 628 van DB Regio vervingen.

Na de fotosessie in Remscheid werd teruggekeerd naar Wuppertal Hbf, waar werd overgestapt op de bus om naar de Kohlfurther Brücke te gaan. Hiervandaan was het niet ver meer naar het volgende doel van deze reis: de Bergische Museumsbahnen Wuppertal. De Jongeren hadden een tram gehuurd van het type TW 275 uit 1957. Deze maakt deel uit van een serie van 91 exemplaren, door Duewag voor de Bochum-Gelsenkirchener- Straßenbahnen gebouwd.

Onderweg stopte de tram meerdere malen in het prachtig gekleurde bos, waar mogelijk op plaatsen waar de zonnestralen tussen de bomen vandaan kwamen. Op het eindpunt bij Greuel werd een uitgebreide fotostop gehouden; toen de tram van spoor wisselde werd de groepsfoto gemaakt: dat was echt passen en meten! Ook op de terugweg waren er nog enkele fotostops.
Na de rit konden de deelnemers nog op het museumterrein rondkijken of de museumshop bezoeken.

Nadat de organisatie de trambestuurder en conducteur had bedankt voor de prachtige rit en voorzien had van een smakelijke kleinigheid, ging de reis met de bus terug naar Wuppertal.

Helaas was het door naar beneden gekomen stroomrail niet mogelijk om met de bekende Schwebebahn een ritje te maken, maar er was een alternatief plan. Desondanks ging alvast een groep terug naar Venlo, andere deelnemers reisden vooruit naar Düsseldorf en een groep ging naar Wuppertal Vohwinkel voor het maken van enkele nachtfoto’s. Nadat beide laatstgenoemde groepen elkaar weer hadden ontmoet op Düsseldorf Hbf, werd het laatste stuk gezamenlijk afgelegd naar Venlo.

Hier kon iedereen terugkijken op een gezellige dag met erg mooi weer. Om dat te vieren werd er dan ook flink nageborreld op weg terug naar huis.


Baureihe 628 als RegionalBahn 47 ′Der Müngstener′.

Bergische Museumsbahnen Wuppertal.

Groepsfoto bij de Bergische museumtram.