Schönes Wochenende naar Baden-Württemberg

13 oktober 2016

door Arjen van der Maas

Op donderdag 13 oktober 2016 stapten wij aan boord van de ICE 105 (Amsterdam) met als eindbestemming Basel SBB (Zwitserland). Onderweg (Utrecht en Arnhem) stapten de overige medereizigers in, de laatste twee in Duisburg. Het was voor ons wel apart, in elke ICE-trein hadden wij dezelfde gereserveerde zitplaatsen. Voor de heen- en terugreis maakten wij gebruik van in totaal drie ICE’s. Bij Basel Bad Bf stapten wij uit om iets terug te gaan naar het Duitse Weil am Rhein. Ons hotel stond hier vlak bij een grenspost met Basel en tramlijn 8 stopte praktisch voor de deur. Doordat wij op tijd waren, was het mogelijk om Basel te bezoeken. De een is goederentreinen gaan fotograferen en ander heeft diverse tramlijnen bereden. Ons groepje werd in Burderholz aan het einde van lijn 15 door de trambestuurder (met een onvervalst plat Engels accent) getrakteerd op een kop koffie, een leuk gebaar. Vlak bij ons hotel is een loopbrug over de Rijn en zo liepen wij de grens over naar Frankrijk. Een echte drielandenpunt.

Op vrijdag 14 oktober hebben wij de Kandertalbahn bezocht. Dit is een museumlijn vanaf Haltingen met stoom en dieseltractie. Voor onze groep reed de stoomtrein met een drietal wagons. Een paar schijnvertrekken werden georganiseerd alsmede een bezoek aan de loodsen en de werkplaats in het eindpunt in Kandern. Op het stationgebouw staat de vermelding dat dit plaatsje 347 meter boven zeeniveau ligt. Via een oostelijke route togen wij naar Stuttgart. Dit gebeurde via Singen. De reis naar Singen toe was al mooi met het uitzicht op de Rijn, zelfs een stukje door Zwitserland (Schaffhausen). In Singen werd om geroepen dat onze aansluitende trein kapot was en niet reed. Goed anderhalf uur moesten wij wachten. Dus wat doe je, je gaat de binnenstad in of treinen fotograferen met het grote gebouw van het merk Maggi op de achtergrond. De reis ging verder met de IC van Zurich naar Stuttgart. Zwiters materieel en mensen. Het zat comfortabel. Onderweg prachtige uitzichten op kerken en huizen die volgens mij model hebben gestaan voor Faller. ’s Avonds hadden wij een gezamenlijk diner in een zogeheten Brauhaus.

Op zaterdag 15 oktober stonden een bezoek aan de bouwlocatie Stuttgart 21 en het trammuseum op het programma. Daar de aanvangstijd pas om 11.30 uur was, ging iedereen vroeg op pad om zijn eigen ding te doen. Met een paar reisgenoten heb ik de tandradbahn Zacke en de Seilbahn bezocht. Bij aanvang van de rondleiding op de bouwlocatie werd onze groep in tweeën gedeeld. Het is indrukwekkend wat men daar aan het doen is. Alle bovengrondse kopsporen gaan verdwijnen. Vier nieuwe sporen komen onder de grond en zullen doorgaand worden. Deze nieuwe sporen komen haaks op de bestaande sporen te liggen. Het stationgebouw blijft staan, bovengronds komt er groen en woningbouw waar eens het kopstation met de opstelterreinen was. Tevens wordt het spoortraject naar Ulm geschikt gemaakt voor de hogesnelheidstrein. Streefdatum is het jaar 2021. Later die middag hebben wij een bezoek gebracht aan het trammuseum Strassenbahnwelt Stuttgart.

Op zondag 16 oktober vroeg opstap naar Hechingen om met een diesel van de Hohenzollerische Landesbahn (HzL) naar Eyach te rijden. Wederom een prachtige omgeving en een leuk lijntje. Ondanks de dienstregeling werd een fotostop georganiseerd van wel drie minuten. Via Tübingen dieselden we naar Herrenberg om met de S-bahn terug te gaan Stuttgart. Zondagmiddag waren we vrij. Via U-bahn 7 met eindpunt Nellingen Ostfildern naar de televisietoren. Toch niet bezocht; het Mercedes-Benz Museum leek ons interessanter. Met de mooie lijn U15 terug naar het Hauptbahnhof. Het museum was zeer beslist de moeite waard. Met oude modellen van Mercedes en van Benz. Tijdens de crisis in de jaren twintig werd er druk van onder meer bankiers uitgeoefend om een samenwerking aan te gaan, wat in 1924 gebeurde. Het museumgebouw zelf was ook futuristisch.

Op maandag 17 okober volgde de terugreis. Via een mooie route langs de rivier de Neckar naar Heidelberg. Met de S-bahn naar Mannheim, waarna de reis verder ging met ICE 610 naar Keulen, waar we overstapten op ICE 124 naar Amsterdam. Al met al een geslaagde Schönes Wochende met een leuke groep medereizigers (35) en onze reisleider Martin Vogelaar.


Fotostop met de dienstregelingtrein van de HzL tussen Eyach en Hechingen, 16 oktober 2016. Foto: Martin Vogelaar.

Metersporige trams in Strassenbahnwelt Stuttgart, 15 oktober 2016. Foto Martin Vogelaar.

Excursietrein op de Kandertalbahn tussen Haltingen en Kandern met stoomloc 378.78, 14 oktober 2016. Foto Martin Vogelaar.

Het hotel van de excursiegangers bevond zich op slechts 100 meter van de grens met Zwitserland.