Oliebollenrit bij de ZLSM

18 december 1999

door Peter Schoeber

Op zaterdag 18 december 1999 togen circa 75 NVBS’ers naar Kerkrade Centrum om vandaar uit een rit te gaan maken met het driedelige Schienenbus Garnitur van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Allereerst werd er non-stop koersgezet naar het andere eindpunt van de lijn te Schin op Geul. Speciaal voor onze deelnemers was de stationsrestauratie geopend welke ons van koffie e.d. voorzag.

Op de terugweg naar Simpelveld vonden er verscheidene fotostops ‘op de vrije baan’ plaats. Het fenomeen ‘fotostops op de vrije baan’ is bij de Nederlandse Spoorwegen helaas niet meer mogelijk. Bij aankomst in Simpelveld bleek er, tot verrassing van de deelnemers, een stoomtrein gereed te staan voor vertrek in de richting van Schin op Geul. Na het vertrek van deze trein op de gevoelige plaat te hebben vastgelegd werd er koersgezet in de richting van Vetschau. Onze excursietrein was het tweede of derde gezelschap dat dit lijngedeelte bereed na de sluiting van dit internationale baanvak. Op de terugweg van Vetschau werd er op de Duits-Nederlandse op grens halt gehouden.

Bij terugkeer in Simpelveld bestond er ook nog de gelegenheid om de werkplaats en rijtuigloods van de ZLSM te bezoeken. Terwijl de excursiedeelnemers zich vermaakten in de werkplaats en het depot werd de railbus ‘omgereden’ van het spoor uit Vetschau naar het spoor naar Kerkrade Centrum waarna er spoorslags koers diende te worden gezet naar het eindpunt van deze excursie. Onderweg was er voldoende gelegenheid voor het nuttigen van overheerlijke oliebollen. Al met al kunnen de deelnemers terugzien op een geslaagde excursie.

Dit was niet alleen de laatste excursie van het voorbije millennium, het was tevens de laatste excursie die schrijver dezes heeft georganiseerd.