Oliebollenrit 2013: met Mat ’54 naar Zeeland
door Paul Muré
In de ochtendschemering van 28 december 2013 verzamelen zich zo’n 110 excursiegangers op spoor 4b van Utrecht Centraal, waar ruim voor de vertrektijd Hondekoptreinstel 386 van het Spoorwegmuseum is voorgereden voor de jaarlijkse Oliebollenrit. Op dit donkere perron worden de eerste foto’s al geschoten. Stipt om 9.03 uur wordt vertrokken voor een rit naar Vlissingen, via Amsterdam Centraal, Haarlem, Den Haag HS, Rotterdam en Roosendaal.
Een paar deelnemers voegen zich onderweg nog bij het gezelschap. Slechts een enkeling heeft zich afgemeld, toen bekend werd dat het oorspronkelijk geplande treinstel Materieel ’46 vanwege defecte verwarming niet beschikbaar bleek. Inmiddels doet zich de paradoxale situatie voor, dat het – mede door het zachte en zonnige weer – in de 386 zo warm wordt dat de verwarming wel uit kan en we een groot deel van de rit met geopende ramen kunnen afleggen!
Het gezellig samenzijn is het hoofddoel van de rit, maar toch komen ook de fotografen aan hun trekken bij de diverse (foto)stops, waarbij de deelnemende hond niet alleen een dankbaar fotomotief vormt, maar zelfs zijn evenbeeld in de trein lijkt te herkennen! Bij de stop in Amsterdam blijft per abuis de storingsmonteur achter, maar die weet ons in Halfweg in te halen en komt in Haarlem weer aan boord. Gelukkig hoeft hij verder niet in actie te komen. Op de Oude Lijn worden bij de koffie de eerste oliebollen uitgereikt en gaat het verder richting Zeeland.
In Rotterdam stappen de kleinzoontjes Timo en Lukas van excursieleider Clemens Boomers in en beginnen – voorzien van rode pet en kniptang – meteen met de controle van de deelnemersbewijzen. Dat gaat ze zo goed af dat we ze vast als toekomstige leden mogen beschouwen! In Vlissingen is ruim een half uur pauze en gelegenheid voor een snelle hap of een blik op de Westerschelde.
Op de terugweg – via Rotterdam rechtstreeks naar Utrecht – volgt een tweede ronde oliebollen, nu met Glühwein of warme chocolademelk. De, toch al goede, sfeer aan boord krijgt een nieuwe impuls! Bij aankomst in Roosendaal komt de Hondekop (bijna) naast een Belgische Varkenskop te staan.
Na een stop in Dordrecht verlaten in Rotterdam al flink wat deelnemers de trein en kan vanaf de voetbrug nog een fraaie foto in de schemering worden gemaakt onder de nieuwe stationsoverkapping. Op weg naar Utrecht genieten we nog even van het voortreffelijke rijcomfort van dit klassieke materieel, voordat stipt om 17.25 uur de excursie eindigt.
Na de gezellige rit past een woord van dank aan Clemens Boomers (organisatie), Pleun Benard (oliebollen en catering) en Ronald Bokhove (assistentie) van de SNE en natuurlijk aan het treinpersoneel en de vrijwilligers van het Nederlands Spoorwegmuseum.