Koninginnedagrit 2013

27 april 2013

door Jan Haasdijk

Op zaterdag 27 april 2013 was de voorlopig laatste Koninginnedagrit. Deze zou traditioneel op 30 april zijn geweest, maar vanwege de abdicatie van Koningin Beatrix werd deze naar 27 april verplaatst, zodat wij vast kunnen wennen aan een nieuwe datum. Toch is dat niet uniek. In het perfect verzorgde boekje, dat wij bij aanvang van de rit kregen uitgereikt, konden wij immers lezen dat in 1985 de rit zowel op 30 april alsook op 27 april werd gehouden, omdat er toen 550 deelnemers waren. Deze keer waren er 272 deelnemers zodat het daggemiddelde toch nauwelijks onderdeed voor dat van 1985.

De trein werd getrokken door DB-Schenker loc 6426 en bestond uit zeven rijtuigen, waaronder een Mitroparijtuig, alle door de SSN gesteld. De verwarming van de trein moest vooral komen van het enthousiasme van de deelnemers en was dus van prima kwaliteit. Wij vertrokken van Rotterdam Centraal om 9.44 uur hetgeen perfect volgens dienstregeling was. De gehele dag werd deze ook vrij goed aangehouden, vooral op sporen die wij met regulier treinverkeer moesten delen en dat waren er nogal wat. Der traditie getrouw was ook de NVBS-Winkel aanwezig met verkoopactiviteiten op vier vierkante meter, maar een echte verkoper heeft maar weinig ruimte nodig. Zij hebben hier een extra goede prestatie geleverd.

De eerste fotostop was in Dordrecht ‘De Staart’, waar werd kopgemaakt. De tweede fotostop was ca. 250 meter verder, hetgeen een zeer bescheiden voetreisje voor de deelnemers opleverde. De derde fotostop was in Rotterdam Stadion. Hier zat meer achter dan alleen een fotostop. Wanneer je van Dordrecht komende de havenlijn op wilt dan moet je bij Barendrecht door de goederentunnel en dat mag niet met een reizigerstrein. Daarom werd van Dordrecht eerst naar Rotterdam Stadion gereden om daar kop te maken, want vandaar kun je wel met een reizigerstrein naar de havenlijn. Jammer was dat de trein voor de voetbrug stopte, maar fijn dat de machinist na het kopmaken de trein alsnog achteruit zette zodat deze mooi in de zon stond. Zo konden wij dezelfde foto maken als tijdens een eerdere Koninginnedagrit van de rode DE-3 113. De vierde fotostop was op het raccordement Theemsweg, een prachtlocatie. De trein stond hier mooi voor de silo’s en er was hier ook veel gelegenheid voor klinknagelopnames.

Nu ging het verder naar de Tweede Maasvlakte, terwijl P&R onderweg loten verkocht voor een professioneel koffiezetapparaat in NVBS Centraal. Wij kwamen uit bij Euromax dat weer op de Eerste Maasvlakte ligt en dat, vanwege een nieuwe haven nu alleen nog via de Tweede Maasvlakte is te bereiken. Fijn is dat wij tot op het terrein van Euromax zijn geweest. Het mag dan jammer zijn dat wij er daar niet uit mochten, toch heeft de NVBS de eer gehad om als eerste met een reizigerstrein dat punt te bereiken. Dat werd dan ook gevierd met een glaasje oranjebitter.

Op de terugweg ging het langs het raccordement Waalhaven Oost voor de vijfde fotostop. Onderweg daarheen nog even de e-loc ‘Zutphen’ gezien, hetgeen ondergetekende bovengemiddeld aansprak. Het voorziene kopmaken kon niet doorgaan omdat het in Waalhaven Zuid – waar ook moest worden gekeerd – te druk was. Daarom werden wij weer teruggeduwd naar de hoofdlijn, echter niet nadat de creatieve machinist de losse loc over een overweg heen en weer heeft laten rijden, hetgeen een mooie foto/videostop opleverde. Hierna ging het terug naar Rotterdam Centraal, waar wij weer keurig op tijd arriveerden. Dank aan de medewerkers van de SSN, mede voor de door hen verzorgde goede lunch in het Mitropa-rijtuig, aan de machinist, aan de excursieleiding, aan de winkel en aan P&R. Het was een geslaagde en gezellige dag, met interessante ontmoetingen. Graag tot ziens in NVBS Centraal voor de koffie en op de Koningsdagrit 2014. De eerstvolgende Koninginnedagrit is waarschijnlijk na de inhuldiging van prinses Amalia.


Skyline van de Eerste Maasvlakte met op de voorgrond de Prinses Alexiahaven. Foto: Colin Willsher.

De Stoom Stichting Nederland is ook telefonisch bereikbaar. Foto: Jan Haasdijk.

Tijdens het kopmaken bij Euromax komt 6441 Joyce met een containertrein voorbij. Foto: Jan Haasdijk.

Einde van de excursie, de trein rijdt van Rotterdam Centraal terug naar het depot van de SSN. Foto: Peter Boot.

Excursietrein met loc 6426 Niko rijdt Rotterdam Centraal binnen, 27 april 2013. Foto: René de Boon.

Niko 6426 met silo aan de Theemsweg. Foto: René de Boon.

DuPont en 6426 in Dordrecht Industrie. Foto: Aad van Zon.

Excursietrein in Rotterdam Stadion voordat deze naar de havenlijn rijdt. Foto: Jan Haasdijk.

Hobbyplezier aan de Theemsweg. Foto: Roelof Hamoen.

De excursietrein passeert de Baanhoekweg in Dordrecht tussen de eerste en tweede fotostop. Foto: Sieger de Boer.

Excursietrein met tientallen deelnemers in Rotterdam Stadion. Foto: Ciril van Hattem.

Enkele deelnemers stapten in Dordrecht in, wat de mogelijkheid bood de trein bij binnenkomst vast te leggen. Foto: Jan Roos.