Flexreis 2014: Spoor en cultuur in Barcelona

3 april 2014

door Pleun Benard

Meer dan 60 belangstellenden meldden zich voor de Flexreis naar Barcelona, een record voor deze excursievorm. Een enkeling viel af en uiteindelijk vertrokken we met precies 60 deelnemers op donderdag 3 april 2014 per Thalys naar Paris Gare du Nord.

Na een korte transfer per RER naar Gare de Lyon en een lunchpauze werd stipt op tijd met een TGV naar Perpignan vertrokken dat door problemen met de stroomvoorziening op het 1500 volt-net, met enige vertraging werd bereikt. Gelukkig waren we nog op tijd voor het bestelde diner. De tussenstop in Perpignan met overnachting in een stationshotel was bedoeld om een dag later met ‘le train jaune’ naar Latour de Carol te reizen om vandaar met een lokale trein naar Barcelona te gaan. In verband met onderhoudswerkzaamheden werd er in de Cerdagne helaas niet gereden, waardoor hier een bus moest worden ingezet. Door de tijdwinst ontstond de mogelijkheid de treinreis naar Barcelona in Ribes de Freser te onderbreken om met de tandradlijn naar Núria te gaan. Door vers gevallen sneeuw kon op de top volop van het winterse landschap, het prachtige weer en een uitstekende lunch worden genoten. Omstreeks 21 uur arriveerden we in ons hotel in Barcelona, waar – naar een goede Spaanse gewoonte – laat werd gedineerd.

Zaterdag, zondag en dinsdag waren vrije dagen die door velen werden gebruikt om de bezienswaardigheden van Barcelona te bezoeken of tramritten te maken waaronder, als je er voor in de rij wilde staan, de historische Tramvia Blau naar de kabelspoorweg voor het pretpark Tibidabo.

Helaas werden enkele deelnemers, waaronder de reisleider, geconfronteerd met zakkenrollerij of pogingen daartoe. Eén deelnemer kreeg zelfs te maken met een beroving die met geweld gepaard ging. Alle lof voor de politie van Barcelona waar op het bureau de tijd werd genomen om de aangifte op te nemen en beelden van veiligheidscamera’s te bekijken om mogelijke daders op te sporen, jammer genoeg zonder resultaat. Meerdere deelnemers brachten een bezoek aan het Catalaanse spoorwegmuseum in Villanueva y Geltrú. Dit museum herbergt een grote collectie stoomlocomotieven waaronder de laatste Spaanse stoomlocomotief die hier door de koning naartoe is gereden.

Op maandag werd gezamenlijk per AVE naar Zaragoza gereisd om enkele ritten over de kort geleden verlengde nieuwe tramlijn te maken. Het ontbreken van dagkaarten voor het openbaar vervoer zorgde voor een tijdrovende exercitie om iedereen van een aantal enkele-ritkaartjes uit een automaat te voorzien. Die kaartjes bleken ook nog binnen een beperkte tijd afgestempeld te moeten worden. Werd de heenreis naar Zaragoza gemaakt in de Spaanse versie van de ICE, de terugreis ging per snelle Talgo. Daarbij bleek de voor 300 km per uur geschikte Talgo een stuk minder comfortabel dan de AVE.

Twee dagen later stond een bezoek aan Monistrol de Montserrat op het programma. Op meterspoor reden we naar Montserrat om daar over te stappen op de tandradlijn naar het klooster. Het afscheidsdiner die avond bestond uit tapas. Zoals gebruikelijk bij SNE-reizen werd de reisleiding bedankt voor het organiseren en leiden van de reis. Daarbij werd de voorzitter van de SNE, door sommigen hardnekkig als assistent van de reisleider betiteld, niet vergeten. Bijzondere dank is verschuldigd aan Willem Veerman wiens kennis van de Spaanse taal op sommige momenten uitstekend van pas kwam, met name bij het doen van aangifte van de berovingen. Als wens voor de volgende bestemming van de Flexreis bleek een grote voorkeur te bestaan voor Wenen. De reisleider beloofde, zoals dat heet, dit mee te zullen nemen.

De terugreis van Barcelona Sants rechtstreeks naar Paris Gare de Lyon met een TGV Duplex op donderdag 10 april verliep vlekkeloos, met een punctuele aankomst in Parijs. In Gare du Nord bleek er een defect te zijn aan het vooroplopende stel van de twee Thalys-treinstellen. Dit zorgde voor een extra stop in Charles de Gaulle Aéroport om kop te maken. Reizigers met bestemmingen ten noorden van Brussel moesten in Brussel Zuid vervolgens overstappen in een ander Thalys-treinstel. Dit had tot gevolg dat de aankomst in Nederland meer dan een uur was vertraagd. Gelukkig is iedereen er nog in geslaagd om zijn bestemming te bereiken en kan teruggezien worden op een zeer geslaagde reis.


Dalstation Ribes Enllac van de tandradlijn naar Núria, 4 april 2014. Foto: Conny Tapking.

Twee treinstellen van de serie A10-A11 (Stadler, 2003) onder winterse omstandigheden in Núria, 4 april 2014. Foto: Martin Vogelaar.

Lunch op het bergstation van Núria op 4 april 2014. Foto: Conny Tapking.

Tramvia Blau met stel op het beginpunt naar Tibidabo, 5 april 2014. Foto: Pleun Benard.

Met 300 kilometer per uur in de AVE tussen Barcelona naar Zaragoza op 7 april 2014. Foto: Conny Tapking.

Met 300 kilometer per uur in de AVE tussen Barcelona naar Zaragoza op 7 april 2014. Foto: Conny Tapking.

CAF Urbos-3-tram in de straten van Zaragoza, 7 april 2014. Foto: Conny Tapking.

Ingang van het spoorwegmuseum in Catalonië in Villanueva y Geltrú, 8 april 2014. Foto: Pleun Benard.

Mikado-stoomlocomotief van de serie 141F 2101-2148 in het spoorwegmuseum op 8 april 2014, Villanueva y Geltrú. Foto: Pleun Benard.

Finiculaire 2 in het dalsation Monastir de Montserrat, 9 april 2014. Foto: Pleun Benard.

Aankomst van een Stadler-tandradtreinstel in Monastir de Montserrat, 9 april 2014. Foto: Pleun Benard.