Flexreis 2008

18 september 2008

door Dick van der Ploeg

Op 18 september 2008 vertrokken onder leiding van Pleun Benard 18 personen uit Arnhem voor de 3e SNE-Flexreis. Opnieuw is het reisdoel Zwitserland, nu naar het noordoosten van dit prachtige land. Perikelen rondom de hotelreservering in Rorschach aan het Bodenmeer maakten, dat moest worden uitgeweken naar hotel Schiff-Buriet in het negen kilometer verderop gelegen Thal. Een fraai, comfortabel hotel met een, laten we dat er meteen maar bij zeggen, voortreffelijke keuken. Een nadeel was dat het dichtstbijzijnde station Rheineck op ca. 2 kilometer lopen afstand van het hotel lag. Maar daarvoor had de reisleider een oplossing, hij huurde een zevenpersoons auto om de minder mobielen naar en van dit station te vervoeren.

Zoals gebruikelijk op dit soort reizen worden de dagen afwisselend gevuld met gezamenlijke excursies en zgn. vrije dagen, dan kan een ieder doen wat goed is in zijn of haar ogen. Velen maakten dan ook gebruik van de mogelijkheden om met het comfortabele (en snelle) materieel van de SBB in de regio St.Gallen uitstapjes te maken. Na de eerste reisdag dineerden we de volgende dag vroeg om ‘s avonds per bus op weg te gaan naar Lustenau in Oostenrijk. In de vallende avond reden we met de museumstoomtrein langs de rechter Rijnoever naar het tussen Rijn en Bodenmeer gelegen natuurgebied. Met aansluitend een bezoek aan het museum, dat de waterstaatkundige werken aan de monding van de Rijn visueel mooi in beeld heeft gebracht. De volgende dag opnieuw met de bus Oostenrijk in en wel naar Bezau. Vandaar reden we over het bewaard gebleven deel van de vroegere Bregenzer Waldbahn met een museumstoomtrein en mooi gerestaureerd materieel naar Schwarzenberg en terug.

Na de vrije zondag maken we de volgende dag met elkaar een tour rondom het Bodenmeer, een rit door drie landen: Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Met diverse malen overstappen bereikten we Friedrichshafen, waar voor de Tweede Wereldoorlog Zeppelins werden gebouwd. Daar was ruim tijd om een lunch te gebruiken en zowaar, daar zagen we ook nog een Zeppelin overvaren (of vliegen?). Via Lindau en St. Margrethen eindigde deze dagtrip in beginstation Rheineck. Mooie treindag met mooi weer! Dinsdag is opnieuw een vrije dag, maar de woensdag daarop gaan we vroeg op pad om een bezoek te brengen aan de Appenzeller Bahnen. Per trein van Rheineck naar Gossau, waar het oude motorrijtuig nr. 5 (1930) van de AB met een aanhangrijtuig gereed staat voor een rit door het Appenzeller land naar het eindpunt Wasserauen. Langs dezelfde route weer terug naar Rorschach. Nog is dan het feest niet ten einde, want vandaar worden we opgehaald door een extra stoomtrein voor een rit over de tandradlijn van Rorschach naar het hoog gelegen Heiden. Een rit met mooie vergezichten onder begeleiding van de krachtige exhaustslagen van de duwende stoomlocomotief.

Donderdag weer een vrije dag, maar vrijdag de laatste excursiedag, gaat het vanaf Rheineck naar Chur, waar we overstappen op de tram/trein naar Arosa. Langs een schitterend traject voert de trein ons de bergen in naar het op ruim 1700 meter hoogte gelegen stadje. Als we vandaar weer in het hotel zijn teruggekeerd wacht ons het laatste gezamenlijke diner. Met twee opmerkelijke zaken, die niet onvermeld mogen blijven. Het eerste is dat het gezelschap door de hoteldirectie een glas champagne werd aangeboden, dat er uiteraard best in viel. De tweede bijzonderheid was, dat het gebruikelijke dankwoord ditmaal werd uitgesproken door een van de dames uit het gezelschap. Voor zover ondergetekende weet komt zowel het één als het ander binnen de NVBS/SNE zelden of nooit voor en mag dit derhalve toch wel bijzonder, zo niet historisch genoemd worden. Op de volgende en laatste dag reizen we met de ICE van Zürich over Frankfurt weer terug naar huis, einde van een mooie reis met goed weer. En natuurlijk met hartelijke dank aan de reisleider Pleun voor de voorbereiding en begeleiding van deze 3e Flexreis.