Excursie Sporen uit het Verleden

23 oktober 2004

door Ronald Bokhove

Voormalige spoor- en tramlijnen spreken tot de verbeelding van velen. Wat is er nu leuker dan op een mooie dag de speurneus uit te hangen en een opgebroken lijn af te struinen op zoek naar vergeten overblijfselen? Dat deze op het eerste oog individuele activiteit ook prima in groepsverband kan worden uitgevoerd, bewees de Stichting NVBS-Excursies op zaterdag 23 oktober 2004 met een bezoek aan een deel van het voormalige Haarlemmermeernet. De touringcar was slechts half gevuld, maar de inbreng en betrokkenheid van de deelnemers was er niet minder om. Het was voor velen dan ook een feest der herkenning. Menigeen heeft hier ooit per trein gereden: in de reguliere reizigersdienst die tot in de vroege jaren vijftig heeft standgehouden, tijdens excursies waarvan de laatste in 1986 heeft plaatsgehad of door mee te liften in een goederentrein.

Voor de spoortentoonstelling in het veenmuseum te Vinkeveen waren vele gebruiksvoorwerpen, foto’s, kaarten en een maquette van het plaatselijke station bijeen gebracht, waaruit vooral de menselijke maat en de kleinschaligheid van de exploitatie naar voren kwamen. De videofilm liet een aantal markante beelden zien: sloperij Koek in Mijdrecht, de overbrenging van plan V voor het pendelverkeer tussen Amsterdam-Zuid en Schiphol, het gelijkvloers kruisen van de autosnelweg A2 en de Uithoornse rangeerder die dagelijks met zijn boot naar de spoorbrug peddelde om deze te kunnen sluiten. Een korte wandeltocht over het voormalige tracé lieten de meeste deelnemers zich niet ontgaan. Nat maar voldaan werd station Vinkeveen bereikt, waar de huidige bewoner met veel genoegen het gebouw vrijgaf voor nader onderzoek. Ook de andere stations en wachterswoningen aan de lijn mogen gezien worden, de woonhuizen of kantoren van nu worden met liefde onderhouden. We zagen ze onder meer in Wilnis, Mijdrecht, De Kwakel, Aalsmeer en Aalsmeer Oost. Op tal van locaties gaven Roelof Hamoen en Raymond Kiès deskundig commentaar. Tussen Bovenkerk en Amsterdam is de rails blijven liggen en daar verzorgde de EMA met twee extra museumtrams het vervoer.

Tijdens de borrel in het stationsgebouw van Uithoorn bleek dat het merendeel van de 23 deelnemers zeer ingenomen was met de excursieformule. Dat smaakt dus naar meer, uw correspondent denkt al na over een bezoek aan de GOLS in 2005. Maar dan moet het deelnemeraantal wel omhoog.