Afscheidsrit RET serie 800

2 juni 2012

door Pleun Benard

Ruim 90 deelnemers hadden zich gemeld voor de afscheidsrit van de ZGT-6 trams serie 800 van de RET op zaterdag 2 juni 2012. Ruim voor de vertrektijd arriveerden de motorrijtuigen 834 en 822 aan het Proveniersplein aan de achterzijde, ook wel genoemd de Blijdorpzijde, van Rotterdam Centraal. De 834 in gele en de 822 in zilvergrijze beschildering. Voor de 822 was het de laatste keer dat in Rotterdam met passagiers is gereden, de wagen was reeds verkocht aan Roemenië. Het was de bedoeling om via de Statentunnel, Claes de Vrieselaan, en G.J. de Jonghweg naar de Westzeedijk te rijden. In verband met reconstructiewerkzaamheden aan de Nieuwe Binnenweg was de kruising hier echter niet te berijden. In plaats daarvan werd daarom een extra rondje langs Diergaarde Blijdorp gemaakt om via de Schiekade en de route van lijn 8 alsnog de Westzeedijk te bereiken voor een fotostop bij de niet meer in de reguliere dienst gebruikte eindpuntlus aan het Hudsonplein.

Vervolgens werd teruggereden naar de binnenstad om via de Nieuwe Binnenweg, de Mathenesserlaan, het Heemraadsplein (fotostop), de Lage Erfbrug, de Schiedamseweg – met fotostop aan het Marconiplein – en de Rotterdamsedijk naar het station Schiedam Centrum te rijden. Via de dienstlus aan de ’s Gravelandseweg werd teruggereden naar het Marconiplein om via Spangen en de Mathenesserlaan toch een stukje van de Claes de Vrieselaan te berijden en daar op een markant punt een fotostop in te lassen. Via Kruiskade, Kruisplein, Hofplein en vervolgens over de niet meer door regulier tramverkeer bereden Goudserijweg en het Oostplein werd de eindpuntlus van lijn 7 aan de Burgemeester Oudlaan bereikt voor de volgende fotostop. Na een rondje via De Esch (met fotostop) terug naar de Goudserijweg voor alweer een fotostop, volgens sommigen de mooiste van de dag. Verder werd via het Hofplein de route van lijn 25 naar Schiebroek bereikt die tot het eindpunt werd gevolgd en waar de laatste fotostop werd gehouden. Tot slot terug tot de Bergselaan voor nogmaals een rondje Diergaarde Blijdorp om weer op het Proveniersplein te eindigen.

Zoals in de aankondiging vermeld, stond de stichting ROMEO garant voor een waardig afscheid. Dat hebben ze ook helemaal waar gemaakt. De deelnemers kunnen terugzien op een zonnige en plezierige middag, voor zover je daar althans bij een afscheidsrit over kunt spreken. Dank aan de vrijwilligers van ROMEO.


Emr 822 en 834 aan het eindpunt van lijn 25 (vroeger lijn 5) in Schiebroek. Foto: Pleun Benard.

 

Emr 822 en 834 op de Goudserijweg. Foto: Pleun Benard.

Emr 822 en 834 op het Hudsonplein op 2 juni 2012. Foto: Pleun Benard.

Emr 822 en 834 op de Claes de Vrieselaan. Foto: Pleun Benard.