Afscheid Düwag trams Rotterdam

5 juni 2004

door Pleun Benard

Het aantal aanmeldingen voor de afscheidsrit van de Rotterdamse Düwag-trams serie 1600 op 5 juni 2004 was wat lager dan dat voor de afscheidsrit in maart 2004 in Amsterdam. Toch waren twee trams nodig om iedereen een zitplaats te kunnen bieden. De deelnemers verzamelden zich bij het Heemraadsplein in Rotterdam. Voor aanvang van de rondrit hadden zij ruim de gelegenheid het nabij gelegen trammuseum te bezoeken. Het hart van elke Rotterdamse tramliefhebber gaat sneller kloppen bij het aanschouwen van de prachtig gerestaureerde historische trams. De zware dienst in Rotterdam had op de voor de rondrit beschikbare wagens wel enige sporen nagelaten in de vorm van plaatwerk dat niet altijd even strak meer is.

Via de Erasmusbrug werd naar Rotterdam-Zuid gereden voor een fotostop op het normaal niet voor de reguliere exploitatie in gebruik zijnde traject op de Putselaan. In verband met festiviteiten op de Beijerlandselaan werd lijn 20 echter over dat traject omgeleid. Om de dienst niet te verstoren moest de lengte van de fotostop daarom beperkt blijven. Vervolgens werd de route van lijn 2 naar het eindpunt bij de Kromme Zandweg gevolgd, waar ruim de tijd was om de tramstellen te fotograferen in de kort tevoren ten behoeve van de Citadis-trams aangepaste lus en bij het eindpunt.

De route van lijn 2 werd verder gevolgd om daarna over te gaan op de route van lijn 23, waar ter hoogte van de Dwarsdijk wederom een fotostop werd gehouden. De rit werd voortgezet via Blaak, Oostplein en Honingerdijk naar de Burgemeester Oudlaan. Ook hier was ruim gelegenheid voor een fotostop met de trams naast elkaar. Tenslotte werd via de Oudedijk en de Goudserijweg naar het Hofplein gereden. Daar werd overgegaan op de route van lijn 5, die tot het eindpunt in Schiebroek werd gevolgd. Na een laatste, korte, fotostop werd teruggereden naar het Heemraadsplein.

De deelnemers kunnen terugzien op een heel genoeglijke en ontspannen middag. De bereidheid van het personeel het ons naar de zin te maken door waar mogelijk onze wensen in te willigen heeft daar zeker toe bijgedragen.