Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Spoorzoeken NOLS en STAR

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Activiteiten

Verslagen

Zie de verslagen uit de jaren:

2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006   2005   2004   2003   2002   2001   2000   1999  

Verslag

zaterdag 16 juni 2012

Verslag spoorzoeken NOLS en STAR

Ronald Bokhove

In de reeks ‘Sporen uit het verleden’ ontbrak Drenthe nog en daarom togen 92 belangstellenden in de tiende editie op 16 juni en 7 juli naar Assen om kennis te nemen van de geschiedenis van NOLS en STAR. Wat is er in dit deel van Nederland nog veel te zien van spoorlijnen die al vanaf de Tweede Wereldoorlog stap voor stap zijn gesloten: stationsgebouwen ( Rolde, Eext, Exloo, Valthe, Weerdinge, Zandberg en Stadskanaal), origineel en herlegd spoor, achtergebleven treinstellen, monumenten en gedenktekens, brugrestanten en een herbouwde brug, en bovenal heel veel wandelpaden. Het geeft de mogelijkheid om van tijd tot tijd de benen te strekken en dat is ook de ideale vorm van spoorzoeken, maar niet als er halverwege de wandeling een wolkbreuk losbarst. NOLS-deskundige Robert van Wissen die een fraai informatieboekje had samengesteld, plaatste alle indrukken in historisch perspectief.

Ter Apel Rijksgrens heeft een magische naam en de discussie ging daar natuurlijk weer over de vraag of het spoor ooit verder doorliep naar de Duitse grens. Wij houden het erop dat bij ‘de Chinees’ werd gekeerd. Net over de provinciegrens verzorgde de STAR een extra trein tussen Musselkanaal en Stadskanaal en vielen ook de drankjes met bittergarnituur in de smaak. In het museum gaf de tentoonstelling ‘Van NOLS tot STAR’ een beeld van alle stationsgebouwen die ooit aan de STAR-lijn waren gelegen. Bij redelijk (16 juni) tot goed (7 juli) weer leidde de laatste wandeltocht naar de historische spoorbrug tussen Gasselte en Gieten, die een dag voor de tweede excursie officieel werd heropend. Het was leuk en leerzaam. Nóg zijn we niet klaar met speuren, volgend jaar gaan we (weer) naar Groningen.

Organisatie

Stichting NVBS-Excursies

Foto

Klik op een foto om deze vergroot te zien;
naar het fotoverslag.