Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

De eerste metro

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Documentatie

Over wisselexposities

Hiernaast ziet u een wisselexpositie. Als u op een van de foto′s klikt, krijgt u een vergrote versie ervan te zien.
In de rechter kolom staat een overzicht van alle beschikbare wisselexposities.
Het doel van de wisselexpositie is NVBS-leden (en ook niet-leden) de mogelijkheid te bieden om een kort fotografisch beeld te schetsen van een interessant spoorthema. De redactie van deze pagina nodigt u daartoe van harte uit. U kunt denken aan thema′s als: materieel, infrastructuur, binnen- en buitenland, tram, trein, metro, gebouwen, geschiedenis, vervoersbedrijven, verzamelingen etc. Ongeveer eenmaal per maand verschijnt er een nieuwe wisselexpositie.
Als u op- of aanmerkingen hebt over de wissel­tentoon­stellingen of als u zelf een tentoon­stelling wilt indienen, kunt u contact opnemen met de redactie .

Copyright

Indien u materiaal uit deze website wilt kopiëren voor publicatie op internet of anderszins, dient u hiervoor toestemming te vragen aan de auteursrechthebbende; u kunt hiervoor een e-mail bericht sturen aan de redactie, adres: wisselexpo@nvbs.com.

Inleiding

De eerste metrolijn van Nederland

door Nico Booij

Zo′n 50 jaar geleden werd er druk gewerkt aan de eerste metrolijn in Nederland. In die tijd maakten 4 tramlijnen gebruik van de oude Willemsbrug die nog uit 1870 dateerde, en die al het verkeer van het centrum van Rotterdam naar het zuidelijk stadsdeel al lang niet meer kon verwerken. Aanvankelijk werd besloten tot de bouw van een tramtunnel onder de Nieuwe Maas door, maar later bleek uit vervoers­prognoses dat deze ook weer een kleine capaciteit zou hebben.
En zo werd in 1960 begonnen aan de bouw van een metrolijn van het Centraal Station naar het Zuidplein, met een lengte van 5,9 km. Een tramliefhebber zoals ik had liever een tramtunnel gezien, maar achteraf is de juistheid van de keuze onbetwistbaar.
Voor de bouwmethode van het ondergrondse en het rivierkruisende deel werd teruggegrepen op een bouwmethode waar zo′n 15 jaar eerder bij de bouw van de Maastunnel al ervaring mee was opgedaan. Betonnen tunnelstukken werden in bouwdokken vervaardigd en drijvend naar hun definitieve bestemming vervoerd om daar te worden afgezonken. Dat bracht wel met zich mee dat in de Coolsingel midden in de stad tijdelijk weer een gracht werd gegraven, hetgeen het nodige ongemak met zich mee bracht; kennelijk dachten Rotterdammers in die tijd niet negatief over bouwactiviteiten, want veel weerstand was er niet tegen deze oplossing. Voor het ondergrondse deel kwamen er twee bouwdokken, de ene bij het Weena en de andere bij de Blaak. Van beide is niets meer te zien.
Wel te zien is nog het bouwdok voor het deel onder de rivier, dat op de westpunt van het eiland Van Brienenoord is aangelegd.
Voor deze expositie is gebruik gemaakt van foto′s en prentbriefkaarten uit de verzameling van de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) en van foto′s gemaakt door Wout Jansen.
Als u meer wilt weten over de metro, lees dan "Veertig jaren metro in Rotterdam 1968-2008" door Jan van Huijksloot en Joachim Kost.

Expositie

Bouwdok aan het Weena. Op de achtergrond de nog bestaande huizen aan de Delftsestraat. Nu staan op de plek van het bouwdok het hoofdkantoor van Unilever en het ING-gebouw.

Fotograaf onbekend; verzameling SNR

Een tunnelstuk voor het station Stadhuis wordt naar zijn definitieve plaats versleept. Op de achtergrond het Hofplein, het drukste kruispunt in de binnenstad. Op een tijdelijke brug over het kanaal rijdt een tram van het Hofplein naar het Weena.

Juli 1963; prentbriefkaart uitgegeven door het RET-mannenkoor; verzameling SNR

Metrostation Leuvehaven dat als eerste werd afgebouwd om aan het publiek te laten zien hoe het moest worden.

Prentbriefkaart uit de verzameling van SNR.

Het voormalige bouwdok op het eiland Van Brienenoord; destijds een drukke blouwplaats, nu een rechthoekige vijver in het groen.

Foto N. Booij

In het zuidelijk stadsdeel werd de metro op een viadukt gebouwd. Velen in dit stadsdeel hadden liever een tunnel gezien, en sommigen zagen er het zoveelste bewijs in van de achterstelling van de zuiderlingen. Op de foto zijn de pylonen van het viadukt op de Mijnsherenlaan te zien. Voor de bouw van de metro reed hier tramlijn 12.

20 februari 1965, fotograaf onbekend; verzameling SNR

Aan de Hilledijk werd een remise gebouwd voor zowel de metro als voor de enig overgebleven tramlijn op Zuid, lijn 2. Hier ziet u de aftakking naar de remise. De remise en de aftakking zijn intussen verdwenen; als je tussen de stations Wilhelminaplein en Rijnhaven goed oplet, kun je nog zien waar hij gezeten heeft.

Foto Wout Jansen, 22 maart 1967.

Metro-emplacement Hilledijk in aanbouw met RET-loc

Foto Wout Jansen, 24 februari 1967

RET metroloc 1002 op het viaduct naar de remise Hilledijk; onder het viaduct door zijn goederenwagens te zien op het NS-emplacement Feijenoord.

Foto Wout Jansen, 28 september 1967

Remise met enkele metro-stellen

Foto Wout Jansen, 5 november 1966

Station Zuidplein in aanbouw met dieselloc Klaartje.

Foto Wout Jansen,

Station Zuidplein na voltooiing; het winkelcentrum Zuidplein was er in het begin nog niet, dit staat nu op de plek waar de foto gemaakt is.
Het Zuidplein was het centrum van alle buslijnen op Zuid.

Prentbriefkaart uit de verzameling van N. Booij

Lijnennet van de RET in 1979. Het Zuidplein was en is het centrale punt van de buslijnen van Zuid. Er was tot de bouw van de Erasmusbrug maar 1 tramlijn op Zuid, lijn 2 van Charlois tot IJsselmonde. Bij het metro-station Maashaven kan men overstappen van de metro op lijn 2.
Ook is te zien dat de metrolijn in 1979 al was doorgetrokken naar Hoogvliet.

Verz. N. Booij

Het station Maashaven

Prentbriefkaart uit de verzameling van SNR

Het traject tussen de stations Rijnhaven en Maashaven. Voor de bewoners van Zuid is het misschien niet zo leuk dat de metro hier bovengronds rijdt, voor de reiziger is er op dit gedeelte altijd wat te zien.

Verz. N. Booij

Zoals de vorige foto en deze laten zien, zijn er flink wat prentbriefkaarten van de metro gemaakt. De metro is door de Rotterdammers dan ook altijd goed gewaardeerd.
Hier een blik op het interieur van het metro-station Centraal. Op deze foto lijkt het nog heel wat, maar eigenlijk was het erg krap; het perron was smal en het plafond was laag. Het station is nu in verband met de verlenging naar Den Haag ingrijpend verbouwd waarbij het veel ruimer is geworden.

Prentbriefkaart uit de verzameling van SNR

Andere exposities

Hieronder vindt u een lijst van alle wisselexposities op volgorde van publicatie­datum
63 reizend door Nederland per stoomtrein
62 spoorse curiosa
61 sauschwƤnzlebahn
60 Haagsche Tramweg Maatschappij
59 Boedapest
58 Westervoort
57 Lissabon en de tram
56 voormalige spoorwegstations in Nederland
55 De tram naar Oostvoorne
54 Metro Rotterdam 50 jaar
53 Zout-treintjes op Siciliƫ
52 Walcheren
51 Trams in Groningen
50 Motortrams in Nederland
49 20 jaar NVBS-Excursies onder SNE-regie
48 HET TEAM DIGITAAL PRESENTEERT: DELFT
47 Met een andere blik
46 Fabrieksspoor
45 Spoorzoeken met Google Earth
44 Spoorzoeken met Railtrash
43 De Oude Lijn
42 Treinen in de Bollenstreek
41 Deventer Industriespoor
40 De laatste afvaltrein
39 Jubileum-feest
38 Drie en meer
37 Zutphen - Hengelo 150 jaar
36 175 jaar spoor (deel 3)
35 175 jaar spoor (deel 2)
34 175 jaar spoor (deel 1)
33 postvervoer
32 de tram in Adelaide
31 Nikrasa
30 Museum in een museum
29 Afscheidsalbum van de chef van de werkplaats
28 De Bevrijding!
27 Pekeltrams
26 De eerste metro
25 Cachoeira, Brazilië
24 In en om de werkplaatsen NS
23 Smalspoormuseum: een tweeluik
22 Van tram naar station
21 Tramrit in Istanbul
20 Noord-Friese lokaalspoorwegen in de jaren zestig en zeventig
19 Modelbouw en tuinspoor
18 Amersfoort 80 jaar geleden
17 Een rondrit per Kameel
16 De tram in Noord-Friesland (1880-1967)
15 HTM lijnborden
14 Smalspoor rond Dresden
13 Omleidingen in Rotterdam
12 Wales 2013
11 Railvervoer in Tokio
10 Spoorwegbeveiliging
9 Maas-Buurtspoorweg
8 station Rotterdam CS
7 cablecar San Francisco
6 Railbevestigingen
5 Jos Jekel en de Fotocollectie tramwegen Nederland
4 Een echte buitenlijn
3 Kruispunt Beugen
2 Onderhoud spoorbrug bij Buggenum
1 Treinrondreis Scandinavië 2010