Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Utrecht

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen

LET OP ! Locatie is gewijzigd.Agenda

Programma

maandag 7 mei 2018

Met de “P” van Parkeisenbahn

Dia- en filmprogramma van Peter Doove

In Dresden was in 1950 een tentoonstellingsspoorbaan zo in trek, dat die in het volgende seizoen een permanent karakter kreeg. Een grote rol was er weggelegd voor enthousiaste kinderen, de Pioniere, die bij de exploitatie van het spoorwegbedrijf meehielpen. Aan de Pionier-organisatie werd je geacht deel te nemen. In veel steden werd daarna in het kader van burgerschap, in bedrijfsverband en na de gewone werkdag aan de bouw van zo’n kinderspoorweg gewerkt. Men volgde bij uniform en beveiliging de Reichsbahn.
Na de Wende verminderde de belangstelling, maar er bleven kinderen die zich tot het “spelen met echte treinen” voelden aangetrokken. En de “P” van Pioniereisenbahn werd de “P” van Parkeisenbahn. Die letter hoefde op materieel en uniform niet te worden gewijzigd.
Bij de voormalige Pioniereisenbahnen die nog bestaan gaan we een kijkje nemen.
We beginnen met een PowerPointpresentatie en daarna volgt een eerste keuze uit de films van de Parkeisenbahnen van Halle(Saale), Leipzig, Dresden, Görlitz, Chemnitz, Cottbus, Gera, Berlijn en Bernburg. Het wordt een vol programma met waarschijnlijk een vervolg.

Enthousiasme tijdens een “Mitmachführung” bij de Dresdener Parkeisenbahn op 19 september 2017. Foto Peter DooveDe trein van de Parkeisenbahn Cottbus staat gereed voor vertrek op station Sandower Dreieck. Foto Peter Doove, 20 september 2015

Contact

E-mail

Utrecht@nvbs.com

Voorzitter

P.J.W.M. Doove

Secretaris & Penningmeester

M.A. de Klerk.

Penningmeester

Vacant

Bijeenkomsten

De N.V.B.S. Afdeling Utrecht organiseert 9 bijeenkomsten per seizoen.
De avonden worden gehouden in het Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat 27-29 te Utrecht.
De entree bedraagt € 3,00 per persoon.
De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. Tijdens de pauze en voorafgaande aan het programma is het buffet geopend voor koffie & thee.

Bereikbaarheid

Het Volksbuurtmuseum ligt op loopafstand van Utrecht CS. Vanaf het Centraal Station loop je via Hoog Catharijne of de Noordertunnel naar het Vredenburg.
Daar ga je linksaf de St. Jacobsstraat in. Het museum bevindt zich net voorbij de Jacobikerk aan het begin van de Waterstraat.
Bereikbaar met U-OV lijn 1, 3, 4, 5 en 6 (halte St. Jacobsstraat) en lijn 2, 7, 8, 28 en 55 (halte Vredenburg of Neude).

In de buurt is uitsluitend betaald parkeren.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/utrecht)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Utrecht