Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Twente

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenMet een typisch Twentse boerderij op de achtergrond rijdt MBS loc SS 657 (bouwjaar 1901), ook wel de “Kikker” genoemd, een reizigerstrein op de Najaarsstoomdag van 24 oktober 2010 tussen Boekelo en Halte Zoutindustrie
(foto: Hans Koning)


Interview Roef Ankersmit NVBS

Spoorwegfotograaf Roef Ankersmit vertelt over zijn hobby in het algemeen en zijn presentatie voor de NVBS afd. Twente (17 april 2013)
Klik hier om het interview te beluisteren

Agenda

Programma

woensdag 17 oktober 2018

ERTMS-beveiliging

Powerpoint-presentatie door Arco Sierts (Voorburg)

De spoorwegbeveiliging is in een nieuwe fase terechtgekomen, waarbij de bekende seinen langs het spoor langzaam maar zeker plaatsmaken voor cabinesignalering op basis van ict. ERTMS is de Europese standaard om dit grensoverschrijdend mogelijk te maken. Door alle moderne technologie dreigt men soms over het hoofd te zien waar het in de kern om gaat: het veilig en economisch regelen van het treinverkeer. In 2007 en 2009 publiceerden Arco Sierts en Jaap van den Top in Op de Rails een artikelenreeks over dit onderwerp. In de presentatie van vanavond houdt Arco Sierts een kritische beschouwing van de huidige stand van zaken rond ERTMS, waarbij met name aandacht wordt besteed aan de praktische en menselijke knelpunten waar men bij grote veranderingen onvermijdelijk tegenaan loopt. Want niet alleen machinisten zijn mensen: ingenieurs, ongevalsonderzoekers en toezichthouders zien ook wel eens wat over het hoofd. Dit levert ook een onverwacht nieuw perspectief op de treinramp bij Harmelen op, en wat we hier nu nog van kunnen leren.

De Betuweroute is een van de eerste Nederlandse spoorlijnen met ERTMS. (foto: © Cock Koelewijn).

woensdag 21 november 2018

Zwitserland: land van spoor- en tramlijnen

Beamerpresentatie door Bas Schenk (Rotterdam)

Zwitserland is een land van spoor- en tramlijnen bij uitstek. Naast een uitgebreid netwerk van normaal- en smalspoorlijnen kent en kende het land een keur aan lokale en interlokale tramlijnen. Vooral in de wereld van de interlokale tramlijnen is in de laatste decennia veel veranderd. Nogal wat tramlijnen zijn opgeheven, maar een aantal lijnen is hieraan ontsnapt en flink gemoderniseerd. De ontstaansgeschiedenis als tramlijn is vaak nog te herkennen, maar in een aantal gevallen zijn de lijnen uitgegroeid tot een waar spoorwegbedrijf. Het gevolg daarvan is dat de grens tussen spoor en tram in Zwitserland niet altijd makkelijk te trekken is. Ook het gebruik van het materieel kent in de loop van de jaren zijn wisselingen, waardoor het karakter van een bedrijf meer een spoor- dan trambedrijf is geworden, maar ook andersom komt voor.

Over dit grijze gebied van tramlijnen in Zwitserland zijn vele presentatie-avonden te vullen. Daarom zal een (willekeurige) selectie van bestaande en intussen opgeheven interlokale trambedrijven uit Noordoost- tot Zuidwest-Zwitserland het witte doek passeren, met plaatjes in zwart-wit en kleur uit de jaren zestig tot en met de huidige toestand in de 21ste eeuw. De (inter)lokale tramlijnen van de ...grote steden bewaren we voor een andere keer.

De interlokale tram Schaffhausen - Schleitheim werd in 1964 door bussen vervangen. Foto: Hans OerlemansTram van de Trogenerbahn in St. Gallen

zaterdag 15 december 2018

Stoom in 3D & spoorse stereodia′s

3D stereodia-presentatie door Gerard de Graaf (Amersfoort)

Ter afsluiting van het 60-jarig jubileum van de in 1958 opgerichte NVBS Afdeling Twente houden we een speciale 3D stereo-diapresentatie, verzorgd door onze voormalig sectieleider Gerard de Graaf.
Dit programma zal uitsluitend in Twente vertoond worden. Om zoveel mogelijk belangstellenden de gelegenheid te geven het bij te wonen wordt deze bijeenkomst op zaterdagmiddag 15 december van 13.30 tot 17.00 uur gehouden in onze zaal ′t Schöpke in Hengelo.

Ons overleden medelid W.A. Koch heeft in de jaren ’30 en later stereo glasdia’s gemaakt bij NS. Deze dia’s waren opgenomen in een zeer groot, niet meer te projecteren formaat. Met wat hulp zijn ze overgezet naar kleinbeeld en zal Gerard de Graaf ze projecteren. Aansluitend zullen eigen stereodia-opnamen van Gerard vertoond worden, waarbij NS in de jaren ?90 (o.a de bouw van DM′90), trams en smalspoor in binnen- en buitenland getoond worden. Gevarieerde 3D stereobeelden van koperhoogovens, smalspoortjes bij steenfabrieken, Oekraïense en Roemeense bosspoorlijnen, en de oerwoudtram van Napal Putih in Indonesië (zie Op de Rails februari 2011).

Amsterdam 1934, locs 1021, 3737 (foto W.A. Koch)Een Schöma-loc voor een met afgegraven veen beladen trein. (foto: Gerard de Graaf)Oerwoudtram van Napal Putih. (foto: Gerard de Graaf)

woensdag 16 januari 2019

Ballet voor mens en machine

DVD-filmpresentatie door Ton Pruissen (Delft)

Stoomlocomotieven, machinisten en stokers: allen dansen op de maat van een symfonieorkest in deze nieuwe film van de bekende spoorwegcineast Ton Pruissen.
Het Ostbahnhof in Berlijn is in 1971 nog een echte stoomtempel. De hier gemaakte filmbeelden zijn door de Stasi in beslag genomen, zeer slecht ontwikkeld en later teruggegeven. Met speciale software zijn deze films gerepareerd. Op het station van Stralsund glanzen de sneltreinlocs in de zon. Aan niets is te zien dat het einde nabij is.
Bijna 50 jaar geleden kwam het einde voor de wonderschone smalspoorlijn naar Oberrittersgrün (Saksen). Gelukkig had Ton Pruissen toen al een filmcamera.

Vanavond vertoont hij onder meer zijn nieuwste film "Ballet voor mens en machine".

Een uitgebreid portret van NVBS-erelid Ton Pruissen verscheen hier in april 2016 in de maandelijkse nieuwsbrief NVBS Actueel (gratis voor leden en niet-leden).

Beeld uit de nieuwste film van Ton Pruissen: "Ballet voor mens en machine"Beeld uit de nieuwste film van Ton Pruissen: "Ballet voor mens en machine"Beeld uit de nieuwste film van Ton Pruissen: "Ballet voor mens en machine"Beeld uit de nieuwste film van Ton Pruissen: "Ballet voor mens en machine"Beeld uit de nieuwste film van Ton Pruissen: "Ballet voor mens en machine"Beeld uit de nieuwste film van Ton Pruissen: "Ballet voor mens en machine"


woensdag 20 februari 2019

De “Hannoversche Westbahn”

Beamer-fotopresentatie door Evert Heusinkveld (Almelo)

De “Hannoversche Westbahn”, tegenwoordig beter bekend als “Emslandstrecke”, werd gebouwd om de haven van Emden in het koninkrijk Hannover te verbinden met het Ruhrgebied in het koninkrijk Pruisen.
Na jarenlange discussies over het te volgen tracé begon de bouw.
Als eerste werd in 1855 het gedeelte Emden – Papenburg in gebruik genomen door de Hannoversche Staatsbahn. Papenburg – Rheine volgde enkele jaren later.
Vele decennia reden treinen met ijzererts uit Zweden naar het Ruhrgebied.
Kolentreinen gingen in omgekeerde richting.
Tegenwoordig wordt het beeld bepaald door autotreinen van/naar Emden,
ketelwagentreinen van/naar de raffinaderij bij Lingen en een enkele containertrein.
Bij liefhebbers van stoomtractie was het Emsland een dorado, tot de laatste stoomloc van de DB op 26 oktober 1977 in Emden buiten dienst ging.
In deze presentatie zal de geschiedenis van deze lijn belicht worden.

Aschendorf (D)

woensdag 20 maart 2019

Spoorwegen in Denemarken 1990 – 2015

Dia-overvloeipresentatie door Mar de Klerk (Utrecht)

De Deense spoorwegen waren in de jaren ?90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel waaronder de beroemde "Lyntog" (flitstrein) op intercityverbindingen en de "Bolle Neuzen" voor zowel reizigers- als goederentreinen. Door modernisering van het materieel zijn beide inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de "Bolle Neuzen" begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk dieseltreinstellen en motorrijtuigen.
Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingør - Helsingborg (Zweden) waren karakteristiek voor Denemarken. Inmiddels zijn deze vervangen door brug / tunnelverbindingen en is de route van Padborg via København naar Malmö geëlektrificeerd. De internationale verbinding Puttgarden (D) - Rødbyhavn is momenteel nog het enige klassieke spoorveer van het land. Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie op gesloten baanvakken tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen.
In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd maar het is nog steeds een boeiend vakantieland.

DSB MY1133 te Lunderskov. Foto Sjoerd Bekhof

woensdag 17 april 2019

De NS in de jaren tachtig

Beamer-fotopresentatie door Bart van ‘t Grunewold (Roermond)

Wie denkt dat de NS in de jaren tachtig van de vorige eeuw saai en geel waren, moet vanavond zeker naar Hengelo komen om zich van het tegendeel te laten overtuigen. Er gebeurde immers veel meer dan het alleen maar rijden met gele treinen. We namen immers gaandeweg afscheid van de series 1000 en 1500, van mat’46, de Benelux-Hondekoppen en van de rode DE1 en DE2. De locs serie 1100 kregen een botsneus. De series 1200 en 1300 en een aantal DE2-en kregen een levensduur verlengende revisie. Er was de komst van geheel nieuwe locomotieven series 1600 en 6400, terwijl er nog meer SGM en ICM instroomde. Aan het begin van het decennium reden er nog blauwe getrokken treinen met plan E, K, N en W.

Het einde van de jaren tachtig kende een hoogtepunt in de grootse wijze waarop het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland werd gevierd. Een decennium waarin de NS nog een echt spoorwegbedrijf was en waarin veel te zien en te beleven viel.

Bart van ’t Grunewold had in dit decennium de tijd en de mogelijkheid om veel van het Nederlandse spoorwegbedrijf op dia vast te leggen. Vanavond laat hij een selectie van die beelden zien, waarbij de belangrijkste ontwikkelingen gedurende deze afwisselende tien jaren ruimschoots de aandacht zullen krijgen.

loc 1206 met (blauwe) intercity-trein (Plan E-rijtuigen) bij vertrek uit Roermond richting Sittard, 19 augustus 1978. Foto: Bart van ′t Grunewold.Loc 1005 is met trein 41163, een autotransporttrein van Dordrecht naar Venlo, onderweg bij Dordrecht Zuid, 28 juni 1979. Foto: Bart van ′t Grunewold.Treinstel 659 komt uit de richting Geldermalsen aan te Utrecht en is gefotografeerd vanaf het viaduct van de Waterlinieweg, 7 december 1980. Foto: Bart van ′t Grunewold.In Daarlerveen staat het voorsein van Vroomshoop. Dit voorsein heeft een unieke vorm paal, met spitse punt, een zogenaamde ′Amerikaanse seinpaal′. Op 26 augustus 1983 passeert treinstel 25 als trein 8458 van Mariënberg naar Almelo, 26 augustus 1983. Foto: Bart van′t Grunewold.De laatste bruin/rode 2400, loc 2501 rijdt met loc 2435 bij Geldermalsen met de buurtgoederentrein naar Kesteren, 19 juli 1989. Foto: Bart van ′t Grunewold.

woensdag 15 mei 2019

Japanse bloemlezing: geleid openbaar vervoer bij tropisch weer, tussen kersenbloesem en door stuifsneeuw

Beamer-fotopresentatie door Alwin Pot (Utrecht)

Japan heeft op "Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen" een speciale aantrekkingskracht. Daarom werd het land in het voorjaar van 2012 de bestemming voor mijn eerste grote reis tijdens het werkzame leven. Leidraad vormden de Tōkaidō, Sanyō en Kyūshū Shinkansenlijnen waarmee ik alle steden onderweg met geleid stedelijk openbaar vervoer heb bezocht tussen Tōkyō en Kagoshima in het zuiden. Trams, soms van voor de Tweede Wereldoorlog, worden afgewisseld door o.a. staande en hangende monorails en Maglev. In 2016 ben ik teruggeweest om op een zondagmiddag de monorail op het afgelegen tropische eiland Naha te bezoeken. Tot slot ben ik in de winter van 2018 met een kleine groep bij een collega op Shikoku, het kleinste van de vier hoofdeilanden, op bezoek geweest en heb dat bezoek omsloten door een intensieve treinrondreis in het koude noorden en westen van Japan. Pleisterplaatsen waren uiteraard opnieuw de steden met een tram, metro of lokaalspoorweg. Een meter sneeuw heeft toch wel enige invloed op de kwaliteit van de dienstuitvoering van treinen en trams.
U begrijpt dat dit te veel materiaal is voor een avond. Daarom heb ik uit de drie reizen een bloemlezing samengesteld waarin de veelkleurigheid en de grote diversiteit van het Japanse geleide openbaar vervoer aan bod komt.

Gelukkig beschikt het trambedrijf van Sapporo over meerdere sneeuwploegen, want anders is er na een nachtje sneeuw geen doorkomen meer aan. Hier vertrekt motorwagen 254 als "outer loop"-tram van de halte Denshajigyosho-Mae bij het depot richting Ropeway Iriguchi (foto: Alwin Pot, 12 februari 2018).Tussen Kobe en Kyoto ligt kopstation Umeda. Hier beginnen de drie spoorlijnen van Hankyu, elk met drie kopsporen en een dubbelsporig baanvak. De ochtendspits loopt af en de frequenties worden naar iets onder de twintig treinen per uur per spoorlijn gebracht (foto: Alwin Pot, 16 februari 2018).
In Matsuyama worden op twee tramlijnen dagelijks tussen de normale trams door enkele extra ritten verzorgd met "Botchan Ressha", dieselreplica′s van de eerste stoomtrams. Hier is er een onderweg van halte Minami-Horibata naar Shiyakusho-Mae (foto: Alwin Pot, 18 februari 2018).Kitakyushu Monorail 1108-1408 onderweg naar het hoofdstation van Kokura tussen de haltes Shii en Tokuriki-arashiyama-guchi (foto: Alwin Pot, 4 april 2012).


woensdag 19 juni 2019

Foto/Video meeneemavond

Presentatoren: .... de bezoekers zelf !

Gevarieerde avond met vele korte presentaties
Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden!
Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.)

De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, Blu-ray/DVD-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon.
Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: twente@nvbs.com .

Contact

Voorzitter-Secretaris

Ronald Boers,
Tel: 06-25075382
E-mail: nvbs@ronaldboers.com

Penningmeester

Dennis te Dorsthorst
Tel: 06-42286168
E-mail: dennis@te-dorsthorst.nl

Bestuurslid

Peter van der Zanden,
Tel: 074-2919632
E-mail: pfvanderzanden@ziggo.nl

Bestuurslid

Clemens Appelman
Tel.: 06-45434569
E-mail: clemens_appelman@hotmail.com

Postadres

Stockholmstraat 72, 7559 JS Hengelo
E-mail: twente@nvbs.com.

Social media

Afdelingsnieuwsbrief NVBS Afdeling Twente

Als je via onze Afdelingsnieuwsbrief op de hoogte gehouden wilt worden van nieuws en activiteiten van de NVBS Afdeling Twente, geef dan je email-adres door aan het bestuur via twente@nvbs.com of meld je direct aan via dit aanmeldformulier.

Een overzicht van onze recent verstuurde Afdelingsnieuwsbrieven kun je hier terugvinden.

Facebook NVBS Afdeling Twente

Volg ons ook op Facebook: NVBS.Twente voor het laatste nieuws en meer informatie over onze afdelingsbijeenkomsten, en klik op Vind-ik-leuk!

Bijeenkomsten


De maandelijkse bijeenkomsten zijn voor iedereen, ook niet-leden, toegankelijk (neem dus vooral je spoorvrienden mee!) en worden gehouden in N.S.H. gebouw -’t Schöpke, Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo (naast Lidl supermarkt), aanvangstijd 19.30 uur, de zaal met uitgebreide bar is open vanaf 18.30 uur. Het einde is om ongeveer 22.30 uur. Je bijdrage in de onkosten bedraagt € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar betalen € 1,25.

Bereikbaarheid

Deze goed bereikbare locatie ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf NS-station Hengelo: neem uitgang Hart van Zuid, langs Poppodium Metropool, volg de route via Parallelweg LS (=Lokaal Spoor). Bij de bocht naar de Veloursstraat (bij Drost Letselschade) rechtdoor lopen en dan bij het Twekkelerplein linksaf naar de Waarbekenweg, richting Lidl supermarkt.
Achter ’t Schöpke kun je je fiets of auto gratis parkeren op een groot eigen parkeerterrein. (Pas op: NIET bij de Lidl parkeren! Dat hek gaat dicht na sluitingstijd).
Busreizigers nemen lijn 9 (station Enschede-station Hengelo), halte Grundellaan en lopen dan door het opgeknapte Muizentunneltje of lijn 10 (station Hengelo-Veldwijk), halte Brouwerijstraat.

N.S.H. gebouw -’t Schöpke, Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/twente)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Twente