Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Rotterdam

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

donderdag 10 januari 2019

Toen en thans

Beamer- en diapresentatie door Marco Moerland

Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw geopend door Marco Moerland. Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2018. We zien nieuwe lagevloertrams in Rostock en een recente uitbreiding van het tramnet in Bremen die tot ver buiten de stad voert. Op de smalspoorlijnen aan de Oostzeekust - van Bad Doberan naar Kühlungsborn en op het eiland Rügen - lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Stoomtreintjes uit vervlogen dagen puffen er dagelijks heen en weer. Kleurrijke trams in een mediterrane omgeving ontmoeten we in het Zuid-Franse Montpellier. Rond Sankt Gallen nemen we afscheid van de trams die op de Trogenerbahn rijden, zij worden binnenkort door nieuwe exemplaren vervangen. Ook Nederlandse actualiteiten uit het voorbije jaar komen aan bod.
Na de pauze zetten we onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden van 25 jaar geleden. In Roemenië was de stroom buitenlandse trams in 1993 nog niet op gang gekomen. We zien volkomen afgereden en versleten trams in steden als Arad en Galaţi. Trambedrijven die in 1993 nog maar enige jaren in bedrijf waren zijn inmiddels weer verdwenen. Zo bezoeken we Braşov waar de tram in 2006 al weer is opgeheven. Het is een kwart eeuw geleden dat in Den Haag de laatste PCC-trams in de gewone dienst reden. Met de inzet van in oude toestand teruggebrachte wagens, een driewagentram en een materieelshow werd op waardige wijze afscheid genomen van dit beeldbepalende tramtype.
In het Verenigd Koninkrijk brengen we een bezoek aan Blackpool waar in 1993 de dienst nog met klassieke dubbeldekkers uit de jaren dertig werd uitgevoerd.

Rostock, 26 maart 2018. Foto: Marco MoerlandRügen, 24 maart 2018. Foto: Marco Moerland

Contact

E-mail

Rotterdam@nvbs.com

Voorzitter

Frans Blanker

Secretaris

Paul van Baarle

Penningmeester

Jos Schmitz

Bijeenkomsten

De avonden worden gehouden in de restaurantzaal van Miniworld Rotterdam, Weena 745, 3013 AL Rotterdam.
Entree NVBS via de hoofdingang.
De zaal is open om 19.15 uur en de aanvang is om 19.45 uur.
Toegangsprijs: € 3,00 voor leden, € 4,00 voor niet-leden, € 2,00 voor bezoekers tot 18 jaar.

Bereikbaarheid

De zaal bij MIniworld is bereikbaar met alle metro-, tram- en buslijnen van de RET en treinen van NS die bij Rotterdam Centraal stoppen. Looproute vanaf voorzijde van het station rechts voorlangs het Groot Handelsgebouw over het Weena of via zij-uitgang van het station langs het busstation aan de Conradstraat. Looptijd circa 5 minuten.

LocatieQR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/rotterdam)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Rotterdam