Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Oost Brabant

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

vrijdag 19 oktober 2018

De Pyreneeën van west naar oost

Beamerpresentatie door Sjoerd Bekhof

De grens tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden is dunbevolkt en de mogelijkheden om via het gebergte de grens over te steken zijn beperkt. Drie spoorgrensovergangen zijn in gebruik. In het westen tussen Hendaye en Irun, op drie spoorwijdten. Smalspoor met elk half uur de regionale Eusko-trein, normaalspoor voor goederen- en enkele reizigerstreinen en breedspoor uit Spanje dat in Hendaye eindigt. Voor grensoverschrijdend reizigersvervoer gold ‘dat men elkaar over de grens brengt.’ Door de verder oostwaarts in gebruik genomen HSL zijn de doorgaande reizigerstreinen over de oude grensovergangen vervallen.
Van de Franse lijn Dax – Toulouse takte in Pau een lijn af naar het Spaanse Huesca via het grensstation Canfranc. Lang reden de treinen niet verder dan Oloron-Ste.Marie. Tot veler verbazing is in 2016 de spoorlijn tot Bedus weer in gebruik genomen. Het vervolg richting Spanje is sinds 1970 in verval. In Canfranc komt een paar keer per dag een dieseltrein uit Huesca. Het Franse deel van het station is geheel verkommerd.
In het ministaatje Andorra ontbreekt elk spoor van spoor. De naam van het station Andorre l’Hospitalet aan de hoofdlijn van Toulouse naar Latour de Carol doet vermoeden dat er een lijn naar Andorra is geweest, maar de Pyreneeën gaven zich hier nooit gewonnen.
In Latour de Carol begint ‘le train jaune’, de gele smalspoorlijn naar Villefranche. Deze toeristische lijn loopt door de noordelijke Pyreneeën, met een fameus hangviaduct. Het treintje rijdt dicht langs de grens, maar blijft op Frans grondgebied. In Latour de Carol eindigen ook de nachttrein uit Parijs (normaalspoor) en de lokale trein uit Barcelona (breedspoor). De nieuwe HSL-verbinding tussen Barcelona en Perpignan heeft het doorgaande reizigersvervoer overgenomen.
De meest oostelijk gelegen grensovergang vinden we tussen de stations van het Franse Cerbère en het Spaanse Port Bou. We zien er twee Talgotreinen de overgang van normaal- op breedspoor passeren, maar dat is inmiddels verleden tijd.

De Talgo nachttrein wordt in Cerbère door SNCF 7293 naar Port Bou geduwd

vrijdag 16 november 2018

Railreis langs Rijn en Moezel

Beamerpresentatie door Jan-Willem Oosting

In onze contreien lopen enkele grote rivieren die in de loop van de geschiedenis van grote betekenis waren en nog zijn. In het verleden vormden in West- en Midden-Europa de Rijn en de Donau de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Allengs ontstonden langs deze en andere rivieren dorpen en steden en konden mensen en goederen over grote afstand worden vervoerd. Geen wonder dat kort na het begin van de aanleg van spoorwegen juist daar verschillende spoorlijnen tot stand kwamen, soms aan beide zijden van het water.
Dit stond de presentator voor ogen toen hij vele en verschillende treinreizen maakte langs deze rivieren. Vanavond vraagt hij aandacht voor trein en tram in stad en landschap in relatie tot voornamelijk de Rijn en ook enigszins de Moezel. Allerlei aspecten komen hierbij aan de orde, soms goed herkenbaar, soms ook onbekend. Voor iedereen is er wat te beleven en te ontdekken.

Een Schienenbus in Bf Linz am Rhein (foto J.W. Oosting)

vrijdag 14 december 2018

Meebrengavond

Voor en door de leden

Volgens goed gebruik sluiten we het jaar af met de meebrengavond Eenieder krijgt de gelegenheid een selectie uit eigen werk te vertonen. Per persoon maximaal 50 foto’s, dia’s of andere afbeeldingen. Een diaprojector en beamer zijn aanwezig. In onderling overleg gelieve één van de aanwezigen voor een laptop te zorgen.
Heeft u beelden uit 2018 over zaken als proefritten, dagelijkse exploitatie, werkzaamheden, excursies, enzovoorts, uit binnen- en buitenland dan zien wij die graag. Maar ook oudere opnames die u de moeite waard vindt om ze (nogmaals) te vertonen zijn welkom. Zo maken we er weer een gevarieerde praat- en kijkavond van.

Contact

E-mail

OostBrabant@nvbs.com

Voorzitter

J. Tinselboer,
Zuid Willemsvaart 480,
5211 NW 's-Hertogenbosch.
Tel: 073-6138110

Secretaris

Bert van Diepen,
Aletta Jacobsplein 39,
5612 RD Eindhoven.
Tel: 040-2453934

Penningmeester

Vacature

Bijeenkomsten

De afdeling Oost-Brabant telt circa 200 leden, wonend in Noord-Brabant ten oosten van Tilburg en in het noorden van Limburg. Eens per maand, behalve in juli en augustus, wordt op vrijdagavond een bijeenkomst georganiseerd. Tweemaal per jaar wordt een nieuw programma opgesteld. De aanvangstijd is, tenzij anders aangegeven, 20.00 uur. Te laat binnenkomen is storend, probeert u daarom op tijd aanwezig te zijn.

De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor alle NVBS-leden. Introductie van niet-leden wordt in beginsel toegestaan. De toegangsprijs bedraagt voor leden en introducé(e)s € 2,00 per persoon, als bijdrage in de kosten van zaalhuur en sprekers.

Bereikbaarheid

De NS/SOVVE Ontspanningsruimte De Fuut aan de Fuutlaan 2-02 te Eindhoven, op ca. 1200 meter ten oosten van het station aan het einde van de Fuutlaan nabij de verdiept gelegen Insulindelaan (onderdeel van de RING).

Te voet: vanaf station Eindhoven, uitgang Centrumzijde, in ca. 20 minuten. Ga naar links en volg het spoor in oostelijke richting over Stationsplein, Stationsweg en Fuutlaan. Bijna aan het (andere) einde van de Fuutlaan, kort voor het viaduct Insulindelaan, ligt bij de T-kruising met de Meerkollaan gebouw De Fuut.

Per bus: aan de noordzijde van het NS-station bevindt zich het busstation. De vertrouwde lijn 55 is vervallen, waardoor er geen bus meer in de buurt van De Fuut komt. Een alternatief is lijn 5 naar ′t Hofke, vertrek 19.11 uur, uitstappen halte Rubensstraat en dan nog 800 meter lopen (terug vanaf Rubensstraat om 22.42 uur). Of lijn 6 naar Nuenen-Oost, vertrek 19.10 uur, uitstappen halte Busremise en dan nog 900 meter lopen (terug vanaf TNO, overzijde busremise om 22.48 uur). Een looproutebeschrijving is te ingewikkeld, dus print een plattegrond vanaf internet.

Overige bezoekers: er is ruimte voor de fiets en de auto op eigen terrein van De Fuut.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/oostbrabant)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Oost Brabant