Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Den Haag

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenTram- en busdrukte (HTM-lijnen 12 en 22) op het Markenseplein in Duindorp,
maart 2018; foto Kees Bal.

Voor de pdf van het programma van het tweede halfjaar van 2018 klik hier .

Agenda

Programma

maandag 22 oktober 2018

Railjournaal 2017

Journaalteam Railtheater Amsterdam

In deze 48e versie van het filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam worden ruim 100 nieuwsfeiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2016 t/m 31 december 2017 belicht.
In digitale bewegende beelden met synchroon geluid en live commentaar komen zaken als railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/ gewijzigde/ opgeheven lijnen en andere actualiteiten in chronologische volgorde aan de orde. 35% van de projectietijd betreft spoorwegen, de overige 65% diverse trambedrijven. 43% van de beelden is opgenomen in Nederland, de overige 57% betreft railvervoer in 9 andere Europese landen, te weten: België, Bosnië en Herzegovina, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Zwitserland.
Dit afwisselende programma bevat voor elke railliefhebber wel iets interessants om te bekijken.

De laatste dag van DM90 op Zwolle – Kampen, 9 december 2017

maandag 29 oktober 2018

Sporen in Saksen, deel 1

Peter Doove

De Duitse deelstaat Saksen heeft op het gebied van railvervoer heel wat te bieden. Naast de treindiensten van de vele spoorwegmaatschappijen zijn er grote en kleine trambedrijven en natuurlijk de smalspoorlijnen met stoomtractie. Bovendien is er genoeg te zien voor de bezoekers. In het eerste deel van mijn programma over Saksen gaan we met alle drie deze facetten kennismaken.
We beginnen met een PPT-presentatie. Hierin een overzicht van
railbedrijven of museumbedrijven die een bezoek meer dan waard zijn.
Het tweede deel bestaat uit een aantal films: De Weißeritztalbahn is sinds 2017 weer geheel te berijden. We nemen een retour Freital-Hainsberg naar Kurort Kipsdorf. We nemen een kijkje in Chemnitz met tram, trammuseum en het spoorwegmuseum in Hilbersdorf. In de buurt van Chemnitz is de Drahtseilbahn Augustusburg. De lijn verbindt het station met het indrukwekkende slot Augustusburg boven op de berg.
Van Leipzig zien we een korte impressie. De gemoderniseerde Tatra’s blijven hier tot 2020 rijden. Één weekend per maand stoomt het op de Döllnitzbahn. We reizen achter de karakteristieke IVK locomotieven van Oschatz naar Mügeln en Glossen. Ten slotte gaan we op 60 cm spoor met de Waildeisenbahn Muskau van Weißwasser Teichstraße naar Bad Muskau en Kromlau. Het eerste weekend van de maand rijden er stoomlocomotieven. En dan hebben we al heel wat van Saksen gezien.

Waldeisenbahn Muskau. Brigadelok 99 3317 neemt water te Bad Muskau.
Foto: Peter Doove, 8 augustus 2004

maandag 12 november 2018

NS-Dieselvijven, 1940-1974

Daan Viergever en Ed Janssen

Op 22 april 1940 vond de presentatie plaats van de DE5. Het plan was deze treinen in te zetten voor een snelle verbinding van het westen naar Noord- en Oost- Nederland. Ook zouden ze op middelgrote trajecten naar het buitenland kunnen rijden. De stellen waren geschikt voor een snelheid tot 160 km/h.
Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende schaarste aan vloeibare brandstof kwam van al die mooie plannen niets terecht. De door het oorlogsgeweld zwaar beschadigde stellen werden deels hersteld. In totaal zijn veertien stellen weer opgebouwd. Enkele reden nog als exprestreinen naar Groningen en Leeuwarden, maar door de elektrificatie in 1952 kwam daaraan een einde.
Van 1950 tot 1958 kwamen ze goed tot hun recht tussen Nijmegen en Vlissingen en Enschede – Roermond. Na de elektrificatie van de Zeeuwse lijn en door de instroom van de Blauwe Engelen in Oost-Nederland verhuisden de Dieselvijven naar secundaire baanvakken. We zagen ze in Noord-Holland op de lijn naar Enkhuizen, in de Betuwe tussen Dordrecht, Geldermalsen en Arnhem, in de Achterhoek naar Winterswijk en in Overijssel tussen Zwolle en Emmen.
De NVBS kon in 1973 afscheid nemen met een rit naar Groningen. Een jaar later ontfermde sloper Koek in Mijdrecht zich over de stellen. Wat rest zijn nog enkele onderdelen, foto’s, filmpjes en vooral herinneringen. Het Spoorwegmuseum “had al een dieseltrein”.

Amsterdam CS, 8-5-1970. DE5-treinstel 196. Dit is één van de treinstellen, die na de oorlog zijn samengesteld met gebruikmaking van overgebleven bakken van elektrische vijfwagenstellen Mat ’40. Foto: Nico Spilt.

maandag 26 november 2018

Met de Trans-Mongolië Express van Moskou naar China

Bram Stelling

De presentator neemt ons deze avond mee met de "Trans-Mongolië Expres" van Moskou naar Ulaan Bataar, de hoofdstad van Mongolië. Vervolgens reizen we via dit land naar Binnen-Mongolië, wat een autonome provincie van China is.
Verder bezoeken we nog enkele andere plaatsen in China, waar in elk geval in 2014 nog dagelijks stoomtreinen in gebruik waren. Dit geldt niet voor de vroegere Sovjet-Unie waar uiteraard de moderne spoorwegen de aandacht krijgen. Omdat niet overal waar we willen reizen treinen rijden zullen we ook andere zaken gaan bekijken op vervoersgebied. Ook culturele zaken zullen de aandacht krijgen.

Op 26 maart 2014 rijdt de JS 6368 door een woestijnlandschap bij Sandaoling in het westen van China. Door de winning van steenkool is het landschap hier volkomen verwoest! Foto: Bram Stelling

maandag 10 december 2018

‘Take the Interurban’

Leo de Jong en René Platjouw

De eerste elektrische trams in de Verenigde Staten reden in 1884 in Cleveland (Ohio). Technische verbeteringen door Frank Sprague in Richmond (Virginia) maakten de tram - of ‘trolley’ in Amerikaans spraakgebruik - een betrouwbaar, comfortabel vervoermiddel voor steden, waarvan de straten toen ongeplaveid waren en nog door paard en wagen werden beheerst. De trolleylijnen werden steeds langer en gingen meer en meer ook het platteland bedienen. Daardoor werden boeren uit hun isolement gehaald en konden zij eenvoudiger hun producten in de stad verkopen. Deze interlokale trams werden interurbans genoemd. Vooral in Ohio, Indiana en California werden ze zeer populair en het netwerk groeide sterk tot circa 1910. De interurbans reden met veel hogere frequenties dan de spoorwegen, waarvan de treinen vaak slechts 1 maal per dag een lijn bedienden. Gemotoriseerd verkeer over de weg was er in 1900 nauwelijks, maar door de opkomst van de auto vanaf 1910 was het snel gedaan met het succes van de interurban. Na de Eerste Wereldoorlog had de auto het op de korte afstanden gewonnen. De modderige wegen werden geasfalteerd en de auto’s werden betaalbaar. Het verval van de interurban duurde ongeveer 20 jaar en de meeste lijnen waren voor 1940 al opgeheven. Alleen de sterkste rond Chicago en in California overleefden de Tweede Wereldoorlog, maar werden door de nieuw aangelegde autowegen en de Amerikaanse liefdesaffaire met de auto in de jaren ’50 de nek omgedraaid. Slechts enkele bedrijven bleven over: o.a. de South Shore lijn naar South Bend en de Philadelphia & Western lijn (nu SEPTA) naar Norristown.
In deze presentatie gaan de sprekers in op de ontwikkelingen, de belangrijkste bedrijven, het materieel en wat rariteiten. We maken een tour door de VS met de Interurban Car, de voorloper van wat we nu light rail noemen.


donderdag 27 december 2018

VARIA-avond

Ter afsluiting presentaties door vijf leden van de afdeling Den Haag.
Opgave hiervoor bij de voorzitter.

Contact

E-mail

DenHaag@nvbs.com

Voorzitter

Paul Muré (P.E.)
Balen van Andelplein 57
2273 LG Voorburg
T: 070-3864734
E: pe.mure@tiscali.nl

Secretaris

Hans Haije,
Juliana van Stolberglaan 182,
2595 CM Den Haag,
T: 070 - 3478983

Penningmeester

Erik Herbschleb

Bestuurslid

Edward Kuijper

Bijeenkomsten

In de maanden september t/m mei zijn er op de 2e, 4e en eventueel 5e maandag bijeenkomsten in de grote zaal van de Christus Triumfator­kerk, Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag.
De zaal is geopend vanaf 19.00 uur, het programma begint altijd om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.
Te laat komen of te vroeg weggaan wordt door velen als storend ervaren. U wordt dus dringend verzocht tijdig aanwezig te zijn.
Roken in het gebouw is niet toegestaan en mobiele telefoons dienen tijdens de presentatie uitgeschakeld te zijn.
Ter dekking van de zaalhuur en overige kosten bedraagt de entreeprijs € 3,50 voor leden en € 4,- voor niet-leden.

Bereikbaarheid

Vanaf station Den Haag Centraal of station Laan van NOI:
HTMbuzz: buslijn 23, halte Juliana van Stolberglaan
HTMbuzz: buslijn 24, halte Laan van NOI
ConneXXion: buslijn 43, halte Laan van NOI
HTM: tramlijnen 2 en 6, halte Oostinje
RandstadRail: Station Laan van NOI, 8 min. lopen

De Christus Triumfatorkerk ligt tegenover de haltes van de HTM-lijnen 2, 6 en 23
Parkeren is in de omliggende straten gratis.


De tram stopt bij de afdeling Den Haag voor de deur!
Foto: Paul Muré

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart
De bijeenkomsten vinden hier plaats in de kerk op de hoek Laan van Nieuw Oost-Indië/Juliana van Stolberglaan

Van het bestuur

Ook voor het najaar van 2018 proberen wij weer de nodige variatie aan programma’s te bieden, met hopelijk voor elk wat wils.
Nog even terugkijkend op de periode september 2017 t/m mei 2018 kunnen we vaststellen dat het aantal bezoekers wederom gemiddeld rond de 50 per avond lag. In december 2017 overschreden we voor het tweede jaar op rij de grens van in totaal 1.000 bezoekers over het gehele jaar. Wij zijn daar best een beetje trots op en hopen natuurlijk dat we dit vast kunnen houden. Dat zal vooral ook aan u liggen, als vaste of incidentele bezoeker. Wij zijn altijd weer blij als u er bent!
Daarbij zullen we steeds proberen om u niet alleen een interessant programma te bieden, maar er ook voor te zorgen dat u elkaar in een prettige sfeer kunt ontmoeten en contact kunt onderhouden met andere belangstellenden.
Daarom nodigen wij u weer van harte uit om onze bijeenkomsten te bezoeken! Natuurlijk mag u ook iemand meebrengen die een keer een bijeenkomst wil bijwonen. Misschien is de varia-avond eind december 2018 daarvoor wel heel erg geschikt.
En tot slot: Als u zelf eens iets wilt presenteren of suggesties hebt, laat het gerust weten! Samen met u maken wij er iets moois van!
Mutatie in het bestuur
Op 12 maart 2018 heeft een mutatie in het bestuur van de afdeling Den Haag plaatsgevonden.

Kees Bal heeft zijn lidmaatschap van het bestuur beëindigd. Bij acclamatie is Edward Kuijper tot nieuw bestuurslid benoemd. Het bestuur is daarmee weer op sterkte.
1000e bezoeker bij de afdeling Den Haag
Evenals in 2016 heeft de afdeling Den Haag ook in 2017 weer kans gezien om in een jaar tijd meer dan 1000 bezoekers te trekken. Even leek het erop dat dit aantal al op de bijeenkomst van 11 december zou worden gehaald, want de 41e bezoeker van die avond zou de 1000e zijn en gemiddeld zitten we rond de 50 …. Maar de sneeuwval van die dag gooide roet in het eten. Ondanks dat de trams van de HTM vrijwel allemaal bleven rijden durfden toch slechts 13 mensen – en gelukkig ook de presentator (uit Gouda!) - de gang naar de bijeenkomst te wagen. Opvallend was trouwens dat de grote meerderheid van de bezoekers die avond van buiten de stad kwam! Maar het werd qua aantal bezoekers dus een diepterecord! Uiteindelijk zou dan toch op de laatste bijeenkomst van het jaar, de traditionele varia-avond op 28 december, het getal van 1000 gehaald gaan worden. Roos Bongers was de gelukkige en zij werd door ondergetekende welkom geheten met een bloemetje en een cadeaubon van de NVBS Winkel in Amersfoort. Met 66 bezoekers was die avond weer zodanig goed bezocht, dat we in totaal voor 2017 toch op 1038 zijn uitgekomen. Ter vergelijking: in 2016 was er één avond minder en waren het er 1042. Behalve de 1000e bezoeker hebben we ook de meest frequente bezoeker die geen lid is van de NVBS in het zonnetje gezet: Cees Kriek uit Leidschendam kreeg het jubileummagazine ‘Mensen in de NVBS, 1931-2016’ en de NVBS-kalender voor 2018 uitgereikt.
Paul Muré


Voorzitter Paul Muré verwelkomt de 1000e bezoeker van 2017. Roos Bongers is de gelukkige.
Foto: Erik HerbschlebCees Kriek ontvangt uit handen van Paul Muré een exemplaar van het jubileummagazine uit 2016 en de NVBS-kalender 2018.
Foto: Erik Herbschleb

Weer een 60-jarige!

Dit voorjaar kreeg de afdeling Den Haag wederom bericht dat iemand binnen de afdeling 60 jaar lid was. En zoals het een goede gewoonte is hebben we daar op gepaste wijze aandacht aan besteed. Deze keer was het de heer J.K.L. (Joop) Eradus uit Leidschendam, die van het afdelingsbestuur het daarbij behorende speldje uitgereikt kreeg met een brief van de voorzitter van de NVBS, Gerrit Nieuwenhuis, een cadeaubon van de NVBS-Winkel en een bloemetje van de afdeling.
Omdat betrokkene door lichamelijke beperkingen niet in staat was om naar een bijeenkomst van de afdeling te komen, togen Erik Herbschleb en ondergetekende op 1 juni naar het verzorgingshuis in Den Haag, waar de heer Eradus verblijft. Daar werden we vriendelijk ontvangen door vader en zoon Eradus, en hebben allereerst natuurlijk het speldje en wat daarbij hoort uitgereikt. Ook nu weer bleek dat het erg gewaardeerd wordt dat de vereniging op deze manier aandacht besteedt aan mensen die al zo lang lid zijn.
De heer Eradus heeft de belangstelling voor spoor en tram al vroeg meegekregen doordat hij als kind woonachtig was langs de route van de Blauwe Tram. Later in Leidschendam was de Blauwe Tram nog lang vrijwel het enige vervoer, samen met de Hofpleinlijn. Hij heeft de interesse in spoor en tram vooral individueel beleefd, hoewel hij de afdelingsbijeenkomsten wel bezocht. Hij haalde herinneringen op aan de bijeenkomsten eind jaren vijftig, die destijds werden gehouden in een ruimte op het station Hollands Spoor. Ook maakte hij al vroeg uitstapjes naar de trambedrijven in het Ruhrgebied of de stoomtractie in Rheine. Intussen droeg hij de belangstelling ook over op zijn zoon Peter, die van de belangstelling uiteindelijk zijn beroep heeft gemaakt als machinist. De heer Eradus is intussen 92 jaar en maakte tot voor kort nog uitstapjes met de trein. Hoewel het op dit moment lichamelijk wat moeilijk gaat, is hij geestelijk nog zeer scherp en volgt het spoor- en tramgebeuren nog op de voet.
Wij wensen hem op deze plaats nog lang plezier van het NVBS-lidmaatschap!
Paul Muré
De heer Eradus leest na de uitreiking van het speldje de bijbehorende brief.
Foto: Erik Herbschleb

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/denhaag)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Den Haag