Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Den Haag

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenFoto: Kees Bal

Voor de pdf van het programma van het tweede halfjaar 2017 klik hier .

Agenda

Programma

maandag 11 september 2017

De spoorwegen in Indonesië in 1980

Presentatie door Bert van der Kruk

Door de koloniale bewindsperiode is de geschiedenis van de Indonesische Spoorwegen onlosmakelijk verbonden met Nederland. Daarvan is anno 1980 nog veel terug te vinden tijdens een reis die ons voert van West naar Oost Java. Hoewel het einde van de stoom-tractie ook hier met rasse schreden naderde, werden toch nog 12 verschillende series onder stoom aangetroffen, daarbij zelfs locomotieven van 100 jaar oud. Hoogtepunten waren dan ook het depot Madiun van waaruit deze veteranen nog werden ingezet op de zijlijn naar Ponorogo, en Cibatu met de o.a. door Werkspoor gebouwde Malletlocomotieven. Het bezoek aan enkele suikerfabrieken maakte de oogst aan stoomlocomotieven nog groter. Bij deze smalspoorbedrijfjes werd een grote variatie aan lokjes gezien, van 2-assers en Mallets tot 5-assige Luttermöllerlocs. Het culturele aspect zal zeker niet onvermeld blijven, want een bezoek aan o.a. de Borobudur mag natuurlijk niet ontbreken. Na deze belevenissen op Java wordt midden Sumatra bezocht waar de tandradlijnen rondom Padang Pandjang in een prachtige tropische flora een kleine indruk geven van het eens zo omvangrijke kolenvervoer in deze regio. Gelukkig konden nog enkele tandradlokken in actieve dienst worden vastgelegd. Niet alleen de uit 1967 daterende locomotieven van Japanse makelij, maar zelfs nog enkele exemplaren die in 1921 door Esslingen gebouwd waren en die voor een waardige afsluiting van deze reis zorgden.

Suikerfabriek in Purwodadi.
Foto: Bert van der Kruk

maandag 25 september 2017, 19:45 - 22:30 uur

40 Steden - 20 landen - 1 Europa

Presentatie door Erik Herbschleb

Terugkijkend tot 2005, het jaar waarin uw presentator met digitale fotografie begon, stelde hij tot zijn eigen verbazing vast dat hij in die periode door 22 Europese landen had gereisd en daarin ruim 40 steden had bezocht waar tramverkeer te vinden is.
Vanavond een selectie, gespreid over 20 landen, 40 steden, hoofdzakelijk tram, maar ook aandacht voor het spoor. In principe wordt elk onderwerpje voorafgegaan door drie of vier plaatjes van natuur, cultuur of stedenschoon. Voor iedereen moet er dus wel iets van z´n gading bijzitten.

Einde van de reis: twee A32 trams in de drukte van Istanboel, 27 april 2007
Foto: Erik Herbschleb.

maandag 9 oktober 2017, 19:45 - 22:30 uur

Reizen per trein door Japan, door het land van de ´reizende´ zon.

Presentatie door Frans van Sabben

Japan heeft nog steeds zijn eigen cultuur behouden. Moderne steden bestaan naast eeuwenoude tempelcomplexen. Moderne westerse communicatie gaat hand in hand met oude traditionele Japanse gebruiken. We maken een ontdekkingstocht over Honshu, waarin naast de Shinkansen, de Japanse hogesnelheidstreinen, ook aandacht is voor Japanse stoomhistorie. Vanuit Osaka rijden we naar Tokyo; we bezoeken niet alleen het Japanse spoorwegmuseum in Saitama en de Chichibu Railway, maar ook de beroemde tempels bij Nikko. Na Tokyo maken we een tocht over het Ashimeer en bezoeken we per stoomtrein de bekende Oigawa Railway. Nara en Kyoto waren jarenlang - tot 1875 - de keizerlijke hoofdsteden van Japan. Kyoto is beroemd om zijn tientallen prachtige traditionele Japanse tempels en paleizen. Indrukwekkend is het vredespark in Hiroshima, een levende herinnering aan de eerste atoombom op 6 augustus 1945. We genieten van Okonomiyaki, de lokale lekkernij en maken gebruik van Hiroshima′s historische oude Hironden trams, een ware bezienswaardigheid.
Met de JR Ferry gaan we naar Miyajimacuchi, om ten slotte met de Rapi:t terug te reizen naar Kansai, Osaka′s internationale vliegveld.

De presentator bij de Shinkansen.

maandag 23 oktober 2017, 19:45 - 22:30 uur

Van Den Haag via Oostenrijk naar België

Presentatie door Chris Westerduin

De titel van het programma voor vanavond legt ongeveer uit welke route gevolgd gaat worden. Chris presenteert vanavond een programma van tram, smalspoor en trein. We starten in Den Haag waar we de komst van de nieuwe stadstram volgen. In juli 2014 kwam de eerste Avenio aan en wat gebeurde er daarna allemaal met de nieuwe tram. In Oostenrijk gaan we ook nieuw materieel zien. We leggen de focus op de Mariazellerbahn waar we nog even genieten van het oude materieel maar waar in 2013 de nieuwe - Zwitserse - Himmelstreppe treinstellen in dienst kwamen.
Het laatste onderwerp van de avond betreft de ontwikkeling van Rail Feeding in België. In 2015 kwam een boek uit over de eerste 10 jaar van RRF maar dat belichtte alleen Nederland. Sinds 2011 zet Rail Feeding ook voet op Belgische grond.

Waalhaven, april 2011.
Foto Chris Westerduin

maandag 30 oktober 2017, 19:45 - 22:30 uur

Met Interrail door Europa

Presentatie door Matthias van Aalst

Na zijn deelname aan de varia-avond van juni 2015, verzorgt Matthias nu een volledig programma. De 20-jarige student zal in de eerste helft van de avond aandacht schenken aan zijn Interrail-reis in de zomer van 2015, waarbij de nodige steden per tram zijn verkend. O.a. Milaan, Boedapest en Wenen zullen aan bod komen, maar er volgt meer. Na de pauze zal worden ingegaan op tramexcursies die in de periode hierna hebben plaatsgevonden. Aangezien deze op het moment van schrijven nog niet allemaal bekend zijn, houden we het spannend; maar het wordt zeker de moeite waard!

Museumtram in het centrum van Boedapest. Foto: Matthias van Aalst

maandag 13 november 2017, 19:45 - 22:30 uur

De Auvergne: een rondje om de Puy de Dôme

Presentatie door Dirk Elkhuizen

We gaan ongeveer 25 jaar terug in de tijd toen alles nog dieseltractie was in een deel van Frankrijk. Via Parijs, waar we ook even rondkijken op het Gare du Nord en het Gare de Lyon, en via Vichy komen we aan in Clermont-Ferrand. Afgezien van de vele treinen die we zien besteden we ook enige aandacht aan de "Tour de France" en het echte verhaal van "Asterix en Obelix" van de slag van de Galliërs tegen de Romeinen. Dit alles in een mooi Frans landschap.

Franse dieselstellen verzorgen de treindienst in de Auvergne.
Foto: Dirk Elkhuizen

maandag 27 november 2017, 19:45 - 22:30 uur

Berliner Metamorphosen, deel 2

Presentatie door John Krijgsman

Op 28 november 2016 presenteerde John zijn eerste deel over Berlijn. Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.
Hij bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan 100 keer en maakte er zo′n 12.000 dia′s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto´s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan 40 jaar door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Op 6 okt. ´83 passeert DR loc 52 8097 een S-Bahn-treinstel bij het in Oost-Berlijn gelegen station Adlershof.
Foto: John Krijgsman

maandag 11 december 2017, 19:45 - 22:30 uur

Spoorwegen op de kaart en 10 jaar NVBS-excursies

Presentatie door Ronald Bokhove

Voor de pauze laat Ronald ons in de presentatie ´Spoorwegen op de kaart´ de wisselwerking tussen spoor en kaart zien met vele voorbeelden uit binnen- en buitenland. Met de komst van de spoorwegen verandert het kaartbeeld: lijnen, emplacementen en stations krijgen een plek, als onderdeel van de topografie, als hulpmiddel bij het plannen van een rit of als opwarmertje voor een onvergetelijke reis. Thematische kaarten verbeelden opkomst en soms ondergang van het spoor en verklaren ruimtelijke verschijnselen waarin railvervoer een rol speelt. U gaat het vanavond allemaal zien, want een kaartje zegt meer dan duizend woorden.

Na de pauze kunnen we lekker wegzakken als dezelfde presentator een visueel overzicht geeft van 10 jaar NVBS-excursies tussen 2007 en 2017. Hij heeft als reisleider bij de SNE vele tochten georganiseerd, maar hij laat ook opnamen zien van excursies die door zijn collega´s zijn geleid. Dat betekent beelden uit verre landen als Bangladesh, Zuid-Korea, Taiwan en Syrië. Maar we blijven ook dichter bij huis als we gaan spoorzoeken in het Westland, op Koninginnedag de Rotterdamse haven bezoeken of in de sneeuw naar Stadskanaal zwoegen. En - wie weet - zet het u wel aan om zélf eens aan een NVBS-excursie deel te nemen. Of hoort u al tot de groeiende schare enthousiaste deelnemers?


donderdag 28 december 2017, 19:45 - 22:30 uur

VARIA-avond

Presentaties door vijf leden van de afdeling Den Haag

Op het moment van drukken van dit programmablad hebben zich al drie leden aangemeld! Eind november zal met betrekking tot het volledige programma een aparte flyer verschijnen.
maandag 8 januari 2018, 19:45 - 22:30 uur

De weg kwijt in Engeland

Presentatie door Bastiaan Luytjes

Meer informatie over dit programma volgt.

Contact

E-mail

DenHaag@nvbs.com

Voorzitter

Paul Muré (P.E.)
Balen van Andelplein 57
2273 LG Voorburg
T: 070-3864734
E: pe.mure@tiscali.nl

Secretaris

Hans Haije,
Juliana van Stolberglaan 182,
2595 CM Den Haag,
T: 070 - 3478983

Penningmeester

Erik Herbschleb

Bestuurslid

Kees Bal

Bijeenkomsten

In de maanden september t/m mei zijn er op de 2e, 4e en eventueel 5e maandag bijeenkomsten in de grote zaal van de Christus Triumfator­kerk, Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag.
De zaal is geopend vanaf 19.00 uur, het programma begint altijd om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.
Te laat komen of te vroeg weggaan wordt door velen als storend ervaren. U wordt dus dringend verzocht tijdig aanwezig te zijn.
Roken in het gebouw is niet toegestaan en mobiele telefoons dienen tijdens de presentatie uitgeschakeld te zijn.
Ter dekking van de zaalhuur en overige kosten bedraagt de entreeprijs € 3,50 voor leden en € 4,- voor niet-leden.

Bereikbaarheid

Vanaf station Den Haag Centraal of station Laan van NOI:
HTMbuzz: buslijn 23, halte Juliana van Stolberglaan
HTMbuzz: buslijn 24, halte Laan van NOI
ConneXXion: buslijn 43, halte Laan van NOI
HTM: tramlijnen 2 en 6, halte Oostinje
RandstadRail: Station Laan van NOI, 8 min. lopen

De Christus Triumfatorkerk ligt tegenover de haltes van de HTM-lijnen 2, 6 en 23
Parkeren is in de omliggende straten gratis.


De tram stopt bij de afdeling Den Haag voor de deur!
Foto: Paul Muré

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart
De bijeenkomsten vinden hier plaats in de kerk op de hoek Laan van Nieuw Oost-Indië/Juliana van Stolberglaan

Van het bestuur

Ook voor het najaar van 2017 proberen wij weer de nodige variatie aan programma’s te bieden, met hopelijk voor elk wat wils.
Nog even terugkijkend naar het afgelopen seizoen kunnen we vaststellen dat het aantal bezoekers wederom rond de 50 per avond ligt. Wij zijn daar best een beetje trots op en hopen natuurlijk dat we dit vast kunnen houden. Dat zal vooral ook aan u liggen, als vaste of incidentele bezoeker. Wij zijn altijd weer blij als u er bent!
Daarbij zullen we steeds proberen om u niet alleen een interessant programma te bieden, maar er ook voor te zorgen dat u elkaar in een prettige sfeer kunt ontmoeten en contact kunt onderhouden met andere belangstellenden.
Daarom nodigen wij u weer van harte uit om onze bijeenkomsten te bezoeken! Natuurlijk mag u ook iemand meebrengen die een keer een bijeenkomst wil bijwonen. Misschien is de varia-avond eind december daarvoor wel heel erg geschikt.
En tot slot: Als u zelf eens iets wilt presenteren of suggesties hebt, laat het gerust weten! Samen met u maken wij er iets moois van!

Nieuws

Verslag excursie fietsen langs de voormalige Gele en Blauwe Tram

door Paul Muré

Op 23 juli 2016 organiseerde de afdeling Den Haag voor de vaste bezoekers van de afdelingsavonden een excursie per fiets langs de routes van de voormalige Gele en Blauwe Tram tussen Den Haag en Leiden. Totaal 14 deelnemers - inclusief het bestuur - verzamelden zich tegen 12.00 uur op het Koningin Julianaplein voor het Centraal Station in Den Haag. De bekende "zebraklok", die als herkenningspunt zou dienen, bleek juist enkele dagen daarvoor te zijn verwijderd in verband met de herinrichting van het plein, maar desondanks wist iedereen elkaar te vinden! Het was ideaal fietsweer, zodat niet naar de reservedatum van 6 augustus behoefde te worden uitgeweken. Als eerste werd naar het punt gefietst waar vroeger "het Wachtje" heeft gestaan en waar de Gele Tram naar Leiden de Blauwe kruiste. Via de route van de in 1961 opgeheven tram naar Wassenaar ging het verder langs de Benoordenhoutseweg naar het viaduct waar vroeger de Hofpleinlijn naar Scheveningen de Gele Tram kruiste. Langs de Zijdeweg werd in het gras op de voormalige trambaan een lunchpauze gehouden, waarna de rit vervolgd werd door Wassenaar. Onderweg werd diverse keren gestopt om te vertellen hoe de baan precies gelopen heeft, waarbij een van de deelnemers (bedankt Edward!) zelfs mooie geplastificeerde foto′s kon tonen van hoe het destijds geweest is. Een groot deel van het voormalige traject kun je je nog wel voorstellen aan de hand van de huidige indeling van de straten, vooral langs de prachtige route door Wassenaar.
Verderop in Wassenaar werd na de halte Kerkdam het tusseneindpunt De Lus bereden, waar het gelijknamige straatnaambordje nog verwijst naar de vroegere situatie, die ook door het verloop van de straten nog wel voor te stellen is.

De deelnemers bij De Lus in WassenaarStraatnaambordje De Lus in Wassenaar herinnert aan de Gele Tram.

Het remiseterrein Maaldrift daarentegen is geheel bebouwd met nieuwe huizen; alleen de oude dienstwoningen van de HTM staan er nog, terwijl oud-HTM-directeur Weijerman er met een straatnaam geëerd wordt.
Het fietspad volgt nu verder het voormalige tramtracé tot kort voor de Haagsche Schouw, waar de deelnemers bij het gelijknamige restaurant een drankje kregen aangeboden. Het laatste stuk van de HTM-lijn tot de bekende halte Posthof voert door een gebied dat volledig onherkenbaar is. Alleen een nieuw fietspad loopt deels over het oude tracé en heet nu weer Trambaan!
Op de Rijnsburgerweg werd de route van de Blauwe Tram bereikt en langs de remise en het station ging het naar de Leidse binnenstad, waar alleen een aantal muurrozetten (waar vroeger de bovenleiding aan hing) nog een tastbare herinnering aan de tram vormt. Bij de Blauwpoortsbrug takte de HTM af van de NZH, om via de Haarlemmerstraat naar het Leidse eindpunt te rijden. Wij volgden nu verder de Blauwe Tram naar Den Haag, via de Breestraat en de Lammenschansweg. Heel vaag was onder het NS-viaduct bij de Lammenschans nog te zien dat er ooit bovenleiding moet hebben gehangen.
Op weg naar Voorschoten en verder herinnert eigenlijk niets meer aan de tram, behalve dat het tracé voor de kenners nog wel voor te stellen is.
Na een tweede drankje in het bekende restaurant De Gouden Leeuw (ooit een tramhalte!) ging het ten slotte via Leidschendam (ook daar via de Oude Trambaan!) naar Voorburg, waar de fietsexcursie op het voormalige remiseterrein eindigde.

Straatnaambordje Oude Trambaan in Leidschendam

Bij het monument dat herinnert aan de remise van de Blauwe Tram werd een groepsfoto gemaakt en kregen alle deelnemers een flesje origineel Blauwe Tram-bier uitgereikt. Enkele deelnemers uit Den Haag hadden uiteraard de kans om op weg naar huis verder via de Koningin Wilhelminalaan over de route van de NZH te fietsen. En daarmee kwam rond half zes een einde aan een wat andersoortige, maar heel gezellige excursie.

De deelnemers aan het eind van de rit bij de voormalige remise in Voorburg.

Tekst en foto’s: Paul Muré

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/denhaag)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Den Haag