Zoekplaatje – mei 2016

Zoekplaatje: een 614 in ‘popfarbe’

door Oege Kleijne

Bij het van informatie voorzien van gescande dia’s blijken er soms geen gegevens over de trein, het afgebeelde station of data van de opnamen voorhanden te zijn. De metadateerders van NVBS Railverzamelingen tasten dan in het duister en moeten afgaan op hun eigen kennis. Dat is bijvoorbeeld bij deze foto het geval.

Behalve het zichtbare nummer van het voorste rijtuig van dit treinstel is er geen enkele informatie over deze foto beschikbaar. Foto: H.H. Luijendijk, collectie NVBS Railverzamelingen.

Op deze plaat staat treinstel 614 015 van de Deutsche Bundesbahn (DB) op een wat groter station ergens in Duitsland. Het kleurenschema waarin deze 614 is uitgevoerd, behoort tot de serie proefschilderingen die onder kenners te boek staat als “popfarbe” (vrij vertaald: modekleuren). De DB wilde met deze kleuren zijn imago als modern bedrijf opvijzelen. Daarom verschenen diverse soorten rijtuigen en treinstellen in alle mogelijke kleurenvarianten.
De proeven met deze kleuren werden vooral in de eerste helft van de jaren zeventig gedaan. Maar sommige treinstellen bleven tot in de jaren tachtig in deze outfit rondrijden. De meest voor de handliggende tijdsaanduiding voor deze dia zou dan “jaren zeventig” moeten zijn.
Maar waar staat dat treinstel? Vermoedelijk ergens in Zuid-Duitsland omdat dergelijke treinstellen in deze kleuren vooral daar werden ingezet, maar ze kwamen in die uitvoering soms ook op andere plaatsen zoals in Trier.
Kortom, voer voor de echte Duitsland-kenners. Onderbouwde reacties graag naar: nieuwsbrief@nvbs.com