Verenigingsnieuws – september 2016

Exposities: narcissen, hyacinten, tulpen en treinen

In een van de vitrines in NVBS Centraal in Amersfoort, de centrale NVBS-locatie bij het gelijknamige station, toont Cock Koelewijn zijn mooiste foto’s van schitterend bloeiende bloemen en treinen in de Bollenstreek. Het fotograferen van deze kleurige combinatie is niet helemaal toevallig: Cock is afkomstig uit een familie van bollen-, bloemen- en groentetelers. Deze foto’s zijn nog tot eind oktober te bewonderen. De tentoonstelling heeft ook een digitaal vervolg gekregen op de NVBS-website onder Wisselexpositie (47).

Een van de foto’s in de vitrine in NVBS Centraal. Een Sprinter Lighttrain (SLT) ten noorden van station Hillegom op 5 april 2014. De trein is bewogen, waardoor snelheid zichtbaar wordt en de hyacinten op de voorgrond wat beter uitkomen. Foto: Cock Koelewijn.

Expositie: Deventer industriespoor

Dat koekstad Deventer ooit een uitgebreid netwerk van industriesporen bezat, waarover een druk goederenvervoer plaatsvond, kunnen waarschijnlijk alleen de oudere Deventenaars en liefhebbers van “cargo” zich herinneren. Arno Dijkhof maakte dit geschiedkundige overzicht als Wisselexpositie (46), waarbij hij niet alleen gebruikmaakt van zijn eigen foto’s, maar ook die van Roef Ankersmit. Overigens is aan de geschiedenis van dit spoor ook een boek gewijd en een interessante website toont de vele activiteiten rond de restanten van deze railverbindingen.

Deze fraaie overzichtsfoto van Roef Ankersmit toont locomotor 281 rangerend op het raccordement van Noury & Van der Lande op 29 november 1958. Noury beschikte ook over een eigen elektrische loc en het raccordement was voorzien van bovenleiding. Noury was van 1928 tot 1966 de belangrijkste klant van het industriespoor.

Expositie: de laatste afvaltrein

Rudi Liebrand, bekende publicist voor de regelmatige bezoekers van de Wisselexposities op deze website en door zijn boek(en) over de tram van Nijmegen naar Venlo, tekent voor deze ode aan de laatste afvaltreinen. Besteedde Op de Rails al eerder veel aandacht aan de gehele geschiedenis van de afvaltreinen, Rudi toont vooral de meer hedendaagse vuilnistreinen, waarbij vooral Locon de hoofdrol speelt en waarin ook de verscheidenheid aan locomotieven opvalt. Gelukkig voor de liefhebbers van dit soort treinen is het deze transporteur gelukt (voorlopig) het railvervoer naar en van Apeldoorn en Crailoo (bij Hilversum) te behouden.

Niet alleen het aantal afvaltreinen is de laatste jaren verminderd ook de lengte van deze vervoeren. Soms drie soms vier wagens met elk drie ACTS-containers telt deze trein de laatste jaren. Locon rijdt de hierboven afgebeelde afvaltrein sinds 1 juli 2011. Op de foto: Locon 220 op 7 mei 2015 tussen Noordwijkerhout en Lisse. Foto: Rudi Liebrand.

22 oktober 2016: NVBS Railquiz

Op 22 oktober organiseert de NVBS de inmiddels traditionele jaarlijkse Railquiz. Hierin wordt de kennis van spoor- en tramliefhebbers op de proef gesteld. Dit jaar ligt de organisatie in handen van team “Tunnel de Loyasse” (Alex van Herwijnen, Maarten Otto en Bastiaan Luytjes), dat vorig jaar als winnaar uit de bus kwam. Onder leiding van quizmaster John Krijgsman krijgen de deelnemende teams in twee rondes leuke, verrassende en uitdagende vragen voorgeschoteld over treinen, trams en alles wat zich daaromheen afspeelt. Daarna volgt een individuele ronde. Het winnende team gaat naar huis met de wisselbokaal en de eer om de volgende Railquiz te organiseren. Er zijn ook nog andere mooie prijzen te winnen. De locatie is NVBS Centraal in Amersfoort, aanvangstijd is 13.00 uur, maar de NVBS-locatie is al vanaf 12.00 uur geopend. Ook de winkel en bibliotheek kunnen vanaf dat tijdstip bezocht worden. De quiz duurt tot uiterlijk 17.00 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan railquiz@nvbs.com. Wie al een team heeft, vermeld dan de naam van dit team en het aantal spelers (maximaal vier).

Het team “Tunnel de Loyasse” kwam vorig jaar als beste uit de bus. Van links naar rechts de winnaars: Bastiaan Luytjes, Maarten Otto en Alex van Herwijnen. Rechts jurylid: Brian Veltman, tijdens de prijsuitreiking. Foto: Sjoerd Bekhof.