Verenigingsnieuws – februari 2016

Soldeeravond bij de afdeling modelbouw

Niet alleen het rijden met modeltreinen staat centraal bij de afdeling modelbouw van de NVBS, maar niet zelden ook de techniek en het aanleren van bepaalde vaardigheden. Onder de deskundige leiding van Frans Wilshaus leren de deelnemers allerhande trucjes om bijvoorbeeld netjes te kunnen solderen, zoals op een onlangs gehouden soldeeravond toen ze diverse printplaatjes tot functionerende knipperlichtinstallaties, tijdschakelaars en werkende stoomgeluiden samenstelden.
Met dank aan Janny Bonkenburg.


Afdeling Den Haag: wijziging programma op maandag 29 februari 2016

Als gevolg van een ziekenhuisopname van een van de presentatoren kan het oorspronkelijk geplande programma “NS-Dieselvijven van 1940 tot 1974” bij de afdeling Den Haag op maandag 29 februari 2016 niet doorgaan. Het bestuur heeft Raymond Naber echter bereid gevonden om een interessant vervangend filmprogramma te verzorgen. Onder de titel Dieseltreinen in Nederland verzorgt hij een programma met Super-8-films over diesels in Nederland en een vooruitblik naar 150 jaar intercommunale tram in Nederland. Meer informatie op de website van de afdeling Den Haag.


Programmawijzigingen afdeling Oost-Brabant

Om medische redenen heeft de afdeling Oost-Brabant een wijziging in het programma moeten doorvoeren. Marius Broos is bereid gevonden de oorspronkelijke spreker te vervangen en op 18 maart een presentatie te houden over de spoorse geschiedenis van Breda en omgeving.


Voor de agenda: 27 februari 2016, receptie 85 jaar NVBS

De NVBS houdt op zaterdag 27 februari 2016 een receptie ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan. Plaats van handeling: NVBS Centraal in het stationsgebouw van Amersfoort van 12.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze receptie blikken Frits van der Gragt en Peter van der Vlist terug op het wel en wee van de NVBS en haar leden. Op die dag kunnen bezoekers ook een minitentoonstelling in de vitrine over voorgaande NVBS-jubilea bekijken.
NVBS Centraal bevindt zich (het station uitkomend) links van de hoofdingang van het NS-station (centrumzijde).

Traditioneel viert de NVBS elk lustrum dat de vereniging bestaat. Soms ingetogen, dan weer uitbundig, zoals met een speciale excursietrein. Dat gebeurde in 1991 onder meer met een rondrit met de Duitse stoomlocomotief 18 201. Hier staat de trein op 4 oktober 1991 te Apeldoorn gereed voor een rit in sneltreinvaart naar Amersfoort. Inzet: het speciaal voor die rit gemaakte koersbord. Foto’s: Sjoerd Bekhof.


Jubileumaanbiedingen op 27 februari 2016

Ter gelegenheid van NVBS-jubileum kunnen leden vijf boeken of tijdschriften bij de NVBS-Bibliotheek gratis lenen en geeft de NVBS-Winkel een korting van 20 procent op alle tweedehands boeken. En vanzelfsprekend is iedereen welkom om de ‘schatkamer’ met documentatie en beeldmateriaal van de Stichting NVBS Railverzameling te bezoeken.


Bezoekersrecord bij NVBS-afdeling Twente

De presentatie “Spoorwegen in Twente en de Achterhoek” door Evert Heusinkveld heeft niet minder dan 119 bezoekers getrokken. Vermoedelijk een record voor een afdeling die een dergelijke avond zonder samenwerking met andere organisaties heeft georganiseerd. Lees hier verder.


Zestig jaar lidmaatschap – eigenlijk heel bijzonder

Ledenbinding, dat heeft de NVBS kennelijk helemaal onder de knie getuige het stijgende aantal leden dat een dergelijke mijlpaal – het zestig jarig lidmaatschap – haalt. Zowel in de afdeling Rijnland, Utrecht en niet op de laatste plaats in Amsterdam had het bestuur iets bijzonders in petto. Lees hier verder.

Tijdens een extra rit van de afdeling Amsterdam met een museumtramstel op de NVBS avond van 18 januari 2016 werd het Leidseplein aangedaan. Foto: René Platjouw.


NVBS op On trAX!

De NVBS geeft acte de présence op On trAX! in het Nederlands Spoorwegmuseum. Op de stand kunnen geïnteresseerden kennismaken met de vele voordelen van het lidmaatschap van de railfanclub.
On trAX! is een modelbouwevenement (van 11 tot en met 13 maart 2016) waarop de mooiste modelspoorbanen te zien zijn. Dit jaar tonen de vele liefhebbersverenigingen en –clubs modelbanen uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland en zelfs Polen. Diverse fabrikanten zoals Märklin, Piko, Roco en Fleischmann presenteren hun noviteiten.
Wie het Spoorwegmuseum nog niet heeft bezocht en ook wil genieten van de vele kleinoden op spoor- en tramgebied, vangt twee vliegen in één klap. Houders van een museumjaarkaart hebben gratis toegang. Meer informatie op de website van het Spoorwegmuseum.
Tip: goedkoop met het Kruidvatkaartje (bij het verschijnen van deze nieuwsbrief nog te koop, zolang de voorraad strekt) naar Utrecht. Er rijden vanaf Utrecht Centraal directe treinen naar het museum, oftewel station Utrecht Maliebaan, want zo heet het station in de Reisplanner.

Op on trAX! komen de werelden van het groot- en het modelspoor tezamen. Een evenement voor jong en oud. Foto: Nederlands Spoorwegmuseum.


Afdeling Utrecht eindelijk weer “thuis”

Jaren heeft de afdeling Utrecht in Bilthoven, in de Noorderkerk aan de Laurillardlaan, onderdak gehad voor de maandelijkse bijeenkomsten. Voor de bezoekers die niet per auto kwamen lag het wat ver van het station. De reden om naar een andere ruimte om te zien was de op termijn aangekondigde sluiting van deze kerk. Peter Doove, momenteel het enige bestuurslid van de afdeling, is er in geslaagd een nieuw onderkomen te vinden. In juni 2016 zal de afdeling voor het eerst bijeenkomen in eigen stad, in het Nederlands Volksbuurtenmuseum, Waterstraat 27-29. Het museum is voortgekomen uit het wijkcentrum en de latere stichting Volksbuurtmuseum wijk C. Door het beëindigen van de subsidie aan het buurthuis kreeg het museum de gelegenheid de vleugels uit te slaan en ook de vergaderruimte te verhuren. De NVBS heeft van die gelegenheid gebruik kunnen maken.
Misschien een aanleiding om ook een keer het museum te bezoeken. Openingstijden staan op de website. Op die site staat ook een lijst van volksbuurten in diverse Nederlandse steden.

Het nieuwe onderkomen voor de afdeling Utrecht, Nederlands Volksbuurtenmuseum, in het hart van de Domstad. Foto: Volksbuurtenmuseum.


Wisselexpositie: 150 jaar Zutphen – Hengelo

In de Wisselexpositie deze maand de geschiedenis van de spoorlijn Zutphen – Hengelo, samengesteld door Rudi Liebrand, met bijzondere opnames van bekende fotografen zoals onder anderen Ankersmit en Bonthuis.


Tijdens een onlangs gehouden soldeeravond leerden de deelnemers van de afdeling modelbouw hoe deze vaardigheid met printplaten in de praktijk konden brengen. Foto: Frans Wilshaus.