Stoomtrein Katwijk-Leiden april 2016

Gratis toegang Stoomtrein Katwijk – Leiden op 6 mei 2016 voor NVBS-leden

Ter gelegenheid van het 85-jarig jubileum van de NVBS hebben uitsluitend NVBS-leden en hun introducés op 6 mei 2016 gratis toegang tot de Stoomtrein Katwijk – Leiden, waar een groots evenement zal plaatsvinden. Hierbij zullen verschillende soorten materieel worden ingezet en ook een kijkje achter de schermen is mogelijk.

NVBS-leden hebben op 6 mei gratis toegang tot de Stoomtrein Katwijk – Leiden waar een groots evenement wordt georganiseerd, met stoom- en diesellocomotieven. Op de foto stoomlocomotief K.A. Neve met een personentrein op 14 november 2015. Foto: Frits van Buren.

Vanaf 09.15 uur kunnen NVBS-leden terecht aan de Jan Pellenbargweg 1 te Valkenburg (ZH), vlakbij Leiden. De koffie staat klaar in het museum. Ook de NVBS-winkel zal hier met een stand aanwezig zijn. Vanaf 10.45 uur zullen er de hele dag diverse ritten met personen- en goederentreinen worden gereden. Ook is er de mogelijkheid tot het maken van voetplaatritten en het zelf rijden met een diesellocje. Tevens staan er diverse demonstraties op het programma, onder andere met de recent gerenoveerde Simplex-railauto. De Stoomtrein Katwijk – Leiden verzorgt ook diverse rondleidingen in de remise en de werkplaats, een unieke kans om uitgebreid rond te kijken.
Rond 16.30 uur komt het programma ten einde en wordt afgesloten met een “passend stomend einde”.

Ook het schitterende, voormalige tramstation van Gorssel (bij Zutphen) is in oude luister teruggebracht en kan op de speciale NVBS-dag worden bewonderd. Foto: Frits van Buren, 14 november 2015.

Vroegevogelprogramma

Voorafgaand aan het programma is er voor de geïnteresseerden een speciaal ochtendprogramma waarbij een kijkje genomen kan worden bij het opstoken van de stoomlocs. Dit uiteraard met uitleg door de machinisten. Het Vroegevogelprogramma begint om 8.00 uur.

Tijdens het Vroegevogelprogramma krijgen belangstellenden uitleg over het opstoken van de locomotieven, zoals hier op de foto gebeurt door Gerard de Graaf. Foto: Maikel Rörik op 19 maart 2011.

Museumbussen/bereikbaarheid

Voor hen die willen rijdt er tussen 9.00 en 11.00 uur ongeveer elk kwartier een historische autobus van het station van Leiden naar het Valkenburgse Meer. Voor het vroegevogelprogramma en voor de terugreis kan gebruik worden gemaakt van Veolia-buslijn 43 Leiden Centraal – Den Haag Centraal, halte Tienhuizen. Bus 43 rijdt elke 30 minuten en vertrekt om .17 en .47 vanaf Leiden Centraal.
Terug wordt vanaf halte Tienhuizen omstreeks .00 en .30 vertrokken richting zowel Leiden als Den Haag.
Voor de wandelaars is station De Vink een halfuurtje gaans (2,4 km). Er bestaat voldoende gratis parkeergelegenheid voor wie per auto of fiets komt.

Tussen 9.00 en 11.00 rijden speciale museumbussen van het station Leiden Centraal naar het Valkenburgse Meer. Foto: Stichting Veteraan Autobussen.


Informatie

Meer informatie is te vinden op de website van de Stoomtrein Katwijk – Leiden.