Verenigingsnieuws – april 2016

25 procent korting voor NVBS-leden op Miniworld Rotterdam

NVBS-leden krijgen op vertoon van hun nieuwe lidmaatschapskaart 25 procent korting voor maximaal vier personen op een bezoek aan Miniworld Rotterdam. Deze regeling gaat in op 25 april 2016 en duurt tot het eind van dit jaar.
Miniworld is niet zomaar een tentoonstelling waarop modeltreinen te zien zijn. Het is een echte miniatuurwereld met kust- en polderlandschappen, stedelijke gebieden (geïnspireerd op Spijkenisse, Rotterdam en Schiedam) en soorten havens. Onlangs werd Diergaarde Blijdorp in miniatuur toegevoegd en vorig jaar werd Miniworld uitgeroepen tot het leukste uitje van Zuid-Holland.
Miniworld Rotterdam is gevestigd aan het Weena op ca. 500 meter van Rotterdam Centraal. Kijk voor de openingstijden op www.miniworldrotterdam.com.

Een typisch Rotterdamse tafereel uit vervlogen tijden. Het spoor naar de Koningshavenbrug hoog door Rotterdam met de bekende kubuswoningen met een 1700 met dubbeldekkers en een 1100 met een nachttrein, te zien bij Miniworld Rotterdam, met 25 procent korting voor NVBS-leden. Foto: Miniworld.


Gratis toegang Stoomtrein Katwijk – Leiden op 6 mei voor NVBS-leden

Ter gelegenheid van het 85-jarig jubileum van de NVBS hebben uitsluitend NVBS-leden en hun introducés op 6 mei 2016 gratis toegang tot de Stoomtrein Katwijk – Leiden. Verschillende soorten materieel zullen worden ingezet en ook een kijkje achter de schermen is mogelijk. Lees verder.

Op 6 mei 2016 krijgen NVBS-leden en hun introducés gratis toegang tot het speciale spoorevenement dat de Stoomtrein Katwijk – Leiden die dag organiseert. Foto: Maikel Rörik.


Wisselexpositie: over Piet en zijn voorliefde voor lange elektrische trams

Onder de titel “Drie en meer” presenteert Ciril van Hattum een groot aantal foto’s met informatie over lange elektrische trams, zowel in Nederland als daarbuiten. Daarbij put Ciril, als lid van het Team Digitaal, uit het steeds groter worden digitale archief van de Stichting NVBS Railverzamelingen. Mooie platen uit de oude doos!

Lange elektrische trams. Die staan centraal in de Wisselexpositie van het Team Digitaal. Op 22 april 1946, tweede paasdag, vertrekt elektrisch motorrijtuig 93 met vier aanhangers van het Dorpsplein in Doorn naar hetzij Arnhem hetzij Driebergen, de beide eindpunten van deze lijn. Foto: W.D.J. Cramer.


Gratis ‘Spoorcolleges’ voor NVBS-leden

Railforum organiseert in samenwerking met de NVBS op 6 tot en met 9 juni 2016 zogeheten Spoorcolleges waarop deskundigen bepaalde ontwikkelingen bij en in het railvervoer belichten. NVBS- en Railforum-leden hebben gratis toegang.
Deze colleges hebben tot doel een thema dat te maken heeft met het railvervoer verder te verdiepen en vooral vanuit een historisch perspectief. De vraag “hoe is dit nu zo gekomen?” past het beste bij de doelstelling van de railcolleges.
De volgende colleges staan gepland:

  • maandag 6 juni: Het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlandse spoorwegnet (zowel personen als goederen), door Maurits van Witsen, Max Philips en Niels van Oort;
  • dinsdag 7 juni: Strak spoor en klimaatveranderingen (bodemdaling en grondwaterstijging), door Jan Heemstra, Rolf Dollevoet en Joris van Ruijven;
  • woensdag 8 juni: Ontwikkelingen in het railmaterieel door Leo Haring en René van Marrewijk;
  • donderdag 9 juni: De relatie overheid – vervoerbedrijven door de eeuwen heen door Gerrit Nieuwenhuis en Lucas Osterholt.

De Spoorcolleges vinden steeds plaats van 15.00 – 17.00 uur met aansluitend een netwerkborrel in Utrecht Centraal, bij Railforum. Plaats van handeling (zowel de Spoorcolleges als de netwerkborrel) is het gebouw van Seat2Meet in Hoog Catharijne.
Het bovengenoemde programma is nog onder voorbehoud, dus kijk voor het laatste nieuws en eventuele wijzigingen op railforum.nl.
Deelname is kosteloos voor NVBS-leden, maar aanmelding is verplicht en kan via info@railforum.nl of tel. 030-3035470.
Railforum bestaat sinds 1992 en is het onafhankelijke kennisnetwerk van ruim 175 bedrijven en organisaties die actief zijn in de brede railsector.

Een screenshot van de website van Railforum.


Highlights uit de Algemene Ledenvergadering

Geen verhoging van de contributie in 2017, drie ereleden en twee Leden van Verdienste gehuldigd voor hun jarenlange inzet voor de NVBS. Zie hier de highlights uit de Algemene Ledenvergadering die op 9 april 2016 in Amersfoort is gehouden. Lees verder.

Vier NVBS-leden werden tijdens de Algemene Ledenvergadering geëerd als erelid of als lid van verdienste. Van links naar rechts: Roef Ankersmit, Dick van der Spek, Kees van de Meene en Evert Heusinkveld. Foto: Sjoerd Bekhof.