Railagenda – Tram buitenland

Evenementen

Editie 28 december 2018Raadpleeg voordat je naar een evenement of bijeenkomst toegaat, altijd eerst de bij het evenement vermelde website of e-mailadres!

Met in deze editie de belangrijkste tramevenementen in de volgende landen:


BELGIË

Antwerpen trammuseum / Vlaams Tram- en Autobusmuseum (VlaTAM)

Door werkzaamheden blijft het museum gesloten in 2018. Op speciale dagen rijden de museumtrams wel door de stad zoals rondritten met de Poldertram en op de jaarlijkse cultuurmarkt van Vlaanderen. Voor algemene informatie lees verder of actualiteit met vooraankondigingen van ritten lees verder.

Het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel (MSVB)

Naast de tentoonstelling van een uitgebreide statische collectie zijn er ook regelmatig ritten met historische trams vanaf het trammuseum naar Tervuren. Op rijdagen wordt de route gereden (Jubelpark -) Museum – Tervuren. Voor de kalender, dienstregeling en tarieven lees verder.

Brussel Tramsite Schepdaal (Herita open monumenten)

Het trammuseum is uitsluitend te bezoeken na reservering per email of telefoon. Voor de contactgegevens, kalender en tarieven klik hier.

Erezée – Lamorménil / Le Tramway Touristique de l’Aisne (TTA)

De TTA baat met dieseltrams een gedeelte van een in onbruik geraakte landelijke buurtspoorweg uit, dit spoor ligt diep in de provincie Luxemburg. Voor de dagen van verkeer, dienstregeling en tarieven lees verder of voor actuele meldingen op facebook lees verder.

Gent

In de tramstad Gent is geen statisch trammuseum en tevens vinden er geen regelmatige ritten met historische trams plaats. Gentse museumtrams zijn wel te bewonderen op de Kustlijn.

Han-sur-Lesse / Tram van de grotten van Han

De Tram van Han is een historische tramlijn die de verbinding verzorgt met dieseltrams tussen het centrum van het dorp Han-sur-Lesse en de Grotten van Han in de provincie Namen. Lees verder. Vertrek naar de grotten is dagelijks april – oktober; voor november – maart zie de openingsuren.

Henegouwen / Association pour la Sauvegarde du Vicinal (ASVi)

Het museum biedt onderdak aan een dertigtal voertuigen van de NMVB (Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen) en er vinden regelmatig ritten met elektrische en dieseltrams plaats tussen Lobbes en Thuin. Af en toe worden speciale ritten met een Sm-tramstel georganiseerd over het tramnet van Charleroi. Voor de kalender, dienstregeling en tarieven lees verder of voor actuele meldingen lees verder.

Kustlijn Knokke – De Panne / TTO Noordzee – Transport Toerisme Ontspannig VZW

Af en toe rijden prachtig gerestaureerde tramstellen uit de tijd van toen, tussen de witte sneltrams van de Vlaamse Vervoersmaatschappij/De Lijn door. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn “Tram aan Zee” met regelmatige ritten tussen het museum en Adinkerke, ‘Trammelant’, ‘Tramfestival’, ‘Kersttram’ en ‘Paastram’. Lees verder. Eerstkomende ritten in 2019 zijn nog niet aangekondigd (let op: de op dit moment op de website vermelde evenementen verwijzen nog naar die in 2018).

Luik / Museum voor het Openbaar Vervoer van Wallonië

Een prachtige statische collectie gevestigd in een voormalige tramremise. Het museum zal pas weer in 2019 open gaan. Lees verder.

DUITSLAND

ALGEMEEN

Museumspoor- en tramlijnen in Duitsland – het hele jaar door – diverse plaatsen

Op vakantie in Duitsland en zin in een reis per bijzondere (historische) tram of trein of een (spoor)museumbezoek? Kijk dan snel op de websites van Eisenbahnwelt (klik daarna op de kaart) of Bahnnostalgie. Daarop staan bijvoorbeeld de dagelijks ritten van de smalspoorlijnen in Duitsland, maar ook bijzondere reizen en excursies, zowel op trein- als op tramgebied.

Strassenbahnmuseum Hannover

Bezoektijden van het museum op zon- en feestdagen tot 28 oktober. Lees verder.

Strassenbahnmuseum Dortmund Mooskamp

Het landelijk gelegen museum is op elke derde zondag van de maand geopend. Lees verder.

FRANKRIJK

Inmiddels is Frankrijk weer een land met veel trambedrijven maar aangezien dit veelal moderne bedrijven van recente datum zijn, zijn er veelal geen evenementen met museumtrams op de baan. Voor een overzichtskaart van de steden met een tram, bandentram, metro, VAL en trolleybus lees verder.

Lille / Tramway Touristique de la Vallée de la Deule (AMITRAM)

Op de toeristische museumlijn tussen Marquettes en Lambrechies vinden regelmatig ritten plaats met historische elektrische trams. Voor de kalender, dienstregeling en tarieven lees verder of voor actuele meldingen lees verder.

GROOT BRITTANNIË

Museumtrams- en tramlijnen – het hele jaar door op diverse plaatsen

Op vakantie in Groot-Brittannië en zin in een reis per bijzondere (historische) tram of museumbezoek? Raadpleeg dan de website van British Trams Online. Daarop staan zowel de bijzondere ritten, evenementen en een overzicht van alle plaatsen waar (museum-) trams te vinden zijn. Lees verder.

London Transport Museum

Voor openingstijden en toegangsprijzen. Lees verder.

IERLAND

Voor Ierland zijn momenteel geen evenementen bekend.

ZWITSERLAND

Railmusea:

Verkehrshaus der Schweiz

Lees verder.

Tram Museum Zürich

Lees verder. Internetsite in bewerking. Gebruik t.z.t. www.trammuseum.ch

Association genevoise du musée des tramways – Genève

Lees verder.

Chemin de fer – Musée du Blonay-Chamby – Lausanne

Lees verder.

Over de Railagenda

Deze Railagenda is een service van NVBS Actueel. Organisaties op railgebied die een evenement willen laten vermelden, kunnen dit via e-mail aan ons doorgeven.

De redactie van de Railagenda baseert de informatie op gegevens van derden en is niet verant­woordelijk voor eventuele onjuiste meldingen of voor het al dan niet doorgaan van een evenement, railreis of excursie. Raadpleeg voordat u naar een evenement of bijeenkomst gaat altijd eerst de website van de organisator.

Samenstelling/redactie

  • Sjoerd Bekhof (eindredactie)
  • Paul van Baarle
  • Frits van Buren
  • Marc Schmitz
  • Arno Verhagen
  • John van der Wal

Foto’s: Sjoerd Bekhof, Paul van Baarle, René de Boon, Paul de Groot, Ernst van Gulden, Oege Kleijne, Cock Koelewijn e.a.