Te leen – februari 2016

Eisenbahnraritäten: Band 1: Von dem zwanziger Jahren bis 1945
Auteur: Walter Holznagel.
Walter Hollnagel was tijdens de Tweede Wereldoorlog fotograaf bij het Reichsverkehrsministerium. Hij maakte foto′s in Duitsland maar ook in de Oekraïne en Italië. Naast zwart/wit foto′s zijn ook vele negatieve en positieve kleurenopnamen opname bewaard gebleven. In het hier afgebeelde boek zijn foto′s te vinden van Duitsland, Italië en Oekraïne, voornamelijk uit de periode 1938-1945. Uitgever: EK-Verlag (Freiburg), Duitsland.
Reserveren of lenen: Sa-430.162.1.


Battery traction on Tramways and railways
Auteur: T. Illingworth
Bij de aanwinsten van januari 2015 zat een klein boekje gepubliceerd in 1971. Op de voorkant een tekening van een omgebouwde paardentram uit 1883. In het boekje is een aanplakbiljet uit 1841 afgebeeld voor een tentoonstelling van een acculocomotief. Dit boek past goed bij het artikel over trams zonder bovenleiding, gepubliceerd in Op de Rails van januari 2016. Uitgever: The Oakwood Press (Lingfield).
Reserveren of lenen: Sm-040.065.


Narrow Gauge common carrier railways of the former Soviet Union
Auteur: Fred Engelbert
In de vroegere Sovjet Unie bevonden zich vele smalspoorlijnen. Paul Engelbert geeft in het boek een overzicht van de openbare lijnen. Sommige maatschappijen hadden meerdere honderd kilometers lange smalspoorlijnen (vaak 1000 of 1067 mm), die dienden als toevoerlijnen voor belangrijkere railverbindingen in breedspoor. Ook verscheidene veldbanen (600 mm spoor), gebouwd door het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, zijn daarna in gebruik gebleven. Industriespoor wordt in dit boek niet besproken. Uitgever: Frank Stenvalls Förlag (Malmö, Zweden).
Reserveren of lenen: Sa-550.022.


Strassenbahnen der k.u.k. Donaumonarchie: Tramway- und Trolleybusbetriebe in Österreich-Ungarn
Auteur: Martin Harák
De Eerste Wereldoorlog betekende de ondergang van de Oostenrijk-Hongaarse rijk, dat een groot deel van Midden- en Oost-Europa besloeg. Het gebied is nu over meer dan tien landen verdeeld. Het boek bevat kaarten, foto′s en een beschrijving van alle trambedrijven in dit gebied tot 1918. Het betreft o.a. Krakau, Brno, Boedapest, Tsjernivtsi, Rijeka, Graz, Ljubljana. Miskolc, Oradea, Brasov, Praag, Bratislava, Triest, Wenen, Zagreb en nog tientallen andere steden. De ruim 300 foto′s zijn uit de tijd voor 1918. Uitgever: Bahnmedien.at (Oostenrijk).
Reserveren of lenen: Ta-471.001.


Nieuwe aanwinsten

Gerhard Riesthuis van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com