Te leen – maart 2016

Spoor buitenland

The shimmer of Steel: An all colour celebration of South African Steam Locomotives in the 1990s
Auteur en fotograaf: Dennis Moore
Als eerste van drie “koffietafelboeken” – grote boeken, meer om te kijken dan om te lezen – uit de aanwinsten van februari een boek met foto′s van stoomlocomotieven uit de jaren 1990 uit Zuid-Afrika. Honderden klassieke foto′s van stoomlocomotieven in een landschap, met een grote rookpluim. Veel foto′s op groot formaat. Relatief weinig tekst. Uitgever: Chris van Rensburg Publications (Johannisburg, 2003)
Reserveren of lenen: Sa-690.041


An American journey by rail
Tekst: Timoty Jacobson, foto’s: Dudley Witney
Dit boek bevat verhalen uit de glorietijd van de spoorwegen in de Verenigde Staten. Het boek bevat meer dan 100 kleurenfoto′s die laten vooral zien wat van deze tijd nog over is. Het boek is verschenen bij Key Porter Books (Toronto, 1988).
Reserveren of lenen: Sa-720.628


China by rail
Auteurs: Patrick and Maggy Whithouse
Dit is heel ander boek: het bevat een verslag van verschillende reizen door China door de bekende spoorwegauteur Patrick Whitehouse en zijn dochter Maggy. Er is veel interessants te lezen over de ontwikkeling van (communistisch) China en zijn spoorwegen. Het boek is geïllustreerd met ca. 200 mooie foto′s, waarvan sommige over twee pagina′s afgedrukt zijn. Het boek is verschenen bij Century Hutchinson (Londen, 1988).
Reserveren of lenen: Sa-910.020


Speelfilm: The Titfield Thunderbolt
Dit is een speelfilm uit 1953 die zich afspeelt rond een spoorlijn die met sluiting bedreigd wordt. Daarom besluiten de inwoners van het plaatsje Titfield in Engeland de exploitatie zelf ter hand te nemen. Ze krijgen echter concurrentie van de plaatselijke busonderneming. Het is een geestige rolprent met onder meer Stanley Holloway in de hoofdrol.
Reserveren of lenen: Ka-720.034


Nieuwe aanwinsten

Gerhard Riesthuis van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com