Te leen – december 2015

Spoor Buitenland

Die V 160-Familie: Die Alleskönner der Bundesbahn BR 210, 215, 216, 217 en 218, 219
Auteurs: Andreas Burow en Malte Werning

Uit 2003, Duits, met vele foto′s in zwart/wit en kleur. Een deel van deze Duitse diesellocomotieven – in vaktaal aangeduid als de V 160-familie of als serie (Baureihe of BR) – rijdt nog. Het merendeel is inmiddels gesloopt of maakt deel uit van een museum. De geschiedenis van deze locomotieffamilie met vele typen en (onder)soorten die meer dan 800 stuks omvatte.
Lenen of reserveren: Sm-400.590.


De dodenspoorlijn: Feiten en achtergronden van de Thailand – Birma spoorlijn
Auteur: Lt. Kol. K.A. Warmenhoven.

De NVBS-bibliotheek ontving een herdruk uit 2013 van dit boek over de Birma-spoorlijn. Feitelijk is het een technische en logistieke studie – geschreven in 1947 – over de spoorlijn, die ook de geschiedenis tot juli 1947 bevat. In zowel een Nederlands- als Engelstalige versie. De auteur, Lt. Kol. K.A. Warmenhoven, werkte zelf als krijgsgevangene aan de lijn. De bibliotheek bezit behalve dit, ook andere boeken over deze spoorlijn.
Lenen of reserveren: Sm-941.003.b.Farewell to trains: A lifetime′s journey along Britain′s changing railways
Auteur: David St John Thomas

Een opmerkelijk Engelstalig boek uit de aanwinsten van de laatste maanden is geschreven door David St John Thomas, die met Charles Hadfield in 1960 de bekende uitgeverij David & Charles oprichtte. Dit bedrijf publiceerde vele boeken over spoorwegen, waaronder de 16-delige ′A regional history of the railways of Great Britain′ (alle delen zijn in de bibliotheek aanwezig). In 2000 werd David en Charles overgenomen door F&W Media.
Over ′Farewell to trains: A lifetime′s journey along Britain′s changing railways′ zegt David St John Thomas: ′This a personal tribute to railways and how I have enjoyed them (and made much of my living by writing about them) in words and picture. Vertaling: ′Dit boek is een persoonlijke hulde in woord en beeld aan de spoorwegen en hoe ik van ze genoten heb (en een groot deel van mijn inkomen verkreeg door over ze te schrijven).
Het boek uit 2013 gaat vooral over hoe hij de vele veranderingen bij de spoorwegen beleefde en bevat vele van zijn foto′s , maar ook drie speciale gedeelten met foto′s van respectievelijk Peter W. Gray, H.C. Casserly en Bernard Mills.
Lenen of reserveren: Sa-480.308.


Modelbouw

Klassiker der Bundesbahn: Eine Epoche in Vorbild und Modell
Auteur: Otto Humbach

De NVBS-bibliotheek beschikt ook over een aanzienlijke collectie modelbouwboeken. Onlangs kon dit zeer fraaie, Duitstalige kijkboek uit 2011 over de modelspoorwegbouw worden toegevoegd. Het bevat zowel foto’s van het grootbedrijf als van de miniatuurspoorwegen.
Lenen of reserveren: Ta-440.280.


Tram Buitenland

Bremen und seine Strassenbahn: 15 Jahre BSAG: Eine illustrierte Zeitreise
Auteur: Bremer Strassenbahn AG

Uit 2001 stamt het Duitstalige gedenkboek over de tram in Bremen, waarin de geschiedenis van dit railvervoermiddel in deze zelfstandige stadsdeelstaat centraal staat. In 1876 reed de eerste paardentram in Bremen, in 1892 kwam de elektrische tram. Zoals in vele steden in Europa werden na de Tweede Wereldoorlog – tot 1976 – tramlijnen vervangen door bussen, maar werden ook enkele tramlijnen verlengd. Tussen 1976 en 1998 gebeurt weinig met het tramnet. In 1998 wordt een nieuwe tramlijn geopend naar de Universiteit.
Lenen of reserveren: Ta-440.280.


Strassenbahnen in der DDR: Die 50er – bis 80er Jahre in Farbe
Auteurs: Rudolf Heim en Hans Wiegard

Voor liefhebbers van trams in de voormalige DDR is dit Duitstalige boek een echte aanrader. Dit boek uit 2011 bevat een groot aantal kleurenfoto′s van trams die de sfeer in de DDR goed weergeven. De meeste foto′s zijn afkomstig van Wolfgang Schreiner uit Leipzig. Het boek bevat meer dan 200 foto′s uit alle steden met trams; niet alleen van personentrams maar ook van dienstwagen en goederentrams.
Lenen of reserveren: Ta-440.108.


NVBS-Bibliotheek

De NVBS bezit een van de grootste Nederlandse bibliotheken met boeken en dvd’s over het railvervoer in Nederland en in het buitenland. Niet minder dan 23.000 boeken/DVD′s en ruim 3.500 tijdschriftbanden staan ter inzage of zijn te leen. Op deze website, onder het kopje Bibliotheek, kan gericht gezocht worden op titel, auteur, plaatsnummer etc.
De collectie groeit snel. Alleen al sinds 1 oktober 2015 zijn ruim 200 boeken aan de bibliotheek toegevoegd. De meeste hiervan zijn afkomstig uit legaten, schenkingen of door de NVBS gekochte collecties. Nieuwe Nederlandstalige boeken worden direct na verschijnen gekocht. De meeste nieuwe titels gaan over spoor- of tramwegen in bepaalde regio′s (of steden) of over typen materieel.
Let op: De bibliotheek is alleen voor leden van de NVBS.

Reserveringen

NVBS-leden kunnen een boek of dvd laten reserveren door een e-mail te sturen naar bibliotheek@nvbs.com met vermelding van het plaatsnummer en NVBS-lidmaatschapsnummer. De boeken kunnen dan afgehaald worden bij de NVBS-bibliotheek in Amersfoort.

Nieuwe aanwinsten

Gerhard Riesthuis van de NVBS Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel een tweetal nieuwe aanwinsten over treinen, trams en modelbouw. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het desgewenste boek.