Te leen – april 2016

Nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek

Neue Bahnhöfe: Empfangsgebäude der Deutschen Bundesbahn 1948 bis 1973 door Martin Schack
In de Tweede Wereldoorlog zijn zeer veel Duitse stationsgebouwen verwoest. Door veranderende functies van stations, maar ook wegens gebrek aan materialen – vooral baksteen – zijn er slechts weinig stations in de oorspronkelijke vorm en indeling herbouwd. Langzamerhand komt er in de jaren vijftig een nieuwe vorm: niet langer een gebouw om te verblijven, maar één gericht op een snelle doorgang naar de treinen. Beton en glas worden belangrijk als bouwmateriaal. Het Duitstalige boek is een uitgave van Verlag B. Neddermeyer (Berlin, 2004).
Reserveren of lenen: Sb-440.042.

Aanvullende informatie
Ook andere boeken over stationsarchitectuur zijn in de bibliotheek te leen, zoals: Bahnhöfe Europas van Mihály Kubinszky uit 1969 (reserveringsnummer Sb-400.001) en over de rol van station in het sociale leven schreven Jeffrey Richards en John M. MacKenzie in The Railway Station: A social history uit 1986 (reserveringsnummer Sb-000.035).


Des Omnibus aux TER door Pierre-Henri Émangard, Bernard Collardey, Pierre Zembri
Dit lijvige Franstalige boek bespreekt het regionaal vervoer per trein in Frankrijk van 1949 tot 2002. Oorspronkelijk met getrokken treinen via vervoer met railbussen tot de TER (Transport Express Régional) met modern dieselmaterieel en elektrische treinstellen. Het boek is in 2002 uitgegeven bij Édition La Vie du Rail.
Reserveren of lenen: Sa-500.136.


Bradshaw′s July 1922 railway guide: A new edition of the July 1922 issue of Bradshaw′s General Railway and Steam Navigation Guide for Great-Britain and Ireland with enlarged type
Dit boek met meer dan 1200 bladzijden bevat meer dan 900 pagina’s met de dienstregeling van alle treinen op de Britse Eilanden. Het is de tijd van de koerswagens, bijvoorbeeld van Penzance naar Aberdeen (zie bladzijde 776).
De rest van de pagina′s is gevuld met advertenties, vooral voor hotels. Elektrisch licht werd special vermeld, zoals ook het aanwezig zijn van een croquet- of tennisveld. Dit vergrote facsimile (nadruk) is in 1985 gepubliceerd door David & Charles.
Reserveren of lenen: Sx-480.114.


Handbuch Strassenbahn: Fahrzeuge – Anlagen – Betrieb door Ivo Köhler
Ivo Köhler bespreekt in dit Duitstalige handboek alle aspecten van tramwegen: de geschiedenis, de trams, de rails, het personeel en reizigers, de planning maar ook de financiële en politieke aspecten. In 192 pagina′s kunnen vele zaken slecht kort aangestipt worden, maar toch geeft het boek een goede indruk van de complexiteit van een trambedrijf. De nadruk ligt hier op Duitsland. De uitgave is van GeraMond Verlag (2006).
Reserveren of lenen: Ta-430.076 .


Mapping the Railways door David Spaven en Julian Holland
Dit is een ongewoon, Engelstalig boek: het behandelt de geschiedenis van de spoorwegen in het Verenigde Koninkrijk aan de hand van circa 250 kaarten. De schaal varieert van ongeveer 1 : 1250 tot 1 : 250.000 en kleiner. Ook stripkaarten en sterk geschematiseerde kaarten komen voor in het boek, zoals de kaart van de Londense Underground. Er zijn topografische kaarten maar ook thematische. Een hoofdstuk is gewijd aan het Beeching Report (dat veel lijnsluitingen tot gevolg had – red.). Een kaart laat zeer duidelijk zien hoe drastisch dit rapport wilde ingrijpen. Het boek is een uitgave van Times Books uit 2011.
Reserveren of lenen: Sa-480.312.


Nieuwe aanwinsten

Gerhard Riesthuis van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com