Te leen – januari 2016 Spoor Buitenland

Nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek

Geheimsache Reichsbahndampf : Die Akte “Fotograf”
Auteur: Burkhard Wollny

Een van de aanwinsten van december is een boek van Burkhard Wollny met mooie foto′s van stoomtreinen uit de DDR. Op zich is dat niet bijzonder, want er bestaan immers meer mooie fotoboeken over het DDR-stoomtijdperk. De titel “Geheimsache Reichsbahndampf: Die Akte “Fotografie” geeft echter al aan dat het hier een bijzonder boek betreft. De – West-Berlijnse – fotograaf werd bij zijn vele reizen in de DDR in de jaren 70 en 80 min of meer bewaakt door de Staatssicherheit (Stasi) van de DDR, de Oost-Duitse geheime dienst. Het boek berust grotendeels op de Stasi-Akten over de auteur en bevat vele citaten daaruit.
Nadere gegevens:
Uitgever: Transpress Verlag. Jaar van uitgave 1999. ISBN 3-613-71100-1
Aantal pagina′s: 160 p.. Formaat: 27 x 24 cm
Taal: Duits
Lenen of reserveren: Sm-450.352


Altenbeken : Klassiker der Eisenbahn. Band 3: Die 1950er und 1960er Jahre
Auteurs: Bernard Huguenin, Karl Fischer

Een andere aanwinst is het derde deel van de trilogie over de spoorwegen in en om Altenbeken (ten oosten van Paderborn). Het boek beschrijft met veel details het werk van de personeelsleden van het spoor; niet alleen machinisten, maar ook wegwerkers, rangeerders en anderen. Ook veel details over de techniek van het spoor worden besproken. Deel 1 behandelt de geschiedenis van de spoorwegen in en rond Altenbeken en deel 2 het werken bij het spoor in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Wie wil weten uit welke onderdelen een klassieke schroefkoppeling bestaat, kijkt op pagina 141.

Nadere gegevens:
Taal: Duits
Uitgever: Modellbahn Bw Ottbergen GmbH (D-33034 Brakel, Duitsland). Jaar van uitgave 2015. ISBN 978-3-00-050034-3
Aantal pagina′s: 320 p. Formaat: 31 x 24 cm. Ongeveer 400 afbeeldingen
Taal: Duits
Lenen of reserveren: Sa-440.441.3


NVBS-Bibliotheek

De NVBS bezit een van de grootste Nederlandse bibliotheken met boeken en dvd’s over het railvervoer in Nederland en in het buitenland. Niet minder dan 23.000 boeken/DVD′s en ruim 3.500 tijdschriftbanden staan ter inzage of zijn te leen. Op deze website, onder het kopje Bibliotheek, kan gericht gezocht worden op titel, auteur, plaatsnummer etc.
De collectie groeit snel. Alleen al sinds 1 oktober 2015 zijn ruim 200 boeken aan de bibliotheek toegevoegd. De meeste hiervan zijn afkomstig uit legaten, schenkingen of door de NVBS gekochte collecties. Nieuwe Nederlandstalige boeken worden direct na verschijnen gekocht. De meeste nieuwe titels gaan over spoor- of tramwegen in bepaalde regio′s (of steden) of over typen materieel.
Let op: De bibliotheek is alleen voor leden van de NVBS.

Reserveringen

NVBS-leden kunnen een boek of dvd laten reserveren door een e-mail te sturen naar bibliotheek@nvbs.com met vermelding van het plaatsnummer en NVBS-lidmaatschapsnummer. De boeken kunnen dan afgehaald worden bij de NVBS-bibliotheek in Amersfoort.

Nieuwe aanwinsten

Gerhard Riesthuis van de NVBS Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel een tweetal nieuwe aanwinsten over treinen, trams en modelbouw. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het desgewenste boek.