Railreizen en excursies – mei 2016

“Kaiserlich und königlich” smalspoor in Oostenrijk en Hongarije

door Geert Gorissen

De Stichting NVBS-Excursies organiseert in september 2016 een reis door Oostenrijk, Hongarije en Slovenië, waarin het smalspoor centraal staat, maar ook het normaalspoor niet wordt overgeslagen. In de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije lagen veel smalspoorlijnen. Sommige zijn als museumbedrijf bewaard gebleven, maar zijn soms moeilijk per openbaar vervoer te bereiken. Tijdens deze reis van zaterdag 3 tot en met vrijdag 16 september 2016 staan er enkele op het programma, zoals de smalsporige Steyrtalbahn in Oostenrijk, het uitgebreide smalspoornet van Csömödér in het zuidwesten van Hongarije en de Felsõtárkányi en Szilvásváradi ÁEV (bosspoorlijnen) nabij Eger. Als “Zugabe” wordt via Slovenië naar Hongarije gereisd, terwijl ter afsluiting vanuit Boedapest een excursie met de Arpad (een historische motorrijtuig van de Hongaarse spoorwegen) wordt gemaakt. Omdat een Interrailpas deel uitmaakt van het arrangement, kunnen de deelnemers tijdens twee van de drie programmaloze dagen in Maribor, Eger en Boedapest zelf treinreizen maken. Een uitgebreide programmabeschrijving staat in Op de Rails van juni en is bij het verschijnen van dat blad ook op de website van de NVBS (www.nvbs.com) te vinden.
Smalspoor speelt de hoofdrol tijdens een railreis naar delen van de vroegere dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije in september. Op de foto een trein met voorop locomotief Mk48 440 van de Gyöngyösi Állami Erdei Vasút (Mátravasút) te Gyöngyös (Hongarije) op 7 mei 2013. Foto: Geert Gorissen.

Over NVBS-Excursies

In deze rubriek kondigt de Stichting NVBS-Excursies (SNE) – het reisbureau van de NVBS – nieuwe excursies en reizen aan. Het maandblad Op de Rails vermeldt daarvan ook de meer specifieke informatie, zoals hoe voor een reis kan worden aangemeld, de kosten en wanneer de aanmeldingstermijn sluit.
De SNE organiseert voor de leden van de NVBS spoor- en tramexcursies in binnen- en buitenland. De NVBS-excursietraditie gaat terug tot 1931 en heeft geleid tot een aantal vaste eendagsexcursies, zoals de Koningsdagrit en de Oliebollenrit. Over de landsgrenzen heen zijn de winterreis, het Schönes Wochenende bij de oosterburen en de treinvakantiereis al jaren een begrip. Meer informatie over de SNE is ook te vinden op deze website.