Excursies en railreizen – december 2015

Driedaagse reis naar de regio Brussel

De Stichting NVBS-Excursies organiseert een driedaagse reis voor trein- en tramliefhebbers naar de regio Brussel. Daarin ook aandacht voor spoor- en trammusea.

Een blik in het spoorwegmuseum Trainworld dat in september geopend werd. Foto: Julie Jia, 2015.

Trainworld

De reis begint op vrijdag 18 maart 2016. Op het programma staan die dag een bezoek aan het onlangs geopende spoorwegmuseum Trainworld in Schaarbeek en aan het station van die plaats.
België heeft nooit een centraal opgestelde spoorwegcollectie gehad en daar is nu verandering ingekomen. Het volledig gerestaureerde station uit 1887 van Schaarbeek schijnt erg mooi te zijn geworden. De rest van de dag kan vrij worden besteed en kan bijvoorbeeld Brussel per tram worden verkend, al dan niet in combinatie met een bezoek aan toeristische attracties

De rest van de vrijdag kan Brussel worden verkend, bijvoorbeeld per tram met lijn 81, een van de meest klassieke tramlijnen in Brussel, met veel trajecten door smalle straten. Het is ook, met de lijnen 39, 44, 51, 93 en 97, een van de lijnen waarop nog ouder materieel dienst doet. Flageyplein, november 2011. Foto: Maurits van den Toorn.

Tramsite Schepdaal

Op zaterdag 19 maart bezoeken de deelnemers aan deze reis de Tramsite Schepdaal (museum) in Dilbeek. Deze zogeheten buurtspoorwegstelplaats is een overblijfsel van de regionale tramverbindingen uit het verleden. Op deze plek werden de trams gestald en hersteld. Het trampersoneel begon hier aan de dienst en ook reizigers konden opstappen. Schepdaal lag aan de drukke tramlijn voor personen- én goederenvervoer tussen Brussel en Ninove. Dit museum is op dit moment voor bezoekers gesloten, maar voor de groep deelnemers aan deze reis gaan de deuren open.

Puurs – Dendermonde

Zondag de 20ste maart aanvaardt de groep alweer de terugreis, maar niet nadat in Sint-Gillis is overgestapt op een trein naar Puurs, op de voor regulier verkeer gesloten spoorlijn 52. De trein bestaat uit een diesellocomotief en rijtuigen. Onderweg staan enkele fotostops op het programma. Daarna brengt de gewone trein de deelnemers via Antwerpen en Roosendaal terug naar Nederland.

Meer details over deze reis in het januarinummer van Op de Rails en op de portal van deze website.

Boeken en DVD’s

Spoor- en tramboeken België

Voor wie zich wil voorbereiden op de excursie naar België van 18 t/m 20 maart 2016 naar het spoorwegmuseum in Schaarbeek en het trammuseum Schepdaal heeft de NVBS Winkel een aantal suggesties. Ten eerste de boekenreeks van Thierry Nicolas, die nu meer dan 20 delen omvat.
De meeste boeken belichten een speciale locomotief- of motorrijtuigserie (“reeks” in het Vlaams), maar er is ook een boek over de museumlijn Trois Vallées. De in het algemeen fraaie fotoboeken kosten vanaf € 25 tot € 39, afhankelijk van de dikte van het boek.
Bij deze omvangrijke serie kan het helaas voorkomen dat een enkel boek niet meer in de winkel ligt, maar nabestelling is meestal ook mogelijk.


Een andere nieuwe uitgave is Treinen in België: de jaren ′70. Dit gaat over de vele veranderingen in de materieelinzet en de infrastructuur: prijs € 37,-.


Op tramgebied is er de TSP-uitgave Trams in beeld 1. Dit is een tweetalig boek met 200 kleurenfoto′s over de tramnetten van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB). Het kent zeven hoofdstukken: Brabant, Antwerpen, de Kust, Luxemburg, de Borinage, Le Centre en Charleroi. In de winkel voor € 38,-.


Tot slot: La Belgique au fil du rail. Een fotoboek over de NMVB in de jaren 1950-1960. Prijs: € 52,-.