Zoekplaatje – de vragen – november 2017

Gezocht: locaties en uitleg over afwijkende dwarsliggers

door Oege Kleijne


Het Team Digitaal van de Stichting NVBS-Railverzamelingen dat foto’s scant, bewerkt en van een beschrijving voorziet, is voor drie foto’s op zoek naar de locaties. Van de vierde foto zouden de leden van dit team graag het antwoord weten op de vraag wat het doel is van de afwijkende dwarsliggers en ten slotte ook een vraag over de betekenis van een verkorting. Graag onderbouwde reacties naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Bij deze foto van J.A. Bonthuis zien we locomotief NS 8737. De vraag luidt: waar is deze foto genomen? Als opnamejaar geldt 1948.

Opnieuw een foto van Bonthuis. Nu is het stoomlocomotief NS 4705 op een onbekende locatie. Wie kan deze plaats thuisbrengen?

Kampen op 28 juli 1960. We zien het begin van het emplacement vol goederensporen met links de spooraansluiting naar de firma Siebrand. Opvallend aan deze foto van Roef Ankersmit is rechts het stuk spoor met afwijkende dwarsliggers. Daarvan is het doel niet bekend. Wie kan hierover meer uitleg geven en wat voor soort biels waren dat?

Voor de voorlaatste zoekplaat gaan we naar onze zuiderburen. Dit is een foto van J.J. Overwater. We zien een reizigerstrein met voorop stoomlocomotief NMBS 64 057 ergens tussen begin 1947 en eind 1951 op een onbekend station, vermoedelijk in België. Wie weet welk station dit is?

Een niet heel scherpe foto van een dieseltreinstel van de SNCF, bestaande uit stuurstandrijtuig XRABx 8541 en motorrijtuig XBDx 4436 op het emplacement van het Noord-Franse Givet op 14 mei 1989. Links een draaibaar seinbord (“Carré”) dat stop toont, maar wat betekent de ver- of afkorting “Imp” boven het sein? Foto: Huub van Keulen.

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS-Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reacties

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En zou u misschien mee kunnen helpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten aan de redacties.