Over de NVBS – november 2017

Verenigingsnieuws NVBS

samenstelling: Oege Kleijne


Tienduizendste ‘liker’ voor Facebook Op de Rails

10 november 2017 was voor de redactie van Facebook Op de Rails (nauw verbonden met de redactie van de gedrukte, gelijknamige NVBS-uitgave) een feestelijke dag. Toen besloot Gerritjan Meijerink de pagina te “liken”, waarmee hij de tienduizendste werd. Om aan dit indrukwekkende getal te komen heeft de redactie diverse acties gevoerd, waarmee verschillende prijzen in de wacht konden worden gesleept. In dezelfde maand twee jaar geleden haalde deze pagina de vijfduizendste liker binnen.
De Facebook-pagina van Op de Rails bestaat sinds de zomer van 2012 en biedt sindsdien bijna dagelijks nationaal en internationaal railnieuws.

Ruilbeurs NVBS op 30 december

Voor de Ruil- en verkoopbeurs van tweedehands railspullen die de NVBS organiseert op 30 december aanstaande, zijn nog (gratis!) tafels vrij voor NVBS-leden. Wie aan de beurs wil deelnemen, stuurt een mail naar John van der Wal met een globale opgave van wat er aangeboden gaat worden. Het aanbod kan bijvoorbeeld bestaan uit treinbordjes, vervoerbewijzen, foto’s, koersborden, lijnfilms, tijdschriften, dvd’s en modelspoorartikelen. Spoor- en tramboeken zijn hiervan uitgesloten, ook is commerciële verkoop niet toegestaan. Snel reserveren is geboden, want vol = vol.

‘Boekenwurmen’ winnen Railquiz

Traditiegetrouw organiseerde de NVBS in het laatste weekend van oktober de Railquiz. Op 28 oktober 2017 hadden zo’n vijftig deelnemers zich in NVBS Centraal verzameld om de door de winnaars van vorig jaar – Team 010 – gemaakte vragen over zich heen te krijgen. En die vragen gingen over de meest uiteenlopende onderwerpen op railgebied. Zowel inkoppers als instinkers. Voor het groepsgedeelte waren twaalf teams samengesteld. Quizmaster was – ook al een traditie – John Krijgsman.
Als groepswinnaars kwamen de Boekenwurmen, Karel Hoorn en Ewolt Wolters (beide medewerkers van de NVBS-winkel) en Jan-Mark Schout (bezoeker) uit de bus. Winnaar van de individuele ronde was opnieuw Bastiaan Luytjes, coördinerend redacteur bij Op de Rails en bij de gelijknamige Facebook-pagina (zie het eerste bericht op deze pagina).

De Boekenwurmen (van rechts naar links: Ewolt Wolters, Jan-Mark Schout en Karel Hoorn) wisten de meeste vragen van de teamquiz juist te beantwoorden. Hier worden ze door quizmaster John Krijgsman (links) in het zonnetje gezet. Foto: Sjoerd Bekhof.

Wie de Railquiz zelf wil naspelen kan kiezen uit de groepsvragen en -antwoorden of uit de individuele ronde. In beide gevallen zijn dit pdf-documenten. Bij de groepsquiz wordt bij vraag 21 verwezen naar een filmpje. Dat is via deze link te bekijken.
En alvast voor de agenda: de volgende railquiz staat gepland op zaterdagmiddag 27 oktober 2018. De Boekenwurmen gaan zich over de nieuwe vragen met bijbehorende antwoorden ontfermen; John Krijgsman zal wederom de quizmaster zijn.

Opnieuw wist Bastiaan Luytjes (links) de individuele ronde op zijn naam te brengen. Hier wordt hij gefeliciteerd door captain Frans Blanker van Team 010, dat de Railquiz ditmaal organiseerde. Foto: Sjoerd Bekhof.

Wisselexpositie: Trams in Groningen

Onder de titel “Gaat er iets boven trams in Groningen?” presenteert Nico Booij een deel van de prentbriefkaarten uit zijn collectie waarop trams in Groningen prijken. Als kleine toelichting schrijft Nico dat “het aardige van ansichtkaarten is, dat weliswaar de trams er niet gedetailleerd op staan, maar dat er des te meer van de omgeving te zien is.”
Deze digitale expositie neemt de kijkers mee door de stad Groningen, toont onder meer het centrum en het hoofdstation, maar laat bijvoorbeeld ook de uitloper naar De Punt, bij Haren, zien. Niet alleen komt de elektrische tram aan bod, ook oude ansichtkaarten van de paardentram zijn te bekijken. Tussendoor leert de kijker ook iets van de geschiedenis van de tram in Groningen, waarvan de eerste lijn al in 1880 in dienst kwam en de laatste tram in 1949 reed. Ten slotte beeldt de Wisselexpositie ook trolleybussen af die tot 1965 een vertrouwde aanblik waren in de ”Stad”. Natuurlijk zou het mooi zijn geweest als deze mini-geschiedschrijving in beelden kon worden aangevuld met actuele foto’s van een stadstram in aanleg, maar of dat ooit nog zover komt?

De Heereweg in Groningen met motorrijtuig 8, een van de vele ansichtkaarten met trams in en om de stad Groningen. Collectie: Nico Booij.

Nieuwjaarsreceptie op zaterdag 6 januari 2018

Nog ruim een maand en dan zit het jaar 2017 er weer op. Een jaar dat begon met een gezellige nieuwjaarsreceptie. Natuurlijk gaan we ook 2018 met elkaar inluiden.

In NVBS Centraal, het eigen verenigingscentrum in het station van Amersfoort, biedt een uitgelezen kans om samen met de medeleden het nieuwe jaar te beginnen. Daarom nodigt de NVBS iedereen van harte uit om samen met andere NVBS’ers op zaterdag 6 januari 2018 tussen 12:00 en 16:30 het nieuwe jaar te begroeten. Dit uiteraard onder genot van een hapje en een drankje. Natuurlijk zijn dan ook NVBS-winkel en -bibliotheek geopend. Vrienden of kennissen die ook geïnteresseerd zijn in trein- of tramspoor, infrastructuur, beveiliging, cabineritten, gezelligheid en alles hieromheen, zijn ook van harte welkom. Let op: om 16:00 sluiten de winkel en de bibliotheek en 16:30 geldt als einde van deze bijeenkomst. Graag tot ziens op 6 januari 2018.